навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

С въздишки по Орбан парламентът гласува спирането на парите за магистратските организации

Източник: mediapool.bg 19.07.2017 0 - A +

С въздишки по Орбан парламентът гласува спирането на парите за магистратските организации Снимка: mediapool.bg

  Народното събрание прие на първо четене забраната за външно финансиране на съсловните организации на съдии, прокурори и следователи. Законопроектът предвижда още кадрови бонуси за членовете на сегашния компрометиран Висш съдебен съвет, както и забрана за участие на магистрати в ръководството на най-старата съсловна организация на юристите – Съюза на юристите в България. Ако текстовете бъдат приети на второ четене в този им вид, то българските магистрати няма да могат да разчитат на никакво външно финансиране и за стажове и конференции в чужбина.

Промените бяха приети със 116 гласа "за", 6 "против" и 52 гласа "въздържал се". Опозицията срещу проекта дойде само от БСП.

Преди гласуването практически нямаше дебат, но имаше въздишки от управляващите по политиката на унгарския премиер Виктор Орбан. Бившият конституционен съдия Георги Марков (ГЕРБ), който е отколешен фен на Орбан, обясни, че най-големият комплимент към председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) е бил именно сравняването му с унгарския премиер.

"Няма по-голям комплимент за един млад политик. Орбан се обяви срещу опитите чужди фондации да се налагат на правителството. Получи директна подкрепа от Израел. Не може чужди фондации - американски, руски, арабски, да финансират българските магистрати", каза Марков.

Той допълни, че магистратите получават много добри заплати и могат от джоба си да финансират своите организации. Според Марков магистратите не бива да говорят по телевизията, а със съдебните си решения.

 Заместник-председателят на "Атака" Павел Шопов участва в разговора с твърдението, че бързата съдебна реформа би била "контрапродуктивна".

"Един магистрат не може да прави политика, няма право да дава интервюта, да участва в действия на политически сили. Митологизираме определени хора, обличаме ги в одеждите на реформатори, които носят едва ли не истината и реформата. Съдебната система не е лоша, тя не е добра, тя е като всички други сфери. Някои хора много я корят, много я плюят", каза Шопов.

Той също обясни, че Унгария е "страна, която може да бъде за нас като пример". Подобни забрани за външно финансиране на неправителствените организации бяха прокарани и в Русия през последните няколко години.

 Очаква се преди второ четене забраната за външно финансиране на съсловните организации да бъде разхлабена. Препоръки в тази посока отправиха в един глас главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов. Те обявиха, че не бива да се забранява европейското финансиране за магистратите. Така единствената мишена на законопроекта остана Фондация "Америка за България", което се подозираше още при внасянето на текстовете.

Досега Съюзът на съдиите, Съюзът на юристите и Асоциацията на прокурорите реагираха остро на предложенията и настояха за тяхното оттегляне, защото са противоконституционни. Те бяха подкрепени от близо 20 авторитетни български неправителствени организации. Европейската комисия също следи изкъсо случая. Фондация "Америка за България" реагира с позиция, че този закон би подкопал евроатлантическите ценности и приятелството между САЩ и България.

за 52%  против 48%  1061 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума