навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Канада отменя визите за някои българи и румънци от 1 май

Източник: mediapool.bg 19.04.2017 0 - A +

Канада отменя визите за някои българи и румънци от 1 май Снимка: mediapool.bg
  От 1 май 2017 гражданите на България, които имат валидни визи за САЩ и Канада, вече ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA) вместо виза, съобщиха от посолството на Канада за Румъния, България и Молдова. 
 
Новите правила влизат в сила в 16.00 часа българско време. Това е първата фаза от отпадането на визовия режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ.
 
Визите за всички български граждани ще отпаднат окончателно на 1 декември 2017 г. Дотогава те ще се нуждаят от виза, ако влизат за първи път или повторно в Канада с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.
 
eTA ще улесни пътуването до Канада за много българи. Подаването на молбата е прост и евтин онлайн процес, който отнема само няколко минути. eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. 
 
В повечето случаи eTA се издава в рамките на минути от подаването на молбата.
 
"Канада цени особено много партньорството си с България", каза Кевин Хамилтън, посланик на Канада в България. 
 
"Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки."
 
От 1 декември нататък всички български и румънски граждани вече няма да се нуждаят от виза, за да пътуват до Канада по въздух, суша или море, за престой до шест месеца. Все пак, подобно на други освободени от визови изисквания туристи, те ще се нуждаят от eTA, за да се качат на полет за Канада.
 
Допълнителна информация ще бъде предоставена на уеб сайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.
за 40%  против 60%  1255 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума