навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

АБВ предлага парламентарен съвет за съдебната реформа

Източник: Красен Николов, Mediapool.bg 31.03.2015 0 - A +

АБВ предлага парламентарен съвет за съдебната реформа Снимка: bgnes.com

Специален парламентарен съвет да изгражда консенсуса по бъдещата съдебна реформа, предложи АБВ на дискусия във вторник с участието на правосъдния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров. Партията на Георги Първанов дефинира като основна задача пред новия орган изготвяне план за действие за изпълнение на стратегията за съдебна реформа и посочване на отговорници за изпълнение на мерките.

Стратегията, внесена от министър Христо Иванов, бе приета от парламента с конституционно мнозинство през януари, точно преди доклада на Брюксел.

Стратегическият документ бе оценен силно положително от Европейската комисия, която препоръча на властите в София да започнат реализирането й. Парламентарната подкрепа за идеите за реформа на правосъдното министерство обаче остава неясна. Досега отпаднаха предложенията за международен одит на държавното обвинение и създаването на независима прокуратура за борба с корупцията по успешния румънски модел.

На този фон се предлага създаване на парламентарен орган, който на всеки шест месеца да докладва на Народното събрание как върви изпълнението на стратегията, включително и финансовите средства, необходими за нея.

В съвета се предвижа да участват главният прокурор, председателите на върховните съдилища, представител на ВСС, по един представител от всяка парламентарна група, правосъдният министър и един вицепремиер. Според лидера на АБВ Георги Първанов няма как да се води сериозна дискусия само по въпроса кога най-сетне български министър или управник ще влезе в затвора. Той настоя за конкретни идеи за промяна в законодателството, които да бъдат обсъдени в този съвет.

"Наясно съм, че върху съдебната власт твърде често се оказва натиск. Давам за пример честите изказвания, атаки от страна на водещи български политици с претенции и указания. Това за мен е недопустимо. Ние предлагаме и проект за реформа, който съдържа идеята за постоянно действащ Висш съдебен съвет (ВСС), който работи с две колегии, съдебна и прокурорско-следователска”, каза Георги Първанов.

Идеята за разделянето на ВСС беше предложена преди доста време от Съюза на съдиите в България, после залегна в стратегията за съдебна реформа от Христо Иванов, а накрая бе възприета и от Сотир Цацаров.

По време на дискусията ДПС очаквано подкрепи проекта за парламентарен съвет. Идеята получи одобрение и от главния прокурор и от председателите на двете върховни съдилища.

Проблемът е, че при зле прикритите намерения на голяма част от партиите и на шефовете в съдебната власт да няма истинска и цялостна реформа, а само частични и ограничени промени, предлаганият парламентарен съвет може да се окаже удобна говорилня за тупане на топката.

"Дебатът между трите власти и комуникацията между тях трябва да бъдат институционализирани по един работещ начин. Досега липсваше чуваемост", каза депутатът от ДПС Четин Казак, който преди два месеца се скара на правосъдното министерство за опита му да извади Сабрие Сапунджиева от незаконно заеманото от нея жилище.

Идеята за парламентарен съвет, както се очакваше, бе одобрена и от членове на ВСС, които през последните шест месеца говорят основно за това, че не трябва да бъдат сменяни.

"Не съм сигурен дали в тази рамка като съвет трябва да обединим трите власти", предпазливо се изказа председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ). Правосъдният министър Христо Иванов коментира лаконично: "Още една такава форма е добре дошла, но е важно да се включат бюджетните въпроси в един такъв орган".

Главният прокурор Сотир Цацаров изглеждаше подготвен за предложенията на АБВ и обясни, че поставянето на срокове и отговорници за реформата, както планирането на необходимите стъпки, е нещото, което най-много му е харесало в проекта. Той одобри и предвидената възможност да се прави анализ на конкретните стъпки от представителите на трите власти.

"Ако трябва да бъда откровен, за първи път от много идеи виждам нещо съвсем конкретно, което се изразява в два законопроекта и един проект за решение", каза Цацаров.

"Не приемам това, че сравнихте тази идея за съвета с лаборатория, защото ни навява други асоциации”, обърна се Цацаров към Георги Първанов по повод това, че нарече съвета за съдебната реформа "лаборатория" за идеи и решения.

Главният прокурор заяви, че съветът би бил полезен при планирането на конкретни промени в наказателно правораздаване.

"Ако ще да разделим ВСС на пет колегии, ако правилата в съдебната зала по отношение на наказателните дела останат същите, нищо няма да се промени. Хайде да помислим малко и за процедурни правила. Ако Наказателно-процесуалният кодекс остане същият, ако Наказателния кодекс остане същият, запазвайки този режим на наказуемост на длъжностните лица, какво ще се промени, освен датите на заседанията на ВСС?”, попита Цацаров.

за 55%  против 45%  380 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума