навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Антоанета Цонева осъди Божидар Димитров за клевета

Източник: mediapool.bg 15.03.2017 0 - A +

Антоанета Цонева осъди Божидар Димитров за клевета

Антоанета Цонева водач на листата на "Да, България" за 23-ти избирателен район в София, осъди на първа инстанция историка и директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров за клевета.

Тя заведе делото, след като Димитров я обвини публично, че организира и участва в платени протести. Шефът на НИМ заявява това в интервю за сайта "Пик" от юли 2016 г. В него името й е споменато в следния контекст: "Протестърите са организирани от Иво Прокопиев, защото "Протестна мрежа" без кьорав лев няма да излязат на улицата. Асен Генов е човек без работа, трябва някой да му плати, за да излезе да протестира. Някой хора се прехранват така, щурави организации да дават пари на хора като Генов, като Цонева, като оня където се прави на богослов Калин Янакиев".

Цонева е осъдила историка за символичната сума от 1 лев. Делото е спечелено на първа инстанция и има възможност да бъде обжалвано пред Софийския градски съд. Цялото производство продължило около 9 месеца.

Това не е първото спечелено дело на Антоанета Цонева за клевета. През януари т.г. тя осъди и в. "Монитор" заради твърдения, че е плащала за протести срещу главния прокурор Сотир Цацаров.

В съобщението си във Фейсбук за решението на съда Антоанета Цонева благодари на адвоката си Николай Христов и добавя: "Няма да спра, докато бухалките продължават да промиват мозъци."

"Да, България" започва съдебна битка срещу дружество на Пеевски

Междувременно "Да, България" съобщи, че започва съдебна битка с "медия", зад която стои кандидат -депутатът от ДПС Делян Пеевски заради "поредното активно мероприятие" срещу партията, извършено в нарушение на Изборния кодекс.

Преди два дни вестник "Телеграф" разпространи "книга", озаглавена "Крадци на демокрация", чиято цел е да злепостави "Да, България" и нейните кандидати по време на предизборната кампания, посочват от партията.

Консултация с експерти показва, че само за тази пропагандна акция са инвестирани над 200 000 лева, а това е повече от бюджета за цялата предизборна кампания на "Да, България".

В жалбата до ЦИК се посочват и данни за свързаност на Пеевски с в. "Телеграф". До 7 юни 2016 "Телеграф" ЕООД е собственост на едноличното дружество на Делян Пеевски "НСН Инвестмънт". На тази дата Пеевски продава 100% от собствеността си на офшорната компания "Интръст лимитед", Дубай. В своя декларация на 27.11.2015 г., публикувана на сайта на Народното събрание, обаче Делян Пеевски писмено е заявил, че е 100% собственик на същотото дубайско дружество - "Интръст лимитед".

"Да, България" посочва, че с тази публикация се нарушават редица забрани от Изборния кодекс: публикуване на анонимни материали, свързани с предизборната кампания, накърняване на честта и доброто име на кандидатите за депутати, непосочване, че материалът е платен, както и разпоредби на други действащи закони в страната.

Подобно арогантно потъпкване на правовия ред в България е абсолютно неприемливо и е груба намеса на кандидат-депутат в демократичния изборен процес. Започваме съдебна битка и ще сезираме всички компетентни органи, които имат отношение към подобни груби посегателства срещу демокрацията в страната, съобщи "Да, България".

за 50%  против 50%  1001 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума