навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Ефективната борба с корупцията започва с обучение в детските градини

Източник: Mediapool.bg 03.07.2015 0 - A +

Ефективната борба с корупцията започва с обучение в детските градини Снимка: bgnes.com

Ефективната борба с корупцията минава през адекватно образование не само в училищата и университетите, но и в детските градини. Останалите два стълба в противодействието на това явление са превенцията и независимите органи за проверка и контрол.

Тази теза разви върховният съдия от Хърватия и президент на Групата на държавите срещу корупцията към Съвета на Европа (ГРЕКО) Марин Мърчела по време на обсъждане на проекта за антикорупционен закон, организирано от вицепремиера Меглена Кунева в петък.

Като пример той посочи опитът на Хонг Конг в тази сфера, където имат единен орган за проверка и контрол на данните за имуществото и евентуалния конфликт на интереси на висшите държавни служители от 40 години. Именно там антикорупционното обучение на децата започвало още от детската градина с показване на картинки и карикатури.

По повод опита на Хърватия в борбата с корупцията Мърчела разказа, че местният проверяващ орган е доминиран от съдии, "защото много трудно се отървахме от конфликта на интереси". По думите му отнело много време на хърватските политици да свикнат с европейските стандарти, но въпреки това вече са постигнати сериозни резултати – над 95% от започналите производства за корупция завършват с осъдителна присъда.

Първата грешка е да смятаме корупцията само за политически феномен

"Първата грешка е да смятаме корупцията само за политически феномен. Според мен тя е патология, социално явление", заяви на свой ред и ръководителят на Централното антикорупционно бюро в Полша Павел Войтуник.

Той разказа, че в неговата структура работят около 900 души, като около 760 от тях са офицери, а над 100 – цивилни служители. Бюрото разполага с няколко регионални звена в цялата страна, като осъществява оперативни, аналитични, разследващи и контролни функции.

Сред най-уязвимите от корупционен натиск сфери Войтуник посочи компютъризацията на държавния апарат, администрирането на европейските програми, екологията и обществените поръчки.

Централното антикорупционно бюро, ръководено от него, е създадено през 2006 г., като в законопроекта за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, внесен в парламента във вторник, е залегнала сериозна част от полския опит.

Подобна на тамошната ситуация правителството предлага директорът на Националното бюро за предотвратяване на корупцията да бъде назначаван от президента по предложение на премиера и да има право на максимум два мандата. За разлика от полския вариант, у нас органът обаче няма да разполага с регионални звена, тъй като по думите на вицепремиера Кунева "България е много по-малка".

Много по-сериозно навлизане в личното пространство на хората от властта

"Всички – аз, колегите ми от кабинета, депутатите, кметовете, общинските съветници, ще подаваме декларации, ще описваме имуществото си, ще описваме имуществото на съпрузите си или на партньорите си, с които живеем от години – колите, къщите, вилите, обученията на децата в чужбина, наемите, заемите, ще декларираме повече данни от тези, които сме декларирали досега. И ще ни проверяват – дали декларациите ни са верни, дали имущественото ни състояние отговоря на доходите ни. Да, това е навлизане в личното пространство, но е и истинската превенция на корупцията по високите етажи", заяви при откриването на дискусията Меглена Кунева.

Според законопроекта, внесен от Министерския съвет (МС), декларация за имущество и интереси се подава до един месец след заемането на висшата публична длъжност, всяка година до края на април, както и в едномесечен срок от освобождаване на длъжността. В срок до един месец от подаването на декларация за имущество и интереси съответното лице може да направи промяна в декларацията си, когато това се налага за отстраняване на непълноти или грешки в декларираните обстоятелства.

Антикорупционното бюро ще извършва проверка на фактическото финансово състояние на висшите държавни служители при установено несъответствие в подадената декларация, при влязло в сила съдебно решение за конфликт на интереси, при сигнал (явен или анонимен – бел. ред.) или медийна публикации, съдържащи достатъчно уличаващи данни, както и при "случай на риск, идентифициран при анализ и оценка на риска от корупционно поведение". Проверките ще бъдат водени от двама докладчици.

"Антикорупционната политика ще има успех и когато има по-решителни резултати по отношение на наказателната част и разследването на корупционните престъпления. Очаквам полицаите, ДАНС, прокурорите и съдиите да припознаят ключовата си роля", заяви още вицепремиерът в петък, добавяйки, че "хората имат право да знаят как живеят тези, които ги управляват, и да очакват, че ако има разминаване, ако има злоупотреба, следва санкция".

Антикорупционният съвет към МС се събира за пръв път следващата седмица

Тя отказа да коментира евентуални имена за ръководството на бюрото, докато законопроектът не бъде приет от парламента. Добави и, че първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към МС ще се проведе през следващата седмица.

Това е междуведомствен орган със съвещателни, координационни и контролни функции по разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията. В състава му, освен вицепремиера Кунева, влизат още министърът на правосъдието, заместник-министрите на вътрешните работи, финансите и икономиката, главният съдебен инспектор, както и други представители на различни институции, имащи отношение към превенцията и противодействието на корупцията.

Засега единственото, с което доби известност новосъздаденият съвет, беше, че правителството реши да изключи от състава му председателя на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров, променяйки първоначалната структура на органа. Така вместо представител на ВСС, в състава му влезе ръководителят на Инспектората към съвета Теодора Точкова.

Неофициално изключването на Тодоров обаче бе обяснено с факта, че той отдаван е компрометиран. Тодоров е възпитаник на Академията на МВР. Той работи в различни териториални подразделения на столичното следствие, като от 1998 до 2004 г. ръководи отделението, което трябва да разследва злоупотребите на Столичната митница, "Илиянци" и други чувствителни обекти. Така се издига до и.д. ръководител на Специализираното икономическо отделение на Столичната следствена служба. В този отдел през 2007 г. се засича за кратко с Делян Пеевски, назначен там две години по-рано без конкурс за следовател. В този период начело на следствието е и друг известен "герой" - Петьо Петров, известен като Петьо Еврото.

Ясен Тодоров сменя попрището през 2008 г., когато по предложение на Български народен съюз е избран от парламента за инспектор в Инспектората към ВСС. През 2012 г. Тодоров се връща за кратко като следовател в Специализираното звено за "Противодействие на корупцията и финансово–данъчните измами“ на Софийска градска прокуратурата, създадено и ръководено от прокурора Роман Василев. В края на същата година Тодоров е избран за член на ВСС, след като е номиниран от "Атака". Името му попада в доклада за корумпирани магистрати на прокуратурата, предаден на ВСС преди десетина години, а той самият направи опит да скрие документа.

за 47%  против 53%  874 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума