навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Звеното за борба с корупцията повдигна обвинения на държавни служители

Източник: Dariknews.bg 21.11.2014 0 - A +

Звеното за борба с корупцията повдигна обвинения на държавни служители Снимка: Sofia Photo Agency

Специализираното звено за борба с корупцията повдигна обвинения на държавни служители и техен съучастник, съобщиха от прокуратурата.

На 18 ноември на територията на Варна и Добрич е организирана специализирана операция на звеното за борба с корупцията между Софийската градска прокуратура /СГП/ и Държавната агенция "Национална сигурност" /ДАНС/, насочена към противодействие на корупцията в изпълнителната власт.

Във връзка с образувано досъдебно производство по описа на Специализираното звено "Противодействие на корупцията" към СГП в момент на получаване на подкуп във Варна са задържани три лица, две от които - служители в държавната администрация. Те, в съучастие с трето лица, са извършители на множество престъпления, покриващи състава на чл. 302, във вр. с чл. 301 от НК /подкуп чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение/.

Според наличната информация лицата са получавали подкупи, за да прикриват нарушения на земеделски производители по чл. 6, ал. 1, т. 2 от Закона за опазване на земеделските земи и на Условията за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, както и кръстосано съответствие, съгласно изискванията на чл. 21 от Регламент /ЕС/ номер 65/2011 г. на Европейската комисия.

От образуването на досъдебното производство на 31 октомври до 18 ноември са установени повече от 20 случая на поискване и получаване на подкупи.

При извършените процесуално-следствени действия са осъществени претърсвания на 15 адреса, като са иззети множество доказателства - компютърни конфигурации /лични и служебни/; флаш-памети; CD карти, фотоапарати; телефони и СИМ-карти; служебна документация; GPS-устройства и други. Разпитани са 14 лица в качеството им на свидетели и потърпевши при извършените престъпления от посочените лица.

Пет души са били задържани за 24 часа по ЗДАНС. Повдигнати са обвинения на трима. Две от лицата са задържани за срок до 72 часа с прокурорско постановление, а на едното от лицата е наложена мярка за неотклонение "подписка".

за 56%  против 44%  714 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума