навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Йовчев за ЕГН-тата: Това не е първият случай на изтичане на данни на гражданите

Източник: Dariknews.bg 17.04.2014 0 - A +

Йовчев за ЕГН-тата: Това не е първият случай на изтичане на данни на гражданите Снимка: Sofia Photo Agency

МВР няма как да защити гражданите от изтичане на ЕГН-тата им. Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след заседанието на кабинета. Йовчев бе категоричен, че това не е първият случай на изтичане на данни на гражданите и по проблема трябва да се работи от няколко институции съвместно.

„И аз си проверих ЕГН-то и не е използвано. Вижте, това е проблем и трябва да се търси решение. Доколкото разбрах прокуратурата е започнала проверка и вече оттук нататък ако има постановление, ние ще си изпълним постановлението на прокуратурата. Но това е сериозен проблем, на който трябва да се намери решение. Ще припомня, че това не е първи случай. При други подписки бяха постановени такива фалшификации доста груби, така че по някакъв начин трябва да се търси трайно решение на въпроса", обясни вътрешният министър.

Той бе категоричен, че това не е в силите и възможностите на една единствена организация, за да реши този проблем.

„Не очаквайте, че МВР може да предприеме някакви мерки, които сами по себе си да бъдат. Да, МВР може да участва в комплекс от мерки, които да решат този проблем, но към момента мисля, че е рано. Аз мисля, че сам за себе си не бих си позволил да изкажа становище и да се опитам да дефинирам къде точно е проблемът и в какво се състои. Изтичането на ЕГН-тата как може да кажете? Това въобще не е в отговорностите на МВР. Как да го гарантираме това, че няма да има. Аз може ли да гарантирам, че вие няма да си предоставите на някой личните данни и той да ги използва?", коментира още Йовчев.

Цветлин Йовчев бе категоричен, че в момента се работи по организацията на охраната на изборите. Вътрешният министър не видя пряка връзка между злоупотребата с лични данни в изборните списъци и възможното купуване на гласове, но увери, че МВР работи, за да ограничи това явление.

Вицепремиерът допълни, че на миналото си заседание е коментирал "Чисти ръце", но не е срещнал одобрение, защото има много пропуски и неясноти.

за 51%  против 49%  458 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума