Новини

Депутати спорят за неограничения достъп на нотариусите до лични данни

„http://www.mediapool.bg” / 24.09.2009


Депутати и от левицата, и от десницата се противопоставят на законови промени, с които да се даде почти неограничен достъп на нотариусите до националната база с лични данни. Представители на ГЕРБ и "Атака" са заложили такива текстове в промените на закона за документите за самоличност като се мотивират с необходимостта да се пресекат случаите на имотни измами. Те признават, че се отваря вратичка за злоупотреби, но това можело да се избегне чрез други промени, които обаче още не са подготвени и уточнени.

В предложението на народните представители Тодор Димитров (ГЕРБ) и Явор Нотев ("Атака“), е записано, че нотариусът, който вече ще изпълнява държавни функции, "има право на достъп до Националната база данни "Население“, поддържана от регионалното министерство, както и до Националния автоматизиран информационен фонд за българските лични документи, при условие и по ред определени с акт на Министерски съвет“.

Предложено е още "при удостоверяване на документи, които ще се използват за учредяване, промяна или прекратяване на права върху имот, нотариусът е длъжен да направи справка в базата данни“ на изброените фондове.

Депутати от други групи обаче предупредиха, че предложените промени не предвиждат никакви гаранции срещу "недобросъвестни“ нотариуси.

"На този текст мястото изобщо не е тук. Има други закони, включително и този за достъп до личните данни, които регламентират работата с подобна информация“, коментира в четвъртък пред репортери депутатът Йордан Бакалов (Синята коалиция), член на вътрешната комисия.

На закритото за медиите заседание той е заявил, че не подкрепя текстовете, като е посочил, че те могат да са предпоставка за "извършване на 10 други видове престъпления“. Според него получената по този начин информация при определени обстоятелства "може да съсипе определен човек“, а не да помогне за предотвратяване, например, на имотна измама.

Бакалов заяви, че по време на заседанието в сряда "никой от МВР не можа да гарантира, че няма да има злоупотреби".

Същото коментираха пред Mediapool и представители на левицата, като посочиха, че предложенията са по същество и е трябвало да бъдат внесени и аргументирани още за първо четене.

Поправките, които трябваше да бъдат гласувани на второ четене тази седмица, но се отлагат за следващата, тъй като докладът на ресорната комисия не е готов, предвиждат още и частните съдебни изпълнители също да изпълняват държавни функции.

Тодор Димитров, единият от вносителите на поправките, коментира пред Mediapool, че именно в този закон е нужно да се регламентира достъпът на нотариусите до данните, за да се парират всякакви опити за далавери с имоти. "Ако текстът не е толкова прецизен, подлежи на корекции в парламентарна зала“, каза той, като посочи, че ще бъдат заложени механизми "да няма безконтролно“ източване на лична информация. Той обаче призна, че все още не е ясно какви ще са тези механизми. Според него е възможно, например, да бъде оторизирано едно лице от МВР, до което нотариусите ще пускат заявка. Това обаче щяло да се уреди впоследствие с поднормативен акт.

Това е поредната законодателна промяна, свързана с дейността на нотариусите. Преди повече от месец ГЕРБ заедно с "Атака” и РЗС внесоха поправки в закона, който регламентира дейността им, като в тях се предвиждаше кантората на нотариус да продължи да действа, въпреки че той е избран за депутат, министър или президент. След като се вдигна доста шум около предложението и мнозинството бе обвинено, че започва работата си с прокарване на "лобистки” закони, приемането му бе блокирано.

Новини