навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

OОН: Асандж трябва да бъде пуснат

Източник: Mediapool.bg 05.02.2016 0 - A +

OОН: Асандж трябва да бъде пуснат Снимка: Mediapool.bg

На основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж трябва да бъде позволено да напусне посолството на Еквадор в Лондон, където е неправомерно задържан, и да бъде компенсиран за това, че е останал зад стените на дипломатическата мисия в продължение на три години и половина. Това заключи независима експертна комисия към ООН, пред която Асандж подаде молба да бъде обявен за политически затворник.

Според работната група на ООН, състояща се от петима независими експерти, Асандж е политически бежанец, чиито права са били нарушени, тъй като няма възможност да получи статута си в Еквадор.

Очаква се по-късно Асандж да поиска освобождаването си от представителството на Еквадор в британската столица.

Великобритания обаче очаквано отхвърли заключението на комисията към ООН и заяви, че е задължена да задържи Асандж и да го екстрадира в Швеция, ако той напусне посолството на Еквадор.

Работната група на ООН няма формално влияние върху британското или шведското правосъдие и заповедта за арест на Асандж в Обединеното кралство "все още е в сила".

През 2012 г. Асандж потърси убежище заради повдигнатите му от Швеция обвинения в изнасилване и след като Стокхолм поиска екстрадиция. Според основателя на сайта, който публикува хиляди секретни документи на американските служби, обвиненията са само претекст да бъде изведен от страната и изпратен в Съединените щати, където го очаква съдебно преследване заради разкритията, направени от "Уикилийкс".

Шведските власти коментираха, че Джулиан Асандж сам е избрал да остане в посолството и не е лишаван от свободата си вследствие на решение на шведското правителство.

Майката на Асандж – Кристин, каза, че той има сериозни здравословни проблеми, включително дълготрайна инфекция на белите дробове.

Кристин Асандж посочи пред австралийското радио "Ей Би Си", че синът ѝ наистина е много зле – има проблеми със сърцето, хронична белодробна инфекция и дълбока и остра болка в рамото. По думите ѝ откакто е получил убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., той е имал възможност само за съвсем кратко да стои на слънчева светлина.

Лекарите му предписаха ядрено-магнитен резонанс и да прекарва по един час дневно на слънце, но "правителството на Великобритания отказа", заяви майката на Асандж. Посолството на Еквадор даде убежище на Асандж, за да избегне той екстрадиране в Швеция, където е заподозрян в извършване на сексуални посегателства.

От 2014 г. насам има различни съобщения за здравословното състояние на австралиеца, припомня ДПА. През юли с.г. "Дейли телеграф" цитира източници от "Уикилийкс", според които Асандж има аритмия, хронична кашлица и високо кръвно налягане. Оттогава неговите адвокати определят здравето му като крехко. Еквадорските власти настояват за временното освобождаване на Асандж от отговорност, за да може да бъдат извършени изследвания на раменната му става.

В четвъртък Джулиан Асандж каза, че ще се предаде на британската полиция, ако се окаже, че ООН отсъди в негова вреда. Той не желае да бъде екстрадиран в Швеция, защото се опасява, че оттам ще бъде прехвърлен в САЩ, където да го съдят за публикациите на строго секретни американски документи.

Ако Асандж бъде съден в САЩ, има вероятност дори да получи смъртно наказание. Един от основните източници на "Уикилийкс" – редник Брадли Манинг, вече получи 35 години затвор за изнасянето на над 700 000 секретни документа.

Разкритията, за които ще трябва да отговаря Асандж започнаха в началото на 2010 г. с информация за атака на американски хеликоптери "Апачи" от 2007 г. в Багдад, при която са убити повече от 10 души, сред които и двама служители на Ройтерс.

По-късно бяха разкрити над 90 000 класифицирани документа за военната кампания на САЩ в Афганистан, както и близо 400 000 военни доклада, включващи подробности за операциите в Ирак. Джулиан Асандж публикува и милиони дипломатически грами, някои датиращи от 1973 г. 

за 41%  против 59%  657 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума