навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Правната комисия одобри референдума на Плевнелиев, без да редактира въпросите

Източник: Mediapool.bg 02.07.2015 0 - A +

Правната комисия одобри референдума на Плевнелиев, без да редактира въпросите Снимка: bgnes.com

След поредица процедурни хватки, правната комисия в парламента остави без редакция въпросите за национален референдум за изборното законодателство, предложени от президента Росен Плевнелиев. В сряда депутатите решиха, че няма да променят трите питания и те остават във вариант: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?; "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?" и "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждането на избори и национален референдум".

Въпреки че депутатите от опозицията предложиха редакции на въпросите, до тях така и не се стигна и в крайна сметка бе приет вариантът, предложен от държавния глава с гласовете на 10 депутати от комисията, 5 бяха "против", 1 се въздържа.

Заседанието на народните представители започна с дебат дали изобщо парламентът има правомощието да редактира предложения на президента. В крайна сметка народните избраници се обединиха около идеята, че могат да го сторят, но мнозинството в комисията се отказа от това си право.

По време на дискусията от ДПС предложиха, ако бъде прието въобще решение за референдум, той да е само от два въпроса, единият от които редактиран. Четин Казак изрази съжаление, че "президентът посегна отново към този инструмент по въпроси, които бяха вече отхвърлени".

Той посочи и при дебата днес, че въпрос за задължителното гласуване е абсолютно недопустим и трябва да отпадне. Казак направи официално предложение от името на ПГ на ДПС, ако се приеме проектът, въпрос втори да отпадне. Той предложи и въпросът за мажоритарния вот да бъде редактиран на "подкрепяте ли всички народни представители да се избират мажоритарно?". Казак посочи отново, че ДПС по принцип са за въвеждане в обозримо бъдеще на електронно дистанционно гласуване, но при гарантирана сигурност на вота.

Депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров предложи редакция в третия въпрос. Според него той трябва да е да е за това дали само българските граждани в чужбина да гласуват електронно.

От АБВ припомниха техните предложения за редакция на въпросите – първият да стане дали се подкрепя въвеждането на смесена избирателна система, при която половината от народните представители да се избират мажоритарно. РБ предложиха редакция в първия въпрос за мажоритарното гласуване. Според тях избирателите трябва да бъдат питани дали искат да гласуват с пропорционални листи със задължителна преференция.

Мая Манолова отново посочи отношението на БСП по трите въпроса от преди малко повече от една година и каза, че няма причина БСП да е променя позицията си. Тя заяви, че у хората има свръх очакване от задължителното гласуване. Манолова лично е скептична, но е съгласна хората да се произнесат. Според нея е неясен въпросът за мажоритарния вот и затова е некоректен. Тя каза, че ще подкрепи и двете предложения за редакция и на АБВ за 120 на 120 и на ДПС за 240 мажоритарно избрани.

Ситуацията с третия въпрос за дистанционното електронно гласуване е по-опасна с първите два според Манолова, защото хората могат да бъдат подведени и има подводните камъни. "Независимо от това какви защити ще бъдат приложени се поставя под съмнение основното условие за честни избори – възможността за тайното гласуване и за лично гласуване", каза тя и посочи, че няма такива гаранции при електронното гласуване.

за 45%  против 55%  503 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума