начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Кметски правомощия по ЗМСМА

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Кметски правомощия по ЗМСМА

Мнениеот Bolvan » 13 Авг 2008, 19:30

Здравейте на всички.
Предупреждавам че не съм юрист, но във връзка със служебните ми задължения се налага често да боравя с различни нормативни документи и да тълкувам доста от тях.
Та думата ми е за чл.44, ал.2 от ЗМСМА. Твърде често се случва на кметовете на общини да им подготвят заповеди, които се издават на единствено основание текста на този член, който гласи: "(2) В изпълнение на своите правомощия кметът на общината издава заповеди."
По моята скромна логика това не е достатъчно основание за издаване на заповед със съответно съдържание. За мен текста на въпросната алинея дава правното основание за издаване на конкретния вид нормативен акт и не дава основание за неговото съдържание. Издадената само на това основание заповед няма правен смисъл и е правно нищожна.

Очаквам вашето мнение по поставения от мен казус, като се надявам да бъда убеден с аргументи в това дали разсъждавам правилно или греша.
Bolvan
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Авг 2008, 18:56

Мнениеот inspectora » 13 Авг 2008, 19:55

Правилно разсъждавате!
За да изпълнява правомощията си кметът издава заповеди (не някакъв друг вид актове) ... съдържанието на заповедите се определя именно в зависимост от възложените му правомощия ;)

Относно не/действителността - следва да се изхожда от това, дали заповедта е издадена в кръга на правомощията му ....
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 16:18

Поздравявам Ви! Независимо ,че не сте юрист , разсъжденията Ви са много правилни. Задължително трябва да е посочена и материалната норма , която урежда конкретната заповед. Дори има и практика на съда в тази насока, че ако тя липсва,заповедта подлежи на отмяна. Ако желаете ще се поразровя, онзи ден ми се наложи да цитирам.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Мнениеот Bolvan » 14 Авг 2008, 23:44

Благодаря за мненията по моето изложение.
Моля Ви sunrise, ако не Ви затруднявам много, да намерите съдебната практика, уреждаща въпросния казус. Искам да съм достатъчно аргументиран по въпроса и това ще ми помогне окончателно.
Bolvan
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 13 Авг 2008, 18:56


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot] и 21 госта


cron