навсякъде
справочник
нормативни актове
закони кодекси правилници
конституция наредби ДВ
 
 

Пет партии към президента: Изборът на шеф на ВАС трябваше да сломи омертата, не назначавайте Чолаков

Източник: mediapool.bg 14.09.2017 0 - A +

Пет партии към президента: Изборът на шеф на ВАС трябваше да сломи омертата, не назначавайте Чолаков Снимка: bgnes.com

Изборът на нов председател на Върховния административен съд (ВАС) трябваше да бъде знак за стремежа на държавата да сломи омертата в правораздаването и да разсее съмненията за корумпираността на този ключов съд, трупани с години.

Това заявяват пет извънпарламентарни партии в общ призив към президента Румен Радев да не подписва указ за назначаването на Георги Чолаков за шеф на ВАС. Той бе избран за поста с 20 гласа "за" срещу едва 5 "против" от Висшия съдебен съвет (ВСС) в понеделник.

Преди ден обаче държавният глава даде да се разбере, че има възможност и да не се съобрази с решението на съдебните кадровици, заявявайки, че е било редно следващият състав на ВСС да извърши този ключов избор.

По този повод от формациите "Да, България", ДСБ, БЗНС, "Зелените" и ДЕОС разпространиха в сряда вечерта обща позиция, в която посочват мотивите, с които Радев би могъл да откаже да подпише указ за назначаването на Чолаков.

В нея партиите подчертават, че "корупционният модел във ВАС, а и в съда изобщо, паразитира върху модела на администриране на правораздаването и в този смисъл ролята на председателя има огромно значение за установяването и поддържането или разрушаването на практиките на злоупотреба и търгуване с правосъдие".

 

"Ето защо, вместо ново лице на същия порочен модел, обществото ни очаква поставяне на начало на решително очистване на ВАС, чрез избор на лидер, който е доказал, че притежава визия за реформа и характер да я отстои. Без това, всички риторически упражнения на тема борба с корупцията, ще си останат цинично лицемерие, включително Вашите, г-н Президент", обръщат се петте извънпарламентарни партии към Радев.

Според тях основните аргументи срещу назначаването на Георги Чолаков за наследник на Георги Колев са това, че той не е доказал, че е застъпник за дълбока реформа във ВАС и съдебната система изобщо, ВСС не е установил несъмнено, че притежава необходимите високи нравствени качества, изборът му не беше мотивиран, а предизвестен, както и че този ВСС няма авторитета да извърши този избор.

"Излишно е дори да напомняме подчертаното внимание на нашите европейски партньори към тази процедура, изразено в изрични препоръки на Европейската комисия и Съвета на ЕС. В неформален план, съответните дипломатически и информационни служби на партньорите ни нямат особени съмнения относно корупционния модел, обхващащ ВАС. Необходимо е да се разбира, че изборът на нов председател на ВАС е изключително важен за перспективата на България да започне излизане от статута на държава, на чиито институции не може да се има доверие и, съответно, от формалната процедура по наблюдение от страна на ЕК", допълват от петте партии, подчертавайки, че "Върховният административен съд е ключов за гарантирането на върховенството на закона и за това държавното управление да се основава на принципите на демокрацията".

за 43%  против 57%  976 гласували



Новини


 
 
 

Спектър


 
rss
Посети форума