навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Румънското правителство отмени скандалния указ, но готви законопроект

Източник: Mediapool.bg 06.02.2017 0 - A +

Румънското правителство отмени скандалния указ, но готви законопроект Снимка: Mediapool.bg

Пет дни след като го прие, румънското социалдемократическо правителство на премиера Сорин Гриндяну отмени постановлението, което декриминализира някои корупционни деяния, предаде Ройтерс.

Постановлението, което щеше да предпази десетки политици от съдбени преследвания за корупция буквално взриви страната, като предизвика едноседмични непрекъснати многохилядни протести във всички големи румънски градове.

Премиерът Сорин Гриндяну призова министъра на правосъдието да подготви законопроект, който ще бъде изпратен в парламента за дебати, предаде Асошиейтед прес.

Гриндяну призова министерството на правосъдието във възможно най-кратък срок да инициира публични дебати с всички политически партии и представители на гражданското общество за спорните елементи в оттегленото постановление, което предизвика масови протести в цяла Румъния, се посочва в официалното съобщение за днешното правителствено решение.

Предстои също така Конституционният съд да се произнесе по законността на постановлението.

Съобщението за оттегляне на постановлението обаче не спря демонстрантите да се съберат и днес, за шести пореден ден, за да кажат на Гриндяну и социалдемократическото правителство, че корупцията трябва да се изкорени.

Мнозина коментатори посочват, че антиправителствените протести в Румъния няма да приключат с отмяната на постановлението. Хиляди хора и тази вечер скандират "Оставка, оставка" и искат предсрочни избори, отбелязват агенциите.

Протестиращите са убедени, че правителството отново ще опита да прокара скандалните законови промени.

Засега намеренията на управляващите за това кои точно текстове от отменения указ да влязат в готвения законопроект и кои да отпаднат не са ясни. Социал-демократическата партия и нейният коалиционен партньор Алианс на либералите и демократите имат мнозинство в парламента след изборите през декември.

В снощното си телевизионно обръщение премиерът Сорин Гриндеану намекна, че е възможно най-скандалният текст, декриминализиращ корупционните деяния с щета под 200 хиляди леи (44 хиляди евро), да отпадне от законопроекта..

"Бързо ще започна консултации с другите партии на базата на решенията на Конституционния съда и наличния текст, с изключение на спорния праг от 200 000 леи, с цел след този диалог в най-кратки срокове да бъде внесен съответен проектозакон в парламента", каза той.

за 53%  против 47%  862 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума