навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Кабинетът "Борисов 3" – игра на постове

Източник: mediapool.bg 04.05.2017 0 - A +

Кабинетът Снимка: mediapool.bg

  Кабинетът "Борисов 3" вече е факт и поема пътя на планирания си пълен 4-годишен мандат.

Макар че премиерският пост на Борисов се взима за даденост, може би първата важна характеристика на новото управление е фактът, че Бойко Борисов е единственият политик в най-новата история, който става министър-председател за трети път. Стои въпросът дали това ще е поредният или последният му мандат. В зависимост от целите, които си поставя лидерът на ГЕРБ, ще зависи до голяма степен и какъв подход ще следва.

При всички случаи обаче той няма да може да води самостоятелна игра, поради коалицията с трите партии от "Обединени патриоти" (ОП).

Погледнато квотно, ГЕРБ и ОП имат по двама вицепремиери в правителството.

Самото разпределение на министерските постове между двете формации изглежда странно предвид обстоятелството, че част министрите на "Обединени патриоти" са кадри на ГЕРБ. Балансът на силите допълнително се усложнява поради договорката патриотите да имат свой заместник-министър във всяко министерство.

Като на мъжко хоро

В кабинета няма нови лица, всички са повече или по-малко познати "стари муцуни".

Друга забележителна особеност е, че от 21 министри само пет са жени – нещо, което може и да не е в хармония с европейските виждания, но пък пасва на управленския конструкт ГЕРБ-ОП, договорен в изцяло мъжката компания на преговорния екип на двете партии.

Какво ще произтече от всичко това, предстои да се види.

Каракачанов и Симеонов в МС, Волен остава главен патриот в парламента

Въпросът дали лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов или лидерът на НФСБ Валери Симеонов ще стане вицепремиер, се реши в полза на двамата. Така третият съпредседател на ОП – лидерът на "Атака" Волен Сидеров – остава най-главният "патриот" в парламента и от него ще се очаква да обезпечава работата и гласуването на депутатите от групата така, че да не ядоса Каракачанов и най-вече Симеонов.

Според някои източници самият Борисов е настоявал Валери Симеонов да влезе в Министерския съвет, за да не създава постоянни проблеми и фронт срещу правителството от парламента. Времето ще покаже дали вицепремиерството ще озапти невъздържаните изблици на Симеонов.

Томислав Дончев – първи вицепремиер и отговорник по всичко

Както стана известно, в хода на близо едномесечните преговори за новия кабинет, лидерът на НФСБ е настоявал да получи контрол върху енергетиката, предлагайки свои довереници и за ресорен министър, и за нов шеф на КЕВР. В крайна сметка този ключов ресор си остана при ГЕРБ и предишния министър Теменужка Петкова.

Като вицепремиер Валери Симеонов ще отговаря за икономическата и демографската политика.

В официалното съобщение на ГЕРБ се посочва, че Томислав Дончев, който в предходния кабинет отговаряше за еврофондовете и икономиката, ще е вицепремиер, без да се уточнява какъв точно ресор ще има. На въпрос на Mediapool от ГЕРБ отговориха, че това ще бъде уточнено по-късно.

Според добре информирани източници Дончев ще е първи вицепремиер и ще отговаря за всичко. Със сигурност ще запази ключовата си роля по отношение на еврофондовете, но предстои да се види за кои министерства от широкия икономически спектър ще отговаря Симеонов и как.

Противостояния по линия ГЕРБ-ОП и ГЕРБ-ГЕРБ

Красимир Каракачанов от своя страна освен министър на отбраната, ще е и силов вицепремиер (обществен ред и сигурност). Това означава, че би трябвало да контролира и МВР - запазена територия за зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който ще дирижира процесите там чрез министъра новобранец Валентин Радев (досегашен депутат от ГЕРБ).

Друга ос на потенциално напрежение се очертава между новия вицепремиер Екатерина Захариева и досегашния председател на парламента Цецка Цачева, която ще заеме мястото на Захариева като министър на правосъдието. Освен изненадващото назначение на Захариева за външен министър (пост, свързан със сериозни ангажименти и много пътувания), като заместник на премиера тя ще отговаря за "правосъдната реформа". Тоест, Захариева се очаква да има думата за съдържанието и хода на въпросната реформа, както и комуникирането й с Еврокомисията, която продължава мониторинга си върху България в тази сфера.

Според информация на Mediapool идеята Захариева да подпомага правосъдното министерство е дошла от Брюксел, тъй като тя е позната в ЕК, а Цецка Цачева, която няма тези контакти и езикови познания, ще се съсредоточи върху проектозаконите.

Представители на ГЕРБ очакват да припламват искри и между външния министър Екатерина Захариева и Лиляна Павлова, която ще е министърът, отговарящ за европредседателството.

Лиляна Павлова внезапно бе "понижена"

Самият факт, че Павлова, смятана допреди дни за безспорен следващ регионален министър, няма да се завърне на същия пост, при това без никакви публични обяснения, вече е сигнал за проблеми при Борисов. Бившият и бъдещ премиер, чиято най-голяма гордост са изградените магистрали, се чувстваше сигурен с Павлова и я сочеше като един от най-успешните си министри.

Според източници на Mediapool Лиляна Павлова е "понижена" заради изобличаващите сигнали срещу пътната агенция и започналите прокурорски проверки, включително по сигнали, подадени от свързани с бизнес интереси на Делян Пеевски политици от БСП.

Несъмнено Павлова има опита и хватката, за да се справи успешно с организацията на българското европредседателство. Както научи Mediapool, номинацията й е била приета позитивно от досегашния екип, работил под ръководството на служебния вицепремиер Деница Златева (БСП).

Сбогом на Рашидов

В новия си кабинет Борисов се прощава с Вежди Рашидов, знаков министър на ГЕРБ от предходните мандати. Името му фигурираше до последно в проектосъстава на правителството, но вероятно перспективата да има още един потенциално разследван в кабинета си (тайното разрешение за събаряне на един от тютюневите складове в Пловдив), е отказала бъдещия премиер от Рашидов. По този начин Борисов ще си спести и първия протест срещу новото му правителство, готвен от творци и общественици, които бяха започнали да събират подписка срещу повторното назначение на бившия министър. Според версията на самия Рашидов, решението да се откаже от поста било лично негово, предвид възрастта му и желанието да се отдаде на творчеството си.

Ресурсните министерства - на патриотите, но с кадри на ГЕРБ

Ресурсните министерства, през които минава разпределението на стотици милиони по европейски програми – на земеделието, на икономиката и на екологията, са разпределени на "Обединени Патриоти". Излъчените министри обаче са известни като кадри на ГЕРБ – Румен Порожанов, Емил Караниколов и Нено Димов.

Според представители на ГЕРБ патриотите се притеснявали да не посочат хора, които впоследствие да се провалят и техните министерства да станат нарицателни за провал по подобие на реформаторските министерства от втория кабинет на Борисов.

В такъв случай обаче ОП биха могли да излъчат независими експерти за министри от своята квота.

Фактът, че са предпочетени хора с публична биография, управленски опит и създадени вече контакти с бизнес лобита, показва, че политическият консенсус между ГЕРБ и ОП е на базата на икономически зависимости, които и занапред трябва да бъдат обслужвани.

Емил Караниколов начело на икономиката

Внимание заслужава развитието на досегашния шеф на Агенцията за приватизация Емил Караниколов – забележителна кариера на един млад мъж, който рядко е попадал в центъра на публичното внимание, но благодарение на ръководената от него агенция друг успял млад мъж - Делян Пеевски, успя да придобие активи по напълно законен начин.

Общото между тях е, че са родени в една и съща година 1980 г. и завършват право, но в различни университети.

Официалната номинация на Караниколов за министър е била на "Атака", но ГЕРБ с радост приели, защото са работили с него, твърдят източници от партията.

Караниколов започва професионалната си кариера като юрисконсулт в общинската фирма "Туристическо обслужване", а от 2004 г. вече е юрисконсулт в Столичната община. Две години по-късно вече е сътрудник на тогавашния зам.-кмет по сигурността Юлия Ненкова, която днес е шеф на ключовия орган – Комисия за защита на конкуренцията. От май 2010 г. става шеф на Агенцията за приватизация и оттогава е несменяем, независимо от това кой е на власт. Под негово ръководство бяха продадени "Булгартабак", сградата на "ИПК Родина", Дипломатическият клуб – все сделки, свързвани с Пеевски.

В момента в АП се подготвят няколко сделки за продажбата на атрактивни имоти, част от Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под "шапката" на икономическото министерство. Освен това предстои да се види дали ГЕРБ ще изпълни намерението си от предходния мандат да прехвърли Българската банка за развитие от финансовия към икономическия министър, както се случи с ДКК.

Нено Димов наследява МОСВ – огромен ресурс, но и огромни проблеми

Начело на Министерството на екологията застава Нено Димов. Бивш зам.-министър на екологията от правителството на Иван Костов, впоследствие отрекъл се от Костов, Димов в последните години се изявява като анализатор на близкия до ГЕРБ Институт за дясна политика.

Очевидно ГЕРБ бягат от отговорността за неслучилата се повече от 10 години водна реформа – едно от предварителните условия за усвояването на ресурс от около 2 млрд. лв. от еврофондовете. Най-вероятно Димов ще прехвърли това като отговорност на МРРБ, но парите за водните проекти се управляват от МОСВ и решението ще трябва да се търси заедно.

Не по-малко сложен, а може би дори още повече, е казусът с втората кабинка на Банско. Освен това срещу България има пет наказателни дела в Европейския съд, по някои от които страната вече е осъдена, но въпреки това не изпълнява поети ангажименти.

Румен Порожанов – добре познат и на ГЕРБ, и на разследващите

Министър на земеделието ще е бившият шеф на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Официално не е обявено той от коя квота е – ГЕРБ или ОП. Представители на ОП заявиха пред Mediapool, че кандидатурата му била предложена от Валери Симеонов. Кадровият му възход през годините обаче е неразривно свързан с ГЕРБ – от началник кабинет на финансовия министър Симеон Дянков, през шеф на фонд "Земеделие", финансов министър в служебното правителство на Георги Близнашки и отново шеф на ДФЗ. Порожанов бе принуден да сдаде поста по настояване на служебния министър Христо Бозуков.

Под негово ръководство в земеделския фонд избухнаха различни скандали, част от които успешно бяха заметени. Не мина и без проверка на ДАНС, която не откри нищо нередно – поне официално. Обяснението на Порожанов е, че е засегнал интереси чрез действията си за предотвратяване на измами. От друга страна обаче, ако прокуратурата и службите са "скътали" нещо за него, той става идеалният изпълнител на поръчки от страна на лица, които са в добри отношения с шефа на държавното обвинение. А това може да бъде и ключ към обяснението за единната политическа воля на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за неговото назначение.

за 53%  против 47%  1302 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума