начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Договор за доброволна делба

Казуси за недвижими имоти


Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот todorst » 28 Мар 2009, 09:31

Страшно неприятно. Та какъв ПРАВЕН ИНТЕРЕС може да има тази дъщеря. Тя не е ощетена от делбата. Предполагам ,че за сега решаващи са били мотивите на първоинст.съд. А втора е само потвърдил. Втора за добросъвестното, необезпокоявано и т.н. повече от 8 години. Защо да не се прилага краткия срок за прид.давност. Ами акод делбата бяхте продали имота, аз бях го купил, и дмата сме добросъвестни и сега след 8 години да ми обявят сделката за нищожна.
И пак за правния интерес. Ако се проведе нова делба повече ли ще получи исцата.това би бил правният и интерес, ако е ощетена. А иначе действа по соц-комунист. имаше и има все ощепо реда на неотмен.текстове на ЗСГ -да подаде сигнал за нередности.
Придполага,че исцата е представила ново У-ние за насл. с вписан пропуснатия преди това сънаследник. Ако вие сте вадили У-нието знаете как става това. Кой попълни и подаде молбата-декларация. тЯ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЕЛЕМЕНТ, НО ОБЩИНАТА ВЪЗ ОСНОВА НА НЕЯ ПРАВИ ПРОВЕРКА И ОТРАЗЯВА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ГР.СЪСТОЯНИЕ, СЪОБРАЗНО АРХИВИТЕ СИ. и КАК СЕ ПОЯВИ СЕГА ТОЗИ СЪСНАСЛЕДНИК. сЪДЕ Е БИЛ ПРЕДИ ТОВА. кЪДЕ Е ОТГОВОРНОСДТТА НА ДЪРЖАВАТА ЗА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ. И Т.Н.

Но добре е да споделите мотивите на тези неприятни решения.
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот sunrise » 30 Мар 2009, 10:22

Струва ми се , че в случая питащата търси "под вола теле".
Хайде да видим, как общината е в състояние да провери удостоверението:
"Х" живял и починал да речем в Каспичан. Имал двама сина "У" и "А". Първия живее в Каспичан, ама вторият се оженил в София, родили са му се две деца, но е починал преди баща си. И откъде в Каспичан ще знаят тази работа.
Все ме съмнява човек да не си знае роднините, поне до братята и сестрите на дядо си и баба си, ако не да поддържа връзки, поне ,че съществуват.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 30 Мар 2009, 16:07

Здравейте и благодаря че сте прочели за моя казус! Малко уточнения във връзка с написаното от Вас до сега. Удостоверението за наследници с липсавщия сънаследник е изискано от съпруга на леля ми след нейната смърт за да послужи пред банка и то е приложено при делбата. В у-ето е вписан брата на леля ми, който живее в същото населено място където и липсващия сънаследник /роден 1905 г. и заварен брат на леля ми от първия брак на дядо ми, т.е. половин брат/. Продължавам с темата за у-енията на общината. Ищцата по настоящото дело също е представила грешно у-ние от общината при завеждане на иска, а именно пише че липсващия починал вече сънаследник има само дъщеря, а той има и син. Дъщерята се яви на първа инстанция, каза че нищо не я интересува, но настоя че има брат и той трябва да бъде редовно призован и уведомен. Дойде и брата и обясни че също нищо не го вълнува. Става въпрос за много малко пари с които е ощетен примерно липсващия сънаследник около 500 лева. Но заради тази минимална част от която никои не се интересува закона приема че трябва да се развали целия договор. По време на І-ва инстанция се разрових и разбрах, че липсващия сънаследник имал и сестра, т.е. ако сега отида отново общината ще "ми удостовери" различни обстоятелства и то не на база на мое заявление - нали проверяват????
Договора за доброволна делба не може да звучи сериозно докато общината издава каквото си иска за официален документ, на базата на които се сключва договора.
Последна промяна marrygeorgieva на 24 Окт 2009, 18:01, променена общо 1 път
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 30 Мар 2009, 16:33

На sunrise - третото лице е дъщерята на единия от сънаследниците /чичо ми/. При делбата участваме трима аз, като наследник на леля ми, вуйчо ми, като наследник на леля ми и чичо ми като нейн съпруг. Дела на вуйчо ми и чичо ми са уравнени парично от мен. След това и чичо ми и вуйчо ми са починали. Дъщерята на чичо ми иска да обяви договора за нищожен и да получи целия дял на баща си от преди делбата. И понеже той е починал и не може отново да препотвърди волята си ..................
Благодаря за интереса все пак. Очаквам да ми пишете на лични ако имате разрешение срещу съответна благодарност.
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот n3kuv__n1kuv » 31 Мар 2009, 10:55

Издаване на удостоверение за наследници
Процедурата се регламентира от:
ЗАКОН за наследството (ЗН) - глави I и II
ЗАКОН за гражданската регистрация (ЗГР) - чл. 7, чл. 23 - 25,
чл. 35
ЗАКОН за местните данъци и такси (ЗМДТ) - чл. 110

Цел на производството
Да се установят с надлежното удостоверение легитимни ге наследници по закон на даден починал наследодател, съгласно разпоредбите на Закона за наследството (чл. 5-12 от ЗН).
Приложение на процедурата
Предназначението на процедурата е установените наследници по закон да могат да се ползват с правата на такива, съгласно българското наследствено право и от там да черпят права за имуществени, лични, обществени и други отношения, принадлежащи на починалия техен наследодател.
Най-вече удостоверението за наследниците е предназначено да установи правото на даден наследник (наследници) да стане собственик на притежаваното имущество и други права на наследодателя.
Удостоверение за наследници се изисква задължително от съдилищата като документ, с който се легитимират и доказват своите права страните при съдебна делба, спорове при открито наследство и други претенции, свързани с дадено наследство.
Вътрешен ход на процедурата
Всяко физическо лице може да поиска от дадена общинска администрация да му се издаде удостоверение за наследници. Удостоверение за наследници се издава само на лице, което има качеството на наследник на съответния наследодател или след представяне на удостоверение от съответен държавен орган, овластяващо молителя да получи удостоверение за наследници на друго лице. Органът, който осъществява процедурата е общинската администрация, обикновено лицето по гражданското състояние (чл. 7, т. 1, чл. 24. ад. 2. чл. 35. ал. 3 и чл. 106 от ЗГР).
Процедурата започва с подаване на молба-декларация от даден молител до кмета на общината, където е бил последния постоянен адрес на наследодателя. Това е така, защото справката се прави по регистрите за починалите лица в дадена община (чл. 23 ал. 3,т. Зот ЗГР).
В молбата-декларация молителят посочва своя наследодател и какви законни наследници е оставил по негово усмотрение, без да се позовава на някакви документи. Задължително обаче към молбата-декларация се прилага .прение от акта за смърт на починалия наследодател.
Въз основа на подадената молба-декларация общинската администрация проверява по регистъра на населението достоверността на данните, посочени в молбата-декларация от молителя. Ако се установи, че са вписани като наследници по закон лица, неотговарящи на Закона за наследството (глава I и ІІ), те се заличават като такива (чл. 25 от ЗГР).
Ако обаче се установи, че в молбата-декларация не са вписани от молителя лица, които сьгласно глава I и II от ЗН. са законни наследници на наследодателя, те се вписват в издаденого удостоверение за наследниците (чл. 29 и 31 от ЗГР).
Така че в случая молбата -декларация е решаваща относно данните, които се вписват в удостоверението за наследнтици и ако някой има някакви претенции следва да ги насочи към декларатора! Има си законен ред за това! Практиката за решението на случая е обилна :
Решение № 248 от 28.I.1957 г. по гр. д. № 6861/56 г., IV г. о.
Съдебна практика на ВС - гражданска колегия, 57 г.
чл. 76 Закон за наследството ,чл. 388 ГПК
Решение № 8 от 17.II.1977 г. по гр. д. № 82/76 г., ОСГК
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1977 г., С., Наука и изкуство, 1978 г.чл. 29, чл. 30, чл. 36, ал. 2 ЗНасл.
Решение № 310 от 29.V.1995 г. по гр. д. № 127/95 г., I г. о., докладчик съдията Таня Митова[/size]
Съдебна практика, Бюлетин на ВС на РБ, кн. 9/1995 г., стр. 10 чл. 51 , чл. 52 ЗН

Отказът от наследство е формален акт на разпореждане. Той може да се заяви устно само пред съд по съдебно дело.
------------------------
Неоснователно е оплакването досежно валидността на отказа от наследство, направен от М. С. пред съда в хода на делбеното производство, относим към наследството на майка й Д. С. Отказът от наследство по правило е изричен. Освен това той е формален акт на разпореждане за извършване на който наследникът трябва да спази реда, указан в чл. 52 във връзка с чл. 49, ал. 1 ЗН. Вярно е, че той не може да бъде устен, но с едно изключение - в случая по чл. 51 ЗН. След като в хода на делбеното производство М. С. изрично е направила изявления, че се отказва от участие в делбата и не желае да получи нищо от нея. Няма основание тази съделителка да се причислява към наследниците на Д. С. и да се настоява за участието й в делбата с определянето на съответната квота. Тук остава открит въпросът за правния интерес на молителката от този довод, след като отказът на М. С. уголемява собствения й наследствен дял - обстоятелство, отчетено в решението, предмет на разглеждане.


Решение № 641 от 8.07.1998 г. на ВКС по гр. д. № 1493/97 г., I г. о., докладчик съдията Слава Гелеменова
Съдебна практика, бюлетин на ВКС на РБ, бр. 5 - 6/1998 г., стр. 29

Решение № 146 от 18.03.2002 г. на ВКС по гр. д. № 722/2001 г., I г. о.[
Собственост и право, бр. 6/2002 г., стр. 60

Решение № 205 от 21.04.1998 г. на ВКС по гр. д. № 1033/1997 г., I г. о., докладчик съдията Бранислава Павлова[/size]
[size=50]Съдебна практика, Бюлетин на ВКС на РБ, бр. 1-2/1998 г., стр. 22
чл. 75, ал. 2 ЗН

Тълкувателно решение № 1 от 19.05.2004 г. на ВКС
сп. "Адвокатски преглед", бр. 5-6/2004 г., стр. 40 чл. 88, чл. 90, ал. 1, т. З ЗСВ, чл. 76,
чл. 90а ЗН, чл. 288, ал. 2 ГПК

Делбата е нищожна, когато в съдебното заседание не е конституиран някой от сънаследниците, но не и когато той е бил конституиран, а призоваването му не е било редовно. Разпоредбата на чл. 75, ал. 2 ЗН установява, че ако делбата е извършена без участието на някой от сънаследниците, тя е нищожна. Изразът "без участието на някой от сънаследниците" се тълкува в широк смисъл, че при всички хипотези на извършване на делба без участието на лице от кръга на титулярите на правото на собственост делбата е нищожна. За да се извърши делбата между действителните съсобственици, ако е заявен искът по чл. 76 ЗН, като главна надлежна страна в процеса следва да участва сънаследникът прехвърлител.
n3kuv__n1kuv
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Мар 2009, 08:20

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот sunrise » 31 Мар 2009, 14:41

На sunrise - третото лице е дъщерята на единия от сънаследниците /чичо ми/. При делбата участваме трима аз, като наследник на леля ми,/как точно наследихте ляля си?/ вуйчо ми, като наследник на леля ми и чичо ми като нейн съпруг. Дела на вуйчо ми и чичо ми са уравнени парично от мен. След това и чичо ми и вуйчо ми са починали. Дъщерята на чичо ми /на този на когото сте уравнили дела в пари ли?И не знаехте ли ,че те имат деца ?/иска да обяви договора за нищожен и да получи целия дял на баща си от преди делбата. И понеже той е починал и не може отново да препотвърди волята си ..................
Благодаря за интереса все пак. Очаквам да ми пишете на лични ако имате разрешение срещу съответна благодарност.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 31 Мар 2009, 21:14

разбирам Ви добре и съм съгласна с Вас. За съжаление не сте прочели моето преложение да ми напишете на лични съобщения срещу заплащане, ако Вашият опит може да ми помогне. Естествено, че ходих на консултации, имам си и адвокат, когото уважавам.
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 31 Мар 2009, 22:14

Искам да уточня, последното написано от мен - отговорих на г-н Иван Иванов, който ме атакуваше че прося безплатни услуги. Незная как но освен че неговото мнение е изтрито, същото е направено и с обръщението ми към него "г-н Иванов".Незная как става.
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 31 Мар 2009, 22:18

На sunrise - третото лице е дъщерята на единия от сънаследниците /чичо ми/. При делбата участваме трима аз, като наследник на леля ми,/как точно наследихте ляля си?[url]майка ми и е сестра и е почининала[/url]/ вуйчо ми, като наследник на леля ми и чичо ми като нейн съпруг. Дела на вуйчо ми и чичо ми са уравнени парично от мен. След това и чичо ми и вуйчо ми са починали. Дъщерята на чичо ми /на този на когото сте уравнили дела в пари ли?И не знаехте ли ,че те имат деца ?[url]дъшерята на чичо ми е от първия му брак, с леля ми нямат общо дете, знам, лазбира се че чичо ми има дъщеря от първия си брак, но не се виждаха[/url]/иска да обяви договора за нищожен и да получи целия дял на баща си от преди делбата. И понеже той е починал и не може отново да препотвърди волята си ..................
Благодаря за интереса все пак. Очаквам да ми пишете на лични ако имате разрешение срещу съответна благодарност.
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот sunrise » 01 Апр 2009, 09:51

По всяка вероятност, оспорва дела на баща си, тоест ,че му е определен по-малък от този , който законът постановява или пък отрича правото Ви да наследите по заместване.
Ама нещо не се вързва това, което казвате, че е за пропуснат сънаследник , защото , освен , ако ляля Ви не я е осиновила, та не е наследник.
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 01 Апр 2009, 10:40

На sunrise - това е от едната част от обжалването от адвоката ми
I. По отношение недопустимостта на атакуваното решение:
1. От фактическа страна:
Ищцата претендира нищожност на Договор за доброволна делба. С посочения договор в дял на доверителката ми е предоставен процесния апартамент, като дяловете на другите двама съделители са уравнени в пари и сумите са им заплатени при подписването на договора.
В договора за делба е взел участие наследодателя на ищцата – баща й, като същия е получил парично уравнение на дела си от процесното жилище.
По делото беше доказано, че в доброволната делба не е взел участие един от наследниците на леля ми, а именно брат й /липсващ сънаследник/. Безспорно по делото беше доказано, че делбата е извършена между посочените в договора лица поради незнанието на страните по същия за съществуването на друг наследник на леля ми. В издаденото удостоверение за наследници на починалата леля ми наследника брат не е посочен. Тук искам да обърна внимание на съда, че има значителна разлика във възрастта на липсващия сънаследник /роден 1906 г./ и останалите братя и сестри и предвид факта, че последният е дете на бащата на леля ми от първия му брак считам, че е нормално братята и сестрите му /по бащина линия/ да не знаят за съществуването му.
2. От правна страна:
а/ Считам, че не е налице правен интерес от водене на настоящия процес именно от ищцата – дъщерята на чичо ми. Както посочих по-горе в процесния договор за доброволна делба е взел участие наследодателя на ищцата – баща й. Неговият дял от процесното жилище е изплатен в деня на подписването на договора. Нещо повече, дори и да приемем, че делбата беше извършена с участието на липсващия сънаследник, дела на баща й отново щеше да бъде същия - 5/6 ид.ч. от имота.
Обстоятелството, че в делбата не е участвал липсващия сънаследник по никакъв начин не накърнява правата на ищцата дъщеря на чичо ми.
Правен интерес от водене настоящия процес именно от този ищец би бил налице, ако при изчисляване на наследствените квоти би се променил /увеличил или намалил/ дела на баща й. Дела на баща й и в двата случая е еднакъв – същия притежава 5/6 ид. части от имота, като се променя съотношението на дяловете между останалите наследници. Очевидно правата на ищцата не са накърнени с подписване на процесния договор – ако същия беше сключен в настоящия момент ищцата щеше да получи дела, които е получил нейния наследодател /в паричната му равностойност/.Нещо повече с паричната равностойност на този дял не се е намалило имуществото на баща й, респективно наследствената маса е същата.
С оглед изложеното, считам че не е налице правен интерес за водене настоящия иск от дъщерята на чичо ми, тъй като нейния дал от наследството не е накърнен и същата не е ощетена.
б/ СГС неправилно е приел, че искът е допустим, тъй като уважаването му би довело до връщане в патримониума на ищцата на собствеността върху имота. СГС не е обсъдил обстоятелството, че наследствената маса на ищцата не е намалена с подписването на договора за доброволна делба. Съдът е следвало да вземе предвид, че със заплащането на паричната равностойност на дела на баща й на практика масата на наследството не се е променила, поради което не би следвало да се приеме, че същата е ощетена.
Ако хипотетично приемем, че искът е допустим, то това означава да дадем „зелена светлина” на наследниците по закон на всички починали лица да предявяват искове, с които да атакуват възмездните сделки, сключени приживе от наследодателите им, по които същите са изразили съзнателна воля, което е недопустимо.
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот sunrise » 02 Апр 2009, 10:15

Струва ми се, без да Ви плаша, че делото ви е "кауза пердута". При нищожността не се търси правен интерес за да се заведе такова дело/с малки изключения. Вижте цитираното по-горе решение и ще разберете
sunrise
Активен потребител
 
Мнения: 3621
Регистриран на: 04 Юни 2007, 14:34

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот marrygeorgieva » 02 Апр 2009, 12:54

Благодаря на всички за интереса и отзивчивостта! Но и толкова хора ядоосвам с темата тук, че по-добре да прекратя темата. Желая на всички хубави дни и повече късмет! :)
marrygeorgieva
Младши потребител
 
Мнения: 24
Регистриран на: 18 Сеп 2006, 14:34
Местоположение: София

Re: Договор за доброволна делба

Мнениеот p_dyan » 14 Юни 2009, 14:10

Аз мисля че би трябвало да може да се подаде иск до общината, за вредите нанесени от неточно издадено удост. за наследници.
Там където едно лице е родено(тази община), следва да знае всичките му наследници, където и да ходят , където и да скитат по света.
От друга страна и да се развали делбата, то провеждането на нова делба няма ли да доведе до същото ?
От трета страна - след като този дядо е имал 5/6, а е имало и други сънаследници, вие с какъв малък дял сте били, та и сте придобили имота. Както се казва мравката е вдигнала (в случая купила) слона.
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37

Предишна

Назад към Имотни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron