навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Горна Малина изнася търговете си на частна онлайн платформа

Източник: mediapool.bg 16.06.2017 0 - A +

Горна Малина изнася търговете си на частна онлайн платформа

Горна Малина става първата община, която ще се възползва от онлайн платформата за търгове, за да постигне по-добри цени и да спести средства на жителите на общината, които могат да бъдат инвестирани в други инициативи. Това съобщи кметът на Горна Малина Ангел Жиланов пред Mediapool.

Той посочи, че още следващата седмица ще има среща с бизнесмена Ивайло Пенчев, който е собственик на платформата. Освен че общинската администрация ще я ползва безплатно, Пенчев е обещал и безплатно обучение на общинските служители, каза Жиланов.

Той смята да започне да ползва платформата веднага за поръчки до 36 хил. лв., а след Коледа - и за останалите. Пенчев обяви, че от следващата година чрез платформата му ще могат да се провеждат търгове по Закона за обществените поръчки и той я предоставя безплатно на държавната администрация.

Използването на платформата ще подобри значително публичността, всичко ще става пред очите на хората от Горна Малина и така ще отпаднат всякакви съмнения за нагласени поръчки, смята Ангел Жиланов. Освен това според него онлайн търговете ще улеснят и работата на администрацията.

Горна Малина е малка община в Софийска област с население от 6200 души. Тя е първата обявила се за "зелена". Годишният й бюджет е около 3 млн. лв., а капиталовите й разходи, които се възлагат чрез обществени поръчки, са около 340 хил. лв. Бюджетът на общината се качва при реализацията на европейски проекти, основно по Програмата за развитие на селските райони. Тогава той може да достигне до 10 –12 млн. лв. и тези процедури задължително минават по Закона за обществените поръчки. Така Горна Малина може да стане първата община в Европа, която ще прави търговете онлайн пред очите на жителите си.

Кметът Ангел Жиланов е машинен инженер от Техническия университет в София. Има и следипломна квалификация по стопанско управление от Университет за национално и световно стопанство. Бил е търговски директор на "Крафт Якобс" в Атина, работил е и в българския офис на "Метро" като ръководител на екип от сътрудници и мърчандайзери. Има 12-години опит като заместник-кмет на община Горна Малина. На изборите през 2015 г. печели кметската надпревара издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП и партия "Зелените".

Съпредседателят на партия "Зелените" Владислав Панев заяви, че намерението на Пенчев може да е сериозен пробив в корупционните практики, доколкото съществена част от тях са концентрирани именно в обществените поръчки.

"Намерението на Ивайло Пенчев да стартира до Коледа платформа за прозрачни, открити и честни обществени поръчки може да се окаже най-революционната и работеща идея за борба с корупцията. Хиляди пъти по-ефективна от всичко, което политиците в правителството и парламента измислят, за да намерят служби за верните си другари. Въпросът е колко и кои държавни и общински ведомства ще ползват услугите на тази или подобни онлайн платформи", коментира Панев.

Междувременно в съобщение до медиите Ивайло Пенчев информира, че Комисията за финансов надзор (КФН) е трябвало да приключи проверката срещу платформата му още преди 13 май. Съгласно Застрахователния кодекс всяка жалба трябва да бъде разгледана и да получи отговор в срок от 1 месец - чл.290 (1)

Компанията на Ивайло Пенчев "Оукшънайз" се проверява от КФН от април по сигнал на Българската асоциация на застрахователните брокери (БАЗБ). Според застрахователите "Оукшънайз" извършва нелицензирано застрахователно посредничество. Пенчев твърди, че платформата не е застрахователен брокер, а "табло за обяви, един шернат ексел".

Към момента проверката на КФН все още не е приключила и не е ясно кога ще стане това.

Според Пенчев има три хипотези защо се бавят резултатите. Едната е, че надзорниците имат страшно много работа и не смогват. Другата е, че не завършват проверката в срок, защото ги мързи. Третата е, че КФН не завършва проверката в "законоустановения срок, защото имате интерес да бъде така". Той пита КФН коя от тези три хипотези е вярна.

Ивайло Пенчев посочва, че в КФН работят 250 души и за 2016 г. издръжката им е струвала на данъкоплатците 10.44 млн. лв. КФН има три отдела, но само единият се занимава със застраховане. Затова дели персонала и разходите на три и прави констатацията, че 83-ма чиновници са похарчили 3.48 млн. лв., "за да защитават застрахованите от застрахователите и от брокерите". За миналата година те са издали 11 лиценза за застрахователна дейност. "И сте опукали три милиона и половина! Евалата бе, работачи!", пише в отвореното писмо Пенчев.

Той допуска, че сигурно КФН създава стойност за нас застрахованите и по някакъв друг начин, но просто не го знае. Бизнесменът кани тези, които са усетили ползите от КФН, да излязат и публично да разкажат, а ако никой не чувства полза от тях, да бъдат закрити.

Ивайло Пенчев настоява КФН да изготви и публикува доклад, от който да става ясно каква стойност създава за данъкоплатците, изпълнявайки мисията си и харчейки парите им.

Отвореното му писмо до медиите завършва с обръщение към българите:

"Мили хора, ние, тези, които плащаме данъците, сме работодатели на тези, които ги харчат. Държавните чиновници не са наши господари. Те са наши служители. Не търпете мързеливи, неспособни и корумпирани служители да ви създават пречки. Разобличавайте ги публично и насърчавайте и подкрепяйте свестните чиновници, защото на тях хич не им е лесно."

за 50%  против 50%  1109 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума