навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Правната комисия не задължи НС да приеме резултатите от референдума

Източник: Mediapool.bg 10.01.2017 0 - A +

Правната комисия не задължи НС да приеме резултатите от референдума Снимка: bgnes.com

Правната комисия отказа да задължи парламента да приеме резултатите от референдума на "Шоуто на Слави". Проекторешението на ГЕРБ бе отхвърлено с 6 гласа "за" и 11 "против". То бе обсъдено на заседанието на комисията във вторник, преди първия работен ден на парламента след ваканцията, в който се очакват предизборни сблъсъци на тема кой зачита и кой не "волята на суверена", както се изразяват инициаторите на референдума.

Първоначално лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов твърдеше, че ще работи за приемане на резултатите от допитването, макар че последствията щели да са катастрофални. Малко преди Коледа от партията му заявиха, че Изборният кодекс няма да се променя преди предсрочните избори тази пролет. Точно преди последната сесия на отиващото си Народно събрание обаче ГЕРБ смени тактиката и обеща да внесе свой проектозакон за приемане на резултатите от референдума, игнорирайки проекта, стъкмен от обмудсмана Мая Манолова по поръчка на "Шоуто на Слави" и внесен от независимия депутат Георги Кадиев (който преди това бе несъгласен с предложенията на допитването).

Това, което отхвърли правната комисия, е всъщност предложение на ГЕРБ още от 14 ноември, което предвиждаше Народното събрание до 15 декември да е гласувало на първо четене необходимите поправки в законодателството за въвеждане на 100% мажоритарен вот, задължително гласуване и свиване на партийната субсидия до 1 лев на глас.

ГЕРБ настояваше за такова одобрение от комисията, тъй като в сряда внася собствения си проектозакон. Всички останали партии обаче са на мнение, че дни преди разпускането си НС не бива да се ангажира с толкова дълбока промяна в изборното законодателство, която изисква сериозен дебат и продължителна подготовка, като например прерайониране на страната. Редица партии са против чистия мажоритарен вот, като БСП и избраният президент Румен Радев обявиха като по-подходящ германския модел на смесена система, а Бойко Борисов заяви в края на декември, че е привърженик на френската система.

Мотивите, с които обаче правната комисия отхвърли предложението за приемане на резултатите от референдума, бяха формални – фактът, че резултатите не са задължителни за НС и че има заведено дело във Върховния административен съд.

В действителност ГЕРБ се надяваха именно на такава развръзка, макар че официално да твърдят обратното. Според източници от партията внасянето на проектозакона е предизборен ход, целящ да възстанови сриващото се одобрение към управляващата партия като демонстрира, че единствено тя зачита "волята на суверена".

ГЕРБ дори предложи избраният президент да не разпуска НС веднага след встъпването си в длъжност на 22 януари, а да удължи живота му с още два-три дни, в които да се финализират изборните промени.

При постигане на съгласие е възможно текстът да бъде приет до 27-и януари, ако се работи при съкратени процедури, прогнозира председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).

БСП обаче са против подобно забавяне.

“Не иде реч за удължаване с месеци. Иде реч за такова удължаване, което да позволи да при най-напрегната, най-оскъдната организация, да се обсъди този законопроект“, опонира Данаил Кирилов.

Предложението на ГЕРБ предвижда активна регистрация за гласоподавателите от чужбина.

Според управляващата партия новото определяне на избирателните райони трябва да е отговорност на президента. Именно това е и най-спорната част от въвеждането на мажоритарна избирателна система, тъй като според експерти прерайонирането на страната в едномандатни избирателни райони може да даде изкривяване на вота.

В Народното събрание вече има внесен законопроект за мажоритарния вот на омбудсмана Мая Манолова.То предвижда и разделяне на България на 231 едномандатни района, от които ще се избират народни представители. Девет пък ще бъдат районите в чужбина. От ГЕРБ обаче не са съгласни с подобен подход.

за 50%  против 50%  947 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума