навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Седем българи, замесени в телефонни измами, са предадени на Гърция

Източник: Mediapool.bg 17.02.2017 0 - A +

Седем българи, замесени в телефонни измами, са предадени на Гърция Снимка: Mediapool.bg

България е предала на Гърция седем българи в четвъртък в изпълнение на европейски заповеди за арест, съобщи МВР.

Задържаните са част от организирана престъпна група, която се е занимавала с телефонни измами в Солун от 5 май до 28 юни 2015 г. По първоначални данни в групата са участвали повече от 20 българи и гърци, се казва в съобщението на МВР.

Неутрализирането на групата е станало след взаимодействие между българските и гръцките власти. В хода на разследването са се включили служители от Дирекцията на полицията в Солун и криминалисти от Русе и Велико Търново.

Участниците в престъпната група са действали основно по две измамни схеми. Едната е била свързана с внезапен здравословен проблем с роднина, настанен в болница и нуждаещ се от средства за лечение. При другата измамникът се представя за "близък", който е причинил тежка катастрофа със загинало дете и спешно се нуждае от пари, за да избегне ареста и да заплати разноски по лечение на пострадалите в катастрофата.

Измамниците са подбирали жертвите си сред възрастното население в Солун. Те са се представяли за лекари, адвокати или техни роднини.

За да бъдат държани под напрежение и да не могат да се свържат с техните истински близки, още докато разговорите продължавали, двама от участниците в групата отивали пред домовете на възрастните хора, повтаряли неверните данни и обяснявали, че са изпратени от съответния човек.

Арестите на седемте българи са продължение на предприети съвместни действия на българската и гръцката полиция, в резултат на които в началото на 2016 г. в Банско е задържан Х.К. (27 г.), който е с кипърско и българско гражданство. По първоначални данни той е бил лидер на групата.

В края на миналата година и началото на тази на територията на областите Велико Търново и Русе са установени и задържани и останалите седем българи, участници в престъпната група.

Това са А.Х. (42 г.), А.А. (35 г.), Д.Я. (38 г.), Д.Д. (22 г.), Д.Д. (31 г.), Р.Д. (41 г.) и Б.Д. (42 г.). Те са арестувани в изпълнение на европейски заповеди за арест.

До момента е установено, че престъпната група се е опитала да измами общо 34-ма възрастни гърци. От тях 30 не са успели да заблудят, но други 14 са станали техни жертви и са им дали различни суми пари и ценни вещи.

По първоначални данни общата парична сума, която са придобили и са се опитали да присвоят е в размер на 257 640 евро, както и скъпоценности на неустановена стойност.

за 48%  против 52%  1803 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума