навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

ВСС осигури място на Иван Димов да съдийства

Източник: сп. Правен свят 26.11.2009 0 - A +

Висшият съдебен съвет (ВСС) се погрижи за бившия си член Иван Димов, един от познатите на черничкия бизнесмен от Плевен Красимир Георгиев-Красьо.
На редовното си заседание в четвъртък кадровият орган на Темида откри допълнителна щатна бройка в Окръжния съд в Сливен, която е предназначена за Димов.
Той с мъка подаде оставка като член на съвета заради засечени 33 негови разговора с Красьо. По закон мястото му в съда се пази и сега може да се върне на магистратската си длъжност.
Другият "герой" от скандала – Стойко Стоев вече е на работа във Военно-апелативния съд.
Още при гласуването на оставките на двамата някои от членовете на ВСС предположиха, че след като се върнат на работа в съда, срещу тях могат да бъдат образувани дисциплинарни производства за уронване престижа на съдебната власт.
Това обаче е невъзможно, тъй като не може да им се търси отговорност за нещо, което са извършили като членове на ВСС, защото като магистрати нямат провинения. И въпреки споровете между юристи каква величина е моралът, засега съветът няма да предприема никакви мерки срещу тях.
Председателят на етичната комисия към ВСС Цони Цонев заяви в четвъртък, че ще изчакат т.нар. поправка "Красьо" в съдебния закон и тогава ще му мислят.
Според предлаганата промяна член на съвета, уволнен за уронване престижа на съдебната власт, няма да може да се върне на работа в магистратурата. Но даже и промяната бързо да влезе в сила, въпросът дали може да се приложи спрямо Стоев и Димов е спорен. Първо, двамата не са уволнени, а са подали сами оставки. И второ – законът действа само занапред и нямат обратна сила. Така че най-вероятно спрямо Стоев и Димов няма да бъдат предприети никакви дисциплинарни мерки.
"Правен свят" научи, че решението на ВСС, с което препоръчва на всички магистрати да хигиенизират контактите си, вече е достигнало до много съдебни органи в страната. Всеки съдия и прокурор срещу подпис получава въпросното решение на съвета.
Междувременно в четвъртък преди заседанието на съвета главният прокурор Борис Велчев заяви, че по списъка на говорилите с Красьо е имало много спекулации в медиите. По-лошото обаче било, че се споменавали имена, които не са в списъка. Главният прокурор поясни, че не бива да се очаква от този списък да произтекат някакви доказателства, тъй като не може да се определи какво са говорили страните.
На този етап нямало данни Красьо да е влияел и на политическо ниво, защото не са търсени такива данни. Прокуратурата се е концентрирала само върху магистратските назначения.
Велчев допълни, че общественият отзвук е много по-сериозен, отколкото са възможностите и средствата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) да се стигне до истината. Според него "това е добър повод всички да си зададат редица въпроси и вероятно много хора са като стреснати".

Кадруването продължи

В четвъртък ВСС възобнови назначенията. Бяха назначени няколко председатели на районни съдилища в страната. Случаят около следователя Михаил Желев от Варна и бойкотът на председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев обаче не предизвикаха никакъв дебат в съвета.
Както "Правен свят" писа, Желев се беше кандидатирал за административен ръководител на седем районни съдилища.
Още в началото на заседанието представляващият ВСС Анелия Мингова предложи той да бъде изслушан само веднъж. Георги Шопов, Иван Колев, Петър Стоянов и Елена Митова се обявиха против, защото правилата за назначаване отдавна са приети и за всяка административна длъжност трябва да се изслушат всички кандидати. Най-напред предложението на Мингова бе прието, но след остра реакция от страна на Шопов, ВСС го прегласува и отхвърли. Накрая се оказа, че целият дебат е бил напълно излишен, защото Желев въобще не присъстваше на заседанието.
Съветът възстанови Бойко Рашков на длъжността следовател в Националната следствена служба. В края на мандата си тройната коалиция с промени в Закона за Специалните разузнавателни средства създаде Национално бюро за контрол на СРС-тата и Рашков бе избран за негов директор. Но след изборите ГЕРБ отмени поправките и разформира бюрото. Така Рашков преди още да е встъпил в длъжност, бе освободен и се наложи да се върне в съдебната система.
Същата участ сполетя и Нестор Несторов, който бе избран за член на бюрото. ВСС възстанови на длъжността прокурор и него.

за 43%  против 57%  1011 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума