навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

ВСС предвижда ново увеличение на заплатите на магистратите

Източник: Красен Николов, Mediapool.bg 28.07.2016 0 - A +

ВСС предвижда ново увеличение на заплатите на магистратите Снимка: Mediapool.bg

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) почти единодушно гласува проект на бюджет на съдебната власт за следващата година, който предвижда ново увеличение на заплатите на магистратите – този път със 7 процента. Преди по-малко от година заплатите в системата бяха увеличени с 12% срещу обещание за реформа.

Сега кадровиците на Темида искат бюджетът за 2017 година да е около 600 милиона лева, което е с 80 милиона лева повече от тазгодишния.

Шансовете това да бъде прокарано през парламента клонят към нула. Основната причина е, че съдебната власт получи рекорден бюджет от 518 милиона лева за тази година. Формулата бе "пари срещу реформи". Увеличението бе с 45 милиона лева спрямо 2015 година. Парите бяха отпуснати под изричното условие, че ВСС ще започне промяната на съдебната карта, т.е. ще закрива съдилищата, които нямат достатъчно работа. До този момент ВСС не е закрил нито един съд.

Парите бяха използвани, за да се финансира именно 12-процентовото увеличение на магистратските заплати.

Анализ на Световната банка показва, че България бележи европейски рекорд по увеличение на съдийския щат, въпреки че населението ѝ се свива с рекордни темпове. СБ също призова за съкращаване на съдилища и преместване на излишните магистрати към най-натоварените съдебни райони.

Заплатите и осигуровките формират близо 80% от годишните разходи на съдебната власт. Традиционно в нейната финансова рамка почти не остават пари за инвестиции, но те се отпускат регулярно с постановления на Министерския съвет.

В момента най-ниската заплата в съдебната система е на младшите магистрати – около 1700 лева. Върховните съдии и прокурори взимат базово 3500 лева, но повечето от тях получават допълнителни 1500 лева за натрупан стаж и ранг, което прави 5000 лева.

Теоретично най-високата заплата трябва да взимат тримата "големи" в системата – шефовете на двете върховни съдилища и главният прокурор, както и членовете на ВСС. Базовата им заплата е малко над 4000 лева. При наличие на стаж от 20 години тя стига 5600 лева.

за 50%  против 50%  875 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума