Новини

Изменението и допълнението на Наредбата за енергийни помощи вдигна прага на достъп до евтино отопление

„http://www.mlsp.government.bg” / 30.07.2008


С 26 лв. се увеличава диференцираният минимален доход за отопление на самотно живеещи възрастни над 75 г. и той вече е 158.40 лв. Приблизително с толкова се вдига прагът и за тези над 65 г., който е 151.14 лв. Достъп до евтино отопление ще имат значително повече социално слаби, след като социалното министерство прие в края на миналата седмица изменение и допълнение на наредбата за енергийни помощи. Промяната касае всички категории лица и семейства. До обнародването й в Държавен вестник е стопирано издаването на заповеди за целева помощ за отопление.

Продължаваме да приемаме молби, но не се знае кога хората ще могат да получат парите, коментираха от Регионална дирекция за социално подпомагане - Хасково. На вече одобрените лица и семейства ще се преизчислява повторно доходът, съгласно новите условия. Новите заявления пък ще се обработват едва след като ни бъде пратено официално писмо от Агенцията, поясниха специалистите.

***
Кампания
Кампанията за подаване на заявления за енергийна помощ стартира на 1 юли и ще продължи до 31 октомври. Измененията в наредбата тази година предвиждат отпусканите от държавата пари да се дават в брой, авансово и еднократно, а не както досега - под формата на ваучери за твърдо гориво или чрез приспадане от месечните сметки за ток. Сумата, която ще получават социално слабите, независимо от вида отопление, ще е 282.50 лв. Тя трябва да се изплати в месеца, следващ този на подаване на молбата.

Новини