навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Делото срещу Масларова е върнато на прокуратурата заради "абсурдното" обвинение

Източник: mediapool.bg 04.07.2017 0 - A +

Делото срещу Масларова е върнато на прокуратурата заради Снимка: bgnes.com

  Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото срещу бившия социален министър Емилия Масларова заради "алогичните и абсурдни" твърдения в обвинителния акт на прокуратурата. На този фон съдиите признават, че срещу нея са събрани годни доказателства за извършени престъпления и присъдите на втора инстанция биха били осъдителни, ако не са били допуснатите от държавното обвинение тежки грешки.

Емилия Масларова е обвинена за присвояване на над 11 млн. лева при ремонта на Центъра за комплексно социално обслужване в Стара Загора. Заедно с нея са подсъдими са собственикът на фирмата, извършила ремонта, Венцислав Драганов, управителят на дружеството Михаил Методиев, бившият заместник-социален министър Димитър Димитров, бившият главен секретар на министерството Иван Пенев и Росен Стефанов, който е отговарял за контрола на ремонтните дейности.

През декември 2015 г. Софийския градски съд (СГС) оправда всички подсъдими, а в мотивите към присъдата бе записано, че нито една от експертизите не казва колко точно пари са били изхарчени за ремонта. Това прави невъзможно да се установи колко пари са присвоени.

Според апелативните съдии СГС е използвал пороците на обвинителния акт, за да оправдае подсъдимите, вместо да го върне на прокуратурата.

"Негодността на едно обвинение не може да има за последица оправдаване на подсъдимите, а има за последица задължение на съдията-докладчик да го констатира и върне делото на прокурора с указания за привеждане на обвинението в съгласие със закона", пише в решението на апелативния съд, цитирано от "Правен свят".

Апелативните съдии заявяват, че обвинителният акт в случая не отговаря на стандартите за какъвто и да е юридически акт, тъй като е "неясен, непълен, неразбираем, противоречив и концептуално невъзможен". Това го прави напълно негоден, за да има произнесена каквато и да е присъда. Делото срещу Масларова се точи в съдебна фаза седем години, а сега ще трябва да започне отначало

за 52%  против 48%  956 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума