навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Апелативният съд върна на СГС делото срещу Румяна Ченалова

Източник: mediapool.bg 28.04.2017 0 - A +

Апелативният съд върна на СГС делото срещу Румяна Ченалова

След протест на спецзвеното “Антикорупция“ Софийският апелативен съд отмени разпореждането на Софийски градски съд (СГС) за прекратяване на делото срещу Румяна Ченалова.

На 3 февруари т.г. съдия Вера Чочкова от градския съд прекрати производството за длъжностно престъпление, свързано с гледано от Ченалова дело между „Обединени енергийни търговци” и НЕК.
Според прокуратурата, бившата съдийка и основен участник в записите от “Яневагейт”, е ощетила държавната компания. СГС обаче не намери достатъчно доказателства за наличие на престъпление.

На втора инстанция обаче магистратите намират решението на съдия Чочкова за “неправилно и незаконосъобразно”.

Така делото се връща в СГС при друг състав.

Делото срещу Ченалова бе предхождано от появата на скандалните записи, добили популярност като аферата "Яневагейт", в която Ченалова имаше централна роля. Тя единствена потвърди публично, че записаните й разговори с бившия председател на СГС Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки са автентични.

 

Делото срещу нея бе използвано от главния прокурор Сотир Цацаров и бившия премиер Бойко Борисов за дискредитиране на твърденията й, като целия скандал неведнъж бе омаловажаван до разговор между "две каки".

Според обвиненията й, Ченалова е извършила престъпление по служба и документно престъпление, докато е разглеждала дело между фирмата "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" и Националната електрическа компания (НЕК). Прокуратурата твърдеше, че тя е извършила цели 14 нарушения по казуса с цел да набави облага за частната фирма.

за 45%  против 55%  1213 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума