навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Обмислят пенсионерите да плащат редовна такса при посещение при лекар

Източник: Dariknews.bg 21.11.2014 0 - A +

Обмислят пенсионерите да плащат редовна такса при посещение при лекар Снимка: bgnes.com

Потребителската такса за пенсионери при посещение на личен лекар няма да остане 1 лев, стана ясно днес от думите на здравния министър д-р Петър Москов. Според него фактът, че в началото на годината тя беше намалена е една от причините, които са наложили нуждата от актуализация на парите за здраве.

Без да отговори на въпроса дали от 2015 г. пенсионерите отново ще плащат по 2,90 лв. за преглед при джипито, министърът посочи, че „всеки трябва да се простира според кесията си”.

Потребителската такса за пенсионери при посещение на личен лекар бе намалена на 1 лв. в мандата на кабинета „Орешарски”. Според новия здравен министър д-р Петър Москов това е довело до нуждата от 15 млн. лв., което е било една от причините за актуализация на парите за здраве.

„Да кажем, че предишното мнозинство е имало идея да провежда социална политика по този начин решило - направило го. Но всеки трябва да се простира според кесията си. аз не съм против социално слаби български граждани, пенсионери да имат някакъв тип по-облекчен достъп до система. Но не е този механизмът. На миньора не му се намалява заплатата, защото държавата дава енергийни помощи на социално бедните”, обясни Москов.

На пресконференция, на която представи екипа си, Москов уточни, че парите за здраве за следващата година няма да бъдат по-малко от тазгодишните, като се вземат предвид и двете актуализации. Още в края на месеца пък в Министерския съвет ще бъде внесе пакет от реформи, с акцент върху майчиното и детското здравеопазване.

Една от стъпките, които новото ръководство на министерството е твърдо решено да направи, е свързана с отпадане на платеното обучение на младите специализанти, така че специализацията да бъде безплатна, коментира заместник-министърът д-р Ваньо Шарков.

„Всеки български студент, който е завършил медицина, може да започне  на трудов договор в лечебно заведение, което той си избере след което си избира университет, в който да прави специализация и отива два или три пъти в годината”, обясни Шарков.

До няколко дни в Министерския съвет ще бъде внесена и концепция за подобряване на спешната помощ, като това включвало подновяване на апаратурата и линейките, както и повишаване на възнагражденията на работещите.

„В спешните отделения въвеждането на триажа, така както е в други държави си е зелен и червен пациент. Т.е. зелен, който е в най-леко състояние, да не попада в болничното лечение. Този, който е в среднотежко състояние да остане на лечение в спешното отделение до 48 часа. И този, който е червен да бъде настанен за болнично лечение”, коментира Шарков.

Сред другите основни приоритети на новия министър е електронното здравеопазване. Очаква се следващата седмица стартират процедурите по обществени поръчки за електронизация на системата.

за 52%  против 48%  415 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума