навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Ловците излизат на протест заради готвени промени след Лясковец

Източник: Dariknews.bg 17.04.2014 0 - A +

Ловците излизат на протест заради готвени промени след Лясковец Снимка: bgnes.com

Заради готвени законодателни промени след случая в Лясковец българските ловци са готови да излязат на протест - за това предупреди председателят на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петков. Причина за недоволството са проектопромени, които ще задължат ловците да преминават тестове за психическа годност, а срокът за разрешителното за носене на оръжие ще се скъси от пет на три години.

Според председателя на ловно-рибарския съюз Иван Петков случаят в Лясковец е чисто криминален и затова е виновно вътрешното министерство, което раздава разрешителните за оръжия, както и Министерствсото на здравеопазването, отговарящо за психичното здраве.

В Лясковец беше затрелян полицай, а други двама ранени, при операция на спецчасти за изземане на ловни пушки от мъж с психични отклонения и изтекло разрешение за съхранение на оръжията повече от три години.

"За провала на една полицейска акция в Лясковец не са виновни българските ловци, защото случаят в Лясковец е не само криминален, но и лицето, което е замесено в тази ситуация към момента на провеждането на тази акция, не е ловец. Същият не си е подновил членските права от четири години, а в деня на провеждането на самата акция е пропуснал 3-годишния срок за заверка на ловното си оръжие, което би следвало автоматично то да бъде прибрано от съответните компетентни органи. За този случай ловецът Националната ловна организация не носят абсолютно никаква отговорност и този случай не може да се използва като наказателна мярка срещу българските ловци", заяви Иван Петков.

Готвените промени са не само обида за българския ловец, но и ще създадат допълнителни административни трудности при подновяване на разрешителните за оръжия, смята Иван Петков и предупреди, че ако проектотекстовете влязат за обсъждане в Министерски съвет, близо 130 000 ловци излизат на протест.

за 50%  против 50%  420 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума