начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

пътуване на малолетно дете в чужбина

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот kalendar » 26 Юни 2008, 10:59

Здравейте, колеги,
Имам въпрос, който ме затруднява и ще бъда много благодарна на тези от вас, които ще се отзоват.
Въпросът ми е свързан с пътуване в чужбина на малолетно дете, родено по време на фактическо съжителство на родителите си, чийто баща не дава разрешение то да пътува в чужбина с майка си.
Нормата на чл. 76, т.9 от Закона за българските документи за самоличност предвижда, че може да не се разреши напускане на страната, както и да не се издаде паспорт на малолетни и непълнолетни, които нямат писмено съгласие за пътуване в чужбина от своите родители.
Липсващото съгласие на другия родител може да бъде заместено от влязло в сила съдебно решение по предявен от майката иск с правно основание чл. 72 СК. И тук идва моят въпрос – с това свое решение съдът дава разрешение детето да пътува с майка си до определена държава и в точно определен момент (например с посочване на дата и месец на напускане на България) или съдът би могъл по-общо да даде разрешение детето многократно да напуска България и да пътува с майка си например до Гърция за един период от време (напр. докато майката упражнява родителските права по отношение на детето).
Въпросът е важен за мен, защото майката живее и работи в Гърция, бащата изобщо не се интересува от детето, и то се отглежда от много възрастната си баба, защото бъщата не е съгласен (без основателни причини) то да пътува в чужбина. Майката иска да го вземе при себе си – там има сключен легален трудов договор с добри доходи и т.н. и детето да живее при нея и да учи там.
Въпросът ми е може ли съдът, след като се произнесе по предявения иск по чл. 71, ал. 2 СК (че детето ще живее при майка си), да постанови че дава разрешение на детето да бъде издаден паспорт и същото да пътува многократно с майка си ……., ЕГН……. До Република Гърция до промяна или изменение на обстоятелствата, налагащи детето да живее при майка си.
Може ли съдът да й даде (на майката) едно такова генерално разрешение да извежда детето до определена държава многократно или не?
Ако може да ми посочите съд. решения, които позволяват това, защото след дългото търсене не намерих такива в посочения смисъл, а пък е нелогично да не може да бъде дадено подобно разрешение - всички обстоятелства сочат, че това е в интерес на детето. Не може майката всеки път щом се върне в България за 10 дни да предявява иск пред съда да изведе отново детето?!
Благодаря!
kalendar
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 18 Сеп 2007, 12:51

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот jivkova12 » 26 Юни 2008, 12:50

Здравейте,

относно зададените от Вас въпроси:

kalendar написа:Липсващото съгласие на другия родител може да бъде заместено от влязло в сила съдебно решение по предявен от майката иск с правно основание чл. 72 СК. И тук идва моят въпрос – с това свое решение съдът дава разрешение детето да пътува с майка си до определена държава и в точно определен момент............. Мисля, че не става въпрос за изрично решение, по-скоро разпоредбата на чл. 72 СК предлага възможността на единият родител да предяви иск за отнемане на родителските права на другия и следователно да получи правото да извежда малолетното дете в чужбина без съгласието на другия.

Може ли съдът да й даде (на майката) едно такова генерално разрешение да извежда детето до определена държава многократно или не?..... Мисля, че не, защото не съм срещала такива съдебни решения и смятам, че не са правно регламентирани.

всички обстоятелства сочат, че това е в интерес на детето....... Интересите на детето не се определят само от финансова гледна точка. В интерес на детето е също да има подходящ режим на виждане и с двамата си родители (ако не е доказано, че виждането с един от тях е вредно за детето) , а той би бил неизпълним, ако то живее извън България.


Това е мнението ми - формирано от много скромен опит в делата за родителски права. Ако други колеги имат различно виждане съм сигурна, че ще го споделят с Вас. Желая Ви успех и се надявам клиентката Ви да постигне извънсъдебно споразумение с бащата на детето си.

jivkova12
Младши потребител
 
Мнения: 34
Регистриран на: 11 Юни 2008, 15:55

Мнениеот donna » 27 Юни 2008, 15:27

poli_g написа:Календар, ако Донна не се включи да Ви обясни :!: , по-късно ще Ви пиша на лични.. На въпросите Ви- може, но всичко зависи от обстоятелствата...


Календар ,jivkova12го е написала , съда може да замести съгласието на бащата за паспорт и за напускане на страната ,иск по чл.72 СК
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот DEKAH » 27 Юни 2008, 19:32

kalendar написа:Здравейте, колеги,
Имам въпрос, който ме затруднява и ще бъда много благодарна на тези от вас, които ще се отзоват.
Въпросът ми е свързан с пътуване в чужбина на малолетно дете, родено по време на фактическо съжителство на родителите си, чийто баща не дава разрешение то да пътува в чужбина с майка си.


Имам само 1 въпрос. Това дете признато ли е?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител
 
Мнения: 2284
Регистриран на: 11 Окт 2001, 15:00
Местоположение: Бургас

Мнениеот kalendar » 28 Юни 2008, 08:11

Да, детето припознато.
Donna, благодаря за включването. За мен няма съмнение, че с иск по чл. 72 КТ съдът може да замести липсващото съгласие на другия родител за две групи въпроси - издаване на паспорт и пътуване в чужбина, но въпросът ми по-горе е в по-различен аспект - относно резрешението на съда за пътуване на детето в чужбина с неговата майка (при която вече по реда на чл. 71, ал. 2 СК е постановено , че ще живее детето) - може ли това разрешение да бъде за определен период от време - напр. 1, 2 5 години, "докато детето живее при майка си на основание влязло в сила съдебно решение по иска по чл. 71, ал. 2 СК", "до промяна в обостоятелствата, хпи които е посатновено детето да живее при майка си " и т.н. или разрешението за пътуване в чужбина задължително трябва да бъде еднократно, за конкретен повод, с посочванен а конкретна дата за напускане на страната.
Намерих много малко практика, която не ми дава отговор на въпроса.
Сякаш е по-ориентирана към второто разбиране, но пък аз считам, че е логично, житейски оправдано и в интерес на детето след като то живее при майка си, на нея е възложено упражняването на родителските права, последната живее и работи легално в чужбина, бащата не се интересува от детето, "напук" не дава разрешение то да пътву с майка си и поради това то 2 г. е отглеждано тук в България от 78 годишната си баба с два инсулта и тъжи непрестанно за майка си, съдът да може да даде разрешение то да пътува с майка си до Гърция (където тя работи) многократно за перода, за който тя упражнява по силата на съд. реш. родителските права спрямо него. Противното становище би означавало всеки път, когато тя ще се връща в България упълномощен от нея адвокат три месеца преди това да предявява поредния иск по чл. 72 ЗС пред съда, последният да разреши детето да пътува с нея???
Това е въпросът ми.
Благодаря на всички.
kalendar
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 18 Сеп 2007, 12:51

Мнениеот donna » 28 Юни 2008, 09:05

Иска се съда да замести съгласието на родителя и да разреши детето да пътува в чужбина неограничен бр. пъти до навършване на 18г.
Инъче няма кой знае каква полза да водиш дело за еднократно излизане в чужбина или за някоя и др. година .
Въпроса се решава кардинално.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот kalendar » 28 Юни 2008, 10:13

Donna, срещала ли си практика в този смисъл?
kalendar
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 18 Сеп 2007, 12:51

Мнениеот donna » 28 Юни 2008, 12:55

kalendar написа:Donna, срещала ли си практика в този смисъл?


Водила съм такова дело,а и в понеделника ще заведа още едно такова
С решението в паспортна служба с него и на границата.
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Мнениеот dodeskaden » 09 Юли 2008, 13:00

donna написа:
kalendar написа:Donna, срещала ли си практика в този смисъл?


Водила съм такова дело,а и в понеделника ще заведа още едно такова
С решението в паспортна служба с него и на границата.

Скоро ще ни се наложи да водим подобно дело - би ли казала колко време горе долу отнема от внасянето на Исковата молба до произнасянето на Решението на съда, ако е по бързото производство?
Благодаря.
dodeskaden
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 13 Юли 2007, 11:56

Мнениеот wit » 09 Юли 2008, 16:05

Моля да ме извините, но не разбрах - съда възложил ли е упражняването на родителските права на майката? - ако да - вж. чл. 45 збдс - отменен е правилника, с който се изискваше съгласието на двамата родители за издаване на паспорт и напускане на страната. С-я Маджаров от СРС издаде доста описателна и подробна статия по въпроса, мога да я препратя сканирана, но по-късно. Тоест - ако имате решение за упражняване на родителски права, другият иск е излишен, дори недопустим поради липса на правен интерес.
wit
Младши потребител
 
Мнения: 92
Регистриран на: 17 Мар 2006, 11:17

Мнениеот dodeskaden » 10 Юли 2008, 13:58

wit написа:Моля да ме извините, но не разбрах - съда възложил ли е упражняването на родителските права на майката? - ако да - вж. чл. 45 збдс - отменен е правилника, с който се изискваше съгласието на двамата родители за издаване на паспорт и напускане на страната. С-я Маджаров от СРС издаде доста описателна и подробна статия по въпроса, мога да я препратя сканирана, но по-късно. Тоест - ако имате решение за упражняване на родителски права, другият иск е излишен, дори недопустим поради липса на правен интерес.


Бихте ли я изпратили и на моя e-mail: io-bl@mbox.contact.bg
Благодаря.

Макар че ще е невъзможно това да се набие в дървените глави на служителите в Паспортното - директно препращат към РС. Но даже и да успеете ще ви върнат на границата:
"НАЦИОНАЛНА СЛУЖБА "ГРАНИЧНА ПОЛИЦИЯ"
КАК МОГАТ НЕПЪЛНОЛЕТНИ И МАЛОЛЕТНИ ДА ПЪТУВАТ САМИ В ЧУЖБИНА
От Национална служба "Гранична полиция" напомнят на всички, че напускане на страната от деца не може да бъде разрешено без писмено и нотариално заверено съгласие на двамата родители. (Когато детето пътува с единия от родителите е необходим документ със съгласието на другия родител). За родители, които са в чужбина, заверката се извършва от компетентно длъжностно лице в съответното българско посолство или консулство.
Децата - български граждани, постоянно пребиваващи в чужбина или с двойно гражданство, чиито родители живеят постоянно или дългосрочно в друга държава - не са задължени да представят декларация от родителите.
Тези мерки са предприети, за да се предотврати незаконното извеждане на деца от България, за защита на техните права и интереси."

Обаче циганин и циганка, заедно съвсем спокойно и законно могат да си изведат детето в чужбина и да го продадат.

Тази наредба на Гранична полиция според мен освен че няма никакво законово основание е и противозаконна - нарушават се правото на свободно придвижване и тн...
dodeskaden
Младши потребител
 
Мнения: 20
Регистриран на: 13 Юли 2007, 11:56

Re:

Мнениеот atlantic » 31 Окт 2009, 00:14

wit написа:Моля да ме извините, но не разбрах - съда възложил ли е упражняването на родителските права на майката? - ако да - вж. чл. 45 збдс - отменен е правилника, с който се изискваше съгласието на двамата родители за издаване на паспорт и напускане на страната. С-я Маджаров от СРС издаде доста описателна и подробна статия по въпроса, мога да я препратя сканирана, но по-късно. Тоест - ако имате решение за упражняване на родителски права, другият иск е излишен, дори недопустим поради липса на правен интерес.



МОЛЯ, НЯКОЙ ДА ДОБАВИ, КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ НАМЕРИ И ПРОЧЕТЕ ВЪПРОСНАТА СТАТИЯ НА СЪДИЯ МАДЖАРОВ
atlantic
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Окт 2009, 23:50

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот gami1704 » 14 Ное 2009, 21:20

Здравейте!
Аз работя, и пребивавам в чужбина от 3 месеца. Предстои ми да взема детето за коледните празници, но понеже най-вероятно детето ще пътува или с моя приятелка от БГ насам, или само с асистент от авиолинията-превозвач, какви документи ще са необходими? С баща му сме разведени, но преди да замина от БГ, той ми даде декларация че е съгласен детето да пътува с мен зад граница, декларацията е безсрочна. Въпроса ми е, след като няма да пътува с мен детето, от моя страна какви документи трябва да подготвя, за да може да пътува без проблем дали с приятелката ми, или с асистента?
Благодаря ви много!
gami1704
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 14 Ное 2009, 21:11

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот asjadraganova » 04 Дек 2009, 11:23

О, Господи!Всичко това са пълни глупости на Маджаров,които реално са неизпълними!Ходя по мъките 3-та година.Няма сила в държавата, дори да си прав и даже на 100% да си прав, не може детето ти да излезе в чужбина, ако бащата/майката/не даде декларацията.Имам спечелено дело,влязло в сила, но за съжаление датите за пътуването са изтекли, имам право да се извади само паспорт и какво да направя с него....Да си рева вътре в него...Мога да заведа поредно дело, което пак е 3 инстанции, трябва да прогнозирам кога ще свърши, че да посоча правилните дати.И се питам, имали права в тази държава, права на детето, на майката!!! Има ли срокове, които да се спазват от съдиите за писането на решенията!!! Драмата е за 14 дни в годината, в които да излезеш с детето си при близките.
И си отговарям--НЕ,НЯМА!
Бясна съм!
Има ли кой да ми даде решение????????
asjadraganova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 04 Дек 2009, 11:08

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот poliz » 06 Яну 2010, 19:54

kalendar, можете ли да ми кажете как мога да се свържа с Вас за консултация. Благодаря предварително
poliz
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 06 Яну 2010, 19:38

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот mcsyl » 28 Яну 2010, 15:24

Здравейте,
Имам нужда от разяснние по въпроса за пътуване на малолетно дете в чужбина.Ще се радвам да получа компетентен отговор.Историята ми е следната.
Преди 10 години се разведах с бащата на дъщеря ми, която в момента е на 12 г.Заведах дело за отнемане на родителски права и успях да го спечеля.Решението е от преди 7 или 8 години.Това се наложи,защото бащата не е българин и не проявява интерес към детето.Напрактика тя не го познава,съответно не получавам и издръвки.С въпросното решение на съда,вече няколко пъти съм и изкарвала мейдународен паспорт.Преди 4 месеца се преместих да живея в Англия и съответно възнамерявам да си взема детето при мен.Знам от адвоката ми,че това решение за отнемане на родитески права ми дава право да извеждам детето зад граница,като представя оригинала на летището.Надявам се да съм права и да нямам проблеми.
Предварително Ши благодаря!
mcsyl
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Яну 2010, 15:02

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот justine » 29 Яну 2010, 01:05

Колеги, дето се вика, току- що спечелих едно такова дело на първа инстанция в СРС. Диспозитивът е съвсем ясен - замества се съгласието на единия родител с право на другия родител да осъществява с детето неограничен брой пътувания за неограничено време. Разрешението се дава при открито заявено желание на ищцата да емигрира в чужбина с детето.
justine
Потребител
 
Мнения: 119
Регистриран на: 22 Авг 2002, 23:03

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот zaek13 » 12 Юни 2011, 12:39

Привет,колега Justine!

Имам необходимост от Вашия опит във връзка със завеждане на дело от този характер.

Удобно ли е да ми пратите някакви координати за да се свържа с Вас?

Пишете ми на лични.

Предварително благодаря!
zaek13
Младши потребител
 
Мнения: 21
Регистриран на: 03 Фев 2007, 11:13

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот stelli_777 » 20 Юни 2011, 13:35

Здравейте justine ако може да ми пишете на лични съобщения,аз също съм майка на малко дете,правата са ми присъдени,имам паспорт на детето,заедно сме го правили с бащата,но това разрешение от другия родител още не ми го е дал.Ще ви очаквам с вашия отговор ,благодаря предварително
stelli_777
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 29 Дек 2010, 22:14

Re: пътуване на малолетно дете в чужбина

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Окт 2011, 20:47

Трябва да включите лични съобщения през потребителски панел - излиза знак ЛС, когато сте на живо.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Следваща

Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron