начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Прекратяване на трудов договор по време на срок на изпитване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекратяване на трудов договор по време на срок на изпитване

Мнениеот darci » 07 Яну 2007, 21:41

Назначен съм на трудов договор на основание чл. 67 ал. 1 т.1 /безсрочен/, но във връзка с чл. 70 който е договор със срок на изпитване. В договорът ми е записано, че срокът на предизвестие за прекратяване на безсрочен договор е 30 дни, а при срочен трудов договор - 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Може ли някой да ми отговори, дали срокът на изпитване се смята за срочен договор? Според мен не е така и аз би трябвало да мога да напусна с едномесечно предизвестие, но моите работодатели не са съгласни с това и смятат че трябва да напусна с три месечно предизвестие или да им платя обезщетение в размер на брутните месечни заплати за неспазения срок на предизвестие, който в този случай ще бъде два месеца. Кой е прав в този случай.
darci
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Яну 2007, 20:44

Мнениеот gosho72 » 08 Яну 2007, 00:05

в случая е важно да се разбере срока на изпитване в чия полза е уговорен по трудов договор.Ако в трудовият договор не е посочен в чия полза е ,се счита,че този срок е в полза и на двете страни.
Страната по трудов договор,в чиято полза е сключен трудовия договор по чл.70 от КТ може да прекрати същия по реда на чл.71 от КТ по време на уговорения срок без да дължи предизвестие.
Или ,ако в случая срока е уговорен както в полза на работодателя,така и във Ваша полза можете да прекратите трудовия договор без предизвестие.
Ако обаче уговорката за изпитване не е във Ваша полза следва да се съобразите с общите постановки на КТ,регламентиращи прекратяването на срочен трудов договор.В трудовият договор по чл.70 задължително следва да се укаже,какъв ще бъде окончателния договор при сключването му и по тази причина е цитиран и чл.67 от КТ.Иначе по своята същност чл.70 от КТ си е срочен тр.договор.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar

Re: Прекратяване на трудов договор по време на срок на изпит

Мнениеот monteskio » 08 Яну 2007, 01:08

darci написа:Назначен съм на трудов договор на основание чл. 67 ал. 1 т.1 /безсрочен/, но във връзка с чл. 70 който е договор със срок на изпитване. В договорът ми е записано, че срокът на предизвестие за прекратяване на безсрочен договор е 30 дни, а при срочен трудов договор - 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора.
Може ли някой да ми отговори, дали срокът на изпитване се смята за срочен договор? Според мен не е така и аз би трябвало да мога да напусна с едномесечно предизвестие, но моите работодатели не са съгласни с това и смятат че трябва да напусна с три месечно предизвестие или да им платя обезщетение в размер на брутните месечни заплати за неспазения срок на предизвестие, който в този случай ще бъде два месеца. Кой е прав в този случай.



Здравейте,

Правилно колегата по-горе ви е обърнал внимание относно това, в чия полза е уговорката за прекратяване ан трудовия договор за изпитване. АКо липсва такава клауза или срокът е в полза и на двете страни, то вие можете да прекратите договора със срок на изптиване без да дължите предизестие и съответно без да заплащате обезщетение.

В случай, че срокът е уговорен в полза на работодателя ви, то за прекратяване на договора си за изпитване важат разпоредбите, които се отнасят за окончателния договор - този по повод на който се провежда изпитването. В тази връзка, за да прекратите тр. си договор следва да подадете едномесечно предизвестие на основание чл. 70 ал. 3 във връзка с чл.326 КТ. Нещо повече - договорът със срок на изпитване не е срочен трудов договор. Поради това обстоятелство, клаузата, неправилно работодателят възприема, че това е срочен тр. договор и се дължи предизестие от три месеца. С други думи, тази клауза е недействителна. Но никоя от страните не може да се позове на недействителността, преди съдът да я обяви.

Какво може да се нарпави при така създалата се ситуация..
Подайте си едномесечно предизвестие за напускане. При положене, че работодателят ви предяви претенции спрямо вас за обезщетение му отговорете, че може да си го получи само чрез съд. В едно съдебно производство / ако такова бъде започнато / ще се наложи да възразите, че тази клауза е недейсвителна, т.е. вие ще осъществите соята материално правна защита.

Независимо от написаното от мен, която ви дава насоки, при евентуално съебно производство ще се наложи да позлвате компетентна правна защита от адвокат. Вярно е, че ще се наложи да заплатите адвокатско възнаграждение, но само по този начин ще получите максимална защита на ващите интереси.

Повече относно същността на договора със срок за изпитване и възможността за неговото рпекратяване, можете да прочетете тук: http://lex.bg/members/monteskio/


УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот gosho72 » 08 Яну 2007, 01:35

Не мога да се съглася изцяло с изложеното от колегата относно вида на трудовия договор по чл.70 от КТ-относно факта дали е срочен или безсрочен.И в тази връзка ще изложа следните аргументи :

1.Правна консултация ,взаимствана от АПИС:

Договор за изпитване може да се прекрати по всяко време

Вестник "Труд", бр. 243 от 5.09.1997 г., стр. 12,чл. 70 ,чл. 71 ,чл. 333 КТ ,чл. 152 КТ от 1951 г.

Консултацията на вестник "Труд" в отговор на читателски въпрос пояснява реда за прекратяване на трудовия договор за изпитване. Работодателят има право да прекрати този договор, дори и когато работникът по време на връчване на заповедта за прекратяване на договора е болнични. Обезщетението по болест предприятието следва да изплати за сметка на общественото осигуряване. Докато трае срокът на изпитване, страните имат всички права и задължения както при срочен трудов договор. В срока на изпитването се включва само реално изработеното време. Специфичната характеристика на този договор е правото на страната, в чиято полза е уговорен, да го прекрати без предизвестие във всеки един момент.
РАЗБИРА СЕ,ЧЕ ТРУДОВИТЕ ДОГОВОРИ ПО ЧЛ.70 И ЧЛ.68 НЕ СА ИДЕНТИЧНИ ! Изпитателният договор се сключва за максимален срок от 6 месеца, а срочният - за не повече от 3 години. Изпитателният договор може да бъде прекратен без предизвестие от страната, в чиято полза е изпитването, във всеки момент. Страната, прекратила предсрочно срочен договор, дължи на другата обезщетение. Срочният договор може да служи и за изпитване, тъй като той може да се сключи и за работи, които нямат временен характер.

2.Личен опит :Работил съм като страна по трудово правоотношение - работник и служител 12 години.В предприятието ,което имаше структури и подзразделения на територията на страната имаше и работници ,назначени по чл.70 от КТ.И същите тези работници не можеха да ползват някои привилегии,които имаха назначените им колеги по чл.67 от КТ.Мотив - нямат постоянно трудово правоотношение !!!
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar

Мнениеот monteskio » 08 Яну 2007, 02:07

gosho72 написа:Не мога да се съглася изцяло с изложеното от колегата относно вида на трудовия договор по чл.70 от КТ-относно факта дали е срочен или безсрочен.И в тази връзка ще изложа следните аргументи :

1.Правна консултация ,взаимствана от АПИС:

Договор за изпитване може да се прекрати по всяко време

Вестник "Труд", бр. 243 от 5.09.1997 г., стр. 12,чл. 70 ,чл. 71 ,чл. 333 КТ ,чл. 152 КТ от 1951 г.

Консултацията на вестник "Труд" в отговор на читателски въпрос пояснява реда за прекратяване на трудовия договор за изпитване. Работодателят има право да прекрати този договор, дори и когато работникът по време на връчване на заповедта за прекратяване на договора е болнични. Обезщетението по болест предприятието следва да изплати за сметка на общественото осигуряване. [b]Докато трае срокът на изпитване, страните имат всички права и задължения както при срочен трудов договор[/b].



Колега gosho_72,

Възможно е в цитираната от вас практика да не са посочени всички факти, а именно - да не е посочено, че окончателния договор е срочен. Само в този случай, е верен изведеният извод. Всичко останало не кореспондира с установените новели в КТ, защото :

В КТ ясно са отграничени видовете трудови договори - срочен и безсрочен от този по чл. 70 - договорът с срок за изпитване. В КТ и в частност в разпоредбите уреждащи договорът със срок за изпитване се уреждат правата и задълженията на страните, а именоо:

чл. 70 (3) КТ (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 25 от 2001 г.) През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор.

чл.67 ал. 3 КТ (2) Трудовият договор се смята сключен за неопределено време, ако изрично не е уговорено друго..

Нещо повече - подкрепям едно друго разбиране / не толкова разпространено / за правната същност договора със срок за изпитване. Според тази теория, договорът със срок за изпитване, въобще не е самостоятелен договор, а само клауза в един от видовете договори. С други думи - един от двата вида договори - срочен или безсрочен е с клауза за изпитване. Тази тема обаче е дискусионна, а освен това тази тема, не е предмет на настоящия казус.


УСПЕХ !


УСПЕХ !
Последна промяна monteskio на 08 Яну 2007, 02:17, променена общо 1 път
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот pokerman » 08 Яну 2007, 02:17

Договорът със срок за изпитване не е срочен трудов договор
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40

Julyan

Мнениеот Julyan » 08 Яну 2007, 09:39

По този въпрос не знам да е налице кой- знае колко разнообразна съдебна практика. Безспорното в случая е, че договорът със срок за изпитване [b]не е срочен трудов договор[/b], а съставлява самостоятелен вид трудов договор. Ако в същия е посочено, че след изтичането на срока за изпитване трудовите отношение между страните се уреждат като при безсрочен договор, то Вие имате правото да прекратите и в момента съществуващото трудово правоотношение с едномесечно предизвестие.
В същност точният текст на чл. 70, ал. 3) е: "През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при [u]окончателен[/u] трудов договор.", като този окончателен трудов договор е безсрочен при липсата на изрична уговорка в договора по чл.70/КТ или при изрична уговорка, че след изтичане срока за изпитване същите се трансформират в безсрочни.
Julyan
Потребител
 
Мнения: 556
Регистриран на: 06 Яну 2007, 09:22

Мнениеот darci » 08 Яну 2007, 13:35

най- важното в договора е .....на основание на чл. 67 ал.1т.1 във връзка с чл.70 от КТсе слючва.............
и една точка .....вид на трудовия договор-със срок на изпитване 6 месеца в полза на работодателя

няма ли противоречие и в крайна сметка договора срочен ли е или безсрочен и в този случай може ли да се напусне с едномесечно предизвестие без да се дължи една брутна заплата

и още една точка в договора ...
Срокът за предизвестие при прекратяване на безсрочен трудов договор се определя на 30 дни ,а при срочен трудов договор на три месеца но не повече от остатъка от срока на договора
darci
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Яну 2007, 20:44

Мнениеот monteskio » 08 Яну 2007, 16:23

darci написа:
няма ли противоречие и в крайна сметка договора срочен ли е или безсрочен и в този случай може ли да се напусне с едномесечно предизвестие без да се дължи една брутна заплата





Здравейте,

Считам, че с част от колегите сме ви дали ясен и изчерпателен отговор, както следва:

monteskio написа:
Правилно колегата по-горе ви е обърнал внимание относно това, в чия полза е уговорката за прекратяване ан трудовия договор за изпитване. АКо липсва такава клауза или срокът е в полза и на двете страни, то вие можете да прекратите договора със срок на изптиване без да дължите предизестие и съответно без да заплащате обезщетение.

В случай, че срокът е уговорен в полза на работодателя ви, то за прекратяване на договора си за изпитване важат разпоредбите, които се отнасят за окончателния договор - този по повод на който се провежда изпитването. В тази връзка, за да прекратите тр. си договор следва да подадете едномесечно предизвестие на основание чл. 70 ал. 3 във връзка с чл.326 КТ. Нещо повече - договорът със срок на изпитване не е срочен трудов договор. Поради това обстоятелство, клаузата, неправилно работодателят възприема, че това е срочен тр. договор и се дължи предизестие от три месеца. С други думи, тази клауза е недействителна. Но никоя от страните не може да се позове на недействителността, преди съдът да я обяви.

Какво може да се нарпави при така създалата се ситуация..
Подайте си едномесечно предизвестие за напускане. При положене, че работодателят ви предяви претенции спрямо вас за обезщетение му отговорете, че може да си го получи само чрез съд. В едно съдебно производство / ако такова бъде започнато / ще се наложи да възразите, че тази клауза е недейсвителна, т.е. вие ще осъществите соята материално правна защита.




pokerman написа:
Договорът със срок за изпитване не е срочен трудов договор




Julyan написа:
По този въпрос не знам да е налице кой- знае колко разнообразна съдебна практика. Безспорното в случая е, че договорът със срок за изпитване [b]не е срочен трудов договор, а съставлява самостоятелен вид трудов договор. Ако в същия е посочено, че след изтичането на срока за изпитване трудовите отношение между страните се уреждат като при безсрочен договор, то Вие имате правото да прекратите и в момента съществуващото трудово правоотношение с едномесечно предизвестие. [/b]





УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1636
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот darci » 09 Яну 2007, 20:47

Благодарност за компетентните отговори и последен уточняващ въпрос.
Какво става ако молбата не бъде разписана, но е заведена в деловодството ,от кой момент се отчита единия месец.
darci
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 07 Яну 2007, 20:44

Julyan

Мнениеот Julyan » 09 Яну 2007, 21:42

От датата на завеждане на молбата в деловодството, стига да имате екзмепляр от същата с поставен входящ номер. Често при отказ на работодателя от приемане на /не пиша молба/ заявления за напускане с предизвестие, когато клиентът очаква проблеми от такъв характер правим "входиране" в присъствието на двама доведени от лицето свидетели /специално за случая/. Даже имаме практика, когато това ни е бивало от полза в съда. Имаме в практиката и връчване на заявление за напускане връчено с нотариална покана, тъй като беше налице отказ от завеждане във входящата кореспонденция на предприятието. Тогава също бяхме на съд и това ни облекчи съществено.
Julyan
Потребител
 
Мнения: 556
Регистриран на: 06 Яну 2007, 09:22


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron