начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

закони за инвалидите

Дискусии и предложения по проекти за закони


закони за инвалидите

Мнениеот djordji » 11 Дек 2009, 23:50

току що про4етох за идеята нашите законотворци да отпускат интеграционни добавки само на бедните и да обвържат тези пари с доходите-ужас не се ли прави разлика между социално слаби и инвалиди
djordji
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Юни 2009, 23:13

Re: закони за инвалидите

Мнениеот todorst » 18 Дек 2009, 11:17

Идеята е да се получават добавки само от лица имащи определен месечен доход.
Няма значение дали си инвалид. Всъщност защо на инвалидите се дават тези добавки? Инвалидът има определени заболявание и трайно трябва да пие съответните лекарства, част от цената на които се поема от здравната каса.
В Закона за инвалидите не са изброени всички привилегии. Някой от тях са в други закони, правилници и т.н. Напр." освобождаването от държавни такси" тълкувано като НЕОСВОБОЖДАВАНЕ. Ако ще режем инвалидите от техните привилегии, значи ги приравняваме на пълноцинни ,здрави граждани. И що за подход е това, ще ползваш привилегията само ака имаш нисък доход? Ще стане като сегашните 25 лв. за Коледа. По тази логика да се прегледат доходите на държавните служители и заплатите им да се съобразят с доходите им. Също ще е справедливо !А съществува ли у нас организация защитаваща интересите им. Мисля че НЕ. Има една казионна "Съюз на инвалидите в България" . Ходил си при тях да ми издадат международна карта "ИНВАЛИД" каквито се издават в страните от ЕС. За първи път чуват за това.
Същото и с автомобилите. Колко време трябваше да мине да се актуализира нормата. Сега е до 140 к.с. и 2 литра двигател. Няма мотиви защо са приети два показателя. Според мен показател трябва да е мощността 140 к.с Тя може да се постигне и при 2,2 или 2,5 и т.н. двигател, при дизелите . Чрез кого инвалидите предлагат промени в закони и пр. имат ли представителство н Парламента. Какъв е проят на инвалидите?
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: закони за инвалидите

Мнениеот patilan4o » 18 Дек 2009, 22:10

todorst написа:Идеята е да се получават добавки само от лица имащи определен месечен доход.
Няма значение дали си инвалид.

Грешиш. т.нар. интеграционни добавки ще бъдат отново вид помощи и от закона за хора с увреждания, ще преминат към закона за социално подпомагане. Тези помощи са за инвалиди.Зависят от степентта и вида на увреждане.
Чудно обаче защо връщат нещата от преди няколко години -когато ЗИХУ не съществуваше и тези транспортни бяха от порядъка на 6лв и зависеха от дохода на хората!
Става преливане от пусто в празно.
Едното правителство прави нещо, после другото го разваля, и връща нещата години назад... :oops:
patilan4o
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 04 Дек 2009, 14:36

Re: закони за инвалидите

Мнениеот todorst » 21 Дек 2009, 10:03

считам,че е без значение по кой закон, съответно кое ведомство ще изплаща. Това са бюджетни средства. Ще се прави икономия на бюджетния харчилък и от инвалидите. Ако сте наясно първоначално тези сега 6 лв за тр.карта са извън помощта. Трябва да се откажеш т.е. да въртеш картата и тогава ще получаваш помоща в пари.. Но тук става дума за около 25 лв. за първа група ,по-малка за втора и т.н. Ето за тези пари ,който са помощ за инвалида ще се отрежат или по-скоро ще зависят от неговия доход- пенсия или други. Така ,че пишете конкретно- така ли е или не!
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: закони за инвалидите

Мнениеот patilan4o » 22 Дек 2009, 22:04

todorst написа:считам,че е без значение по кой закон, съответно кое ведомство ще изплаща. Това са бюджетни средства. Ще се прави икономия на бюджетния харчилък и от инвалидите. Ако сте наясно първоначално тези сега 6 лв за тр.карта са извън помощта. Трябва да се откажеш т.е. да въртеш картата и тогава ще получаваш помоща в пари.. Но тук става дума за около 25 лв. за първа група ,по-малка за втора и т.н. Ето за тези пари ,който са помощ за инвалида ще се отрежат или по-скоро ще зависят от неговия доход- пенсия или други. Така ,че пишете конкретно- така ли е или не!

Явно не следиш нещата, подоходният критерий по всяка вероятност ще отпадне! :!:
patilan4o
Младши потребител
 
Мнения: 10
Регистриран на: 04 Дек 2009, 14:36

Re: закони за инвалидите

Мнениеот todorst » 04 Яну 2010, 00:58

патилан4о,вече сме в 2010 г. Има ли яснота или все още сме във вероятностите.Ще се получават ли тези условно 25 лв-да ги наречем интеграционни независимо от дохода на инвалида или има промяна. За София вече писаха,че месечната транспортна карта за инвалид ще е не 6лв, а 8 лв. Увеличение с 33%. Де да увеличат и итегралните с 33%. Радост в къщи,а!
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09

Re: закони за инвалидите

Мнениеот marystaneva » 06 Юни 2010, 19:43

В София картата за градския транспорт струва 50 лв /за цялата мрежа за един месец/. Разбрах че инвалидите плащат 8 лв, а разликата се поема от общината. Ако получават и интеграционна добавка за транспорт от 9,75 лв, излиза че държавата им плаща по 1,75 за да ползват градския транспорт?! Няма логика да се получават пари от две места за едно и също нещо. Да не говорим колко фалшиви "инвалиди" има... Ако истинските са около 1 милион /половината пенсионери са и инвалиди/ и ако има още толкова фалшиви, това прави по 19500000 лв месечно или по 234 000 000 годишно. В момент, в който държавата е в криза и са нужни икономии... Няма логика.
marystaneva
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Юни 2010, 19:29

Re: закони за инвалидите

Мнениеот namakak » 10 Юни 2010, 22:28

До горния пост:Нещо си в грешка.Хората под 70% са с карти за 20 лева за месец,но всички почти са безработни и не ползват намалението,при право на работа,защото никой не ги взима на работа.Ето ти икономията,за глупост.Глупост защото пенсиите са малки и никой не си вади такава скъпа карта спрямо пенсията му.От тук идват и някакви загуби.От некадърданост и от непрофесионализъм в търговските свери.
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: закони за инвалидите

Мнениеот marystaneva » 11 Юни 2010, 14:32

Може и да съм в грешка, но и ти - също.
Липсата на регистър на хората с увреждания води до загуба на голяма част от средствата. http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=421290
В България резултатите от последното преброяване на населението през 2001 г. показват, че хората с увреждания с намалена работоспособност над 50% в страната са 265 353 по официални данни на Националния статистически институт. Не може да се каже, че съществува реална и конкретна статистика за броя на хората с увреждания и свързаните с това характеристики. По данни от статистиката на НОИ, само получаващите социална пенсия по инвалидност или част от нея са 244 929 (със степен на инвалидност между 71 и 100%), а получаващите различни видове пенсии по инвалидност с оценка между 50 и 71% са 84 756 души, т.е. общият брой на хората с увреждания е поне 400 000 души, като се имат предвид децата с трайни увреждания (около 30 000 по експертна оценка).
Повечето инвалиди ползват целеви помощи за транспорт, балнеолечение и др.
По данни на НОИ и Световната банка, през 2001 г. новите пенсии по инвалидност са около 2 500-2 800 на месец, при 200-300 в средата и края на 90-те години. /А сега е 2010-а... Колко ли са станали?!/ Явно е, че осигуряването за нетрудоспособност се използва като възможност за ранно пенсиониране, което между другото е феномен, присъщ и на осигурителните системи на ЕС – но там, който получава пенсия, не получава заплата, а почне ли да получава заплата, размерът на пенсията му се преизчислява. Всичко това води до ситуация, в която регистрираните безработни с увреждания са едва около 11 хиляди в началото на 2002 г. (по данни на Агенцията по заетостта), или около 1.7% от общия брой регистрирани. От тях значителна част (поне половината) са хора без образование и професия, което може да означава, че те са безработни не заради инвалидността, а заради липсата на умения, които се търсят от работодателите на пазара на труда.
А пък по Закона за пътищата лица с 50 и над 50 на сто загубена работоспособност, притежаващи собствен лек автомобил, имат право и на безплатна едногодишна винетка. http://www.horizonti.bg/node/21
Някой знае ли колко "инвалидни" коли са вкарани в България?!
Карта, интеграционна добавка, винетка... Голямо пътуване, голямо нещо...
Неме разбирайте погрешно - не съм против хората с увреждания. Но трябва на всяка цена да се направи регистър и да не се плаща няколко пъти за едно и също нещо. Иначе злоупотребите ще продължават. А това не е добре нито за инвалидите, нито за държавата.
marystaneva
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Юни 2010, 19:29

Re: закони за инвалидите

Мнениеот namakak » 15 Юни 2010, 22:16

Спаред мен и нормалното ми мислене за сега,не значи че някой който има 50% заболяване с право на работа,няма възможност да си купи кола или децата му да му направят подарък.
Става въпрос за тези с леката медицинска сестринска работа,които чрез колеги се уреждат над втора група и не се знае от какво са се разболяли цял ден в отделението пред телевизионните сериали..
Според мен ако трябва да има проверки,то е първо за колегите от медицинския контингент.И дали всички трябва да раБотят според препоръките от ТЕЛК.Щом работи,не му е нужна инвалидна пенсия.Съвсем друго е пенсия по години и старост,съвсем друго е понятието инвалид.Забрани ли се на инвалидите да работят,ще има приходи за наистина болните нетрудоспособни хорица.
Какво значи пращящ от здраве и няма работно място за него,пред този с инвалидността..Не ставайте смешни.Трябват промени,реформи и наистина инвалидите да не работят ,но да получават значими доходи,защото сме европейска държава и малко недостойно е работещ да претендира и за допълнителни приходи.Като е болен ще си стои в къщи.
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: закони за инвалидите

Мнениеот marystaneva » 16 Юни 2010, 14:12

През 2006-а година: "Над 1 500 000 души са инвалидите в България по данни на Националната експертна лекарска комисия."
http://www.blitz.bg/article/2600
"През 2009г. лични пенсии за инвалидност са получавали 858 769 човека."
http://ipernik.com/novini/9966.html
2010-а: "Половината от инвалидните пенсии са фалшиви."
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/06/13/916447_totju_mladenov_polovinata_ot_invalidnite_pensii_sa/
Сега сме 2010-а. Нали никой не смята, че далаверите са станали по-малко?
Нужна е реформа. Преосвидетелстване, промяна в ЗИХУ и як контрол. За да има повече пари за наистина нуждаещите се хора с увреждания!
marystaneva
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Юни 2010, 19:29

Re: закони за инвалидите

Мнениеот atorlakov » 07 Юли 2010, 13:28

Всеки "як контрол" води до яка корупция и "мизата" се увеличава, но това няма да спре "фалшивите" инвалиди! Хората с увреждания са толкова изтормозени, че да ги ПРЕОСВИДЕТЕЛСТВАТ на всеки три годин, а сега и извънредно Е НЕДОПУСТИМО и звучи като поредната гавра с болни и изстрадали хора! Преди да искате да тормозите болните хора - поставете се на тяхно място и погледнете от "тяхната камбанария" и дано Господ да ви пази и да не сте наистина на тяхно място!!!
atorlakov
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 07 Юли 2010, 13:06

Re: закони за инвалидите

Мнениеот marystaneva » 08 Юли 2010, 10:29

atorlakov,
Не го приемайте лично. Смисълът на дискусията е да се дадат предложения какво би могло да се направи, за да се отсеят фалшивите. Сигурна съм, че тогава ще има повече средства за тези, които наистина се нуждаят от помощ. А че е трудно да се намери решение, това го знаем всички. Но като само го повтаряме, няма да се реши проблемът.
marystaneva
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 06 Юни 2010, 19:29

Re: закони за инвалидите

Мнениеот nikiboy » 08 Юли 2010, 14:23

Интересно...
Мой близък наскоро едва се освидетелства - първа група 100%. Като цяло говорим за напреднал стадий на рак с... и да кажем човек на Христова възраст.
То не бяха направления от личния лекар, ЛКК комисии, прегледи, болнични и това нещо в продължение на 8 месеца.... човек, трудно подвижен, с тежки последици на болестта, придружаван от други двама крепящи го и т.н., а тези другите дали не работят, че да се мъкнат като луди по 100 институции? И защо, защото този човек само на външен вид като го видиш, като му видиш последните години лечения и изследвания.... спокойно можеш да да му дадеш т.н. ТЕЛК. Но какво е интересното - лекарства по здравна каса - безплатни - отново тичане по лични лекари, документи, хоспитлизации и за какво - за лекарство от 12лв, а това предпазващо организма от химиотерапиите на стойност 150лв всеки месец - то не можело да е безплатно. За самата химиотерапия и чакане на "одобрение" от София... там няма какво да се говори - всъщност истината е една:
Горко на инвалидите, но на наистина болните, а не тези на хартия!!
Познавам двама човека с пенсии по инвалидност 700.00 лв, докато горният работел и учил до 30 год. възраст с докторантури и т.н., ще получава 140лв пенсия, защото.... е нямал шанса да доживее до 50г и да се разболее чак тогава.
Закона за инвлаидите ще бъде скован с една единствена цел - някакви икономии, но винаги икономиите тежат на бедните, а не на богатите!
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: закони за инвалидите

Мнениеот todorst » 12 Юли 2010, 11:47

все за инвалидите.но те не живеят в някяквя изолирана общност, затова промените в правата им трябва да се обвързват и с другите прослойки в обществото. не прочетох нищо по това- като се модернизрат интегр.добавки и се обвържат с дохода на инвалида защо това се прави само за инвалидите. нека се приложи и за другите държавни и общински чиновници т.е. за всички от бюджетната свера! напр.един депутат като Лъчо получава месечно десетки хиляди, а може би и стотици и допълнително отгоре и депутатска заплата. същото е и с другите бюджетни хора. виж му дохода и тогава му определи заплатата. ама той ще напусне- значи има средства и може да мине и без държавната заплата. ще дойде друг - с липса на други доходи и ще работи съвестно, защото заплатата ще е поне 90% от дохода му!
а инвалидите са най-беззащитните,няма кой да ги защитава.,затова се посяга все към тях. Напр. какво ще кажете за ПРОМЯНАТА" при определяне Данък върху доходите на физически лица, по отношение на инвалидите. По закона инвал.се освобождаваха с ДВОЙНИЯ размер на мини.раб.заплата. При старата мин.раб.заплата от 220 лв., ако дохода на инвалида е до 7920 лв- не плаща нищо, а за горницата по 10% .Но през последните две години мин.раб.запр. е 240 лв и следваше по горното правило необл.мин.да е 8640 лв. т.е. ощетяване с 720 лв. а мн.раб.запл. ще расте и съответно ще расте и степента на ощетяване. Защо законодателя промени и фиксра 7920 лв при база 220 мин.раб.заплата. Защо не фиксира и другите плащания-към личния лекар, към НОИ, здравна каса и т.н. на база 220 лв. дори напротив за някой определи 260 лв. при мин.раб.запл. от 240 лв. и всесе търси от кого да се отнеме за да се напълни бюджета. Ами ето. бюджетните заплати да се обвържат с доходите на лицата.Сериозно съкращение на армията.свеждането и до представителна част. Едва ли 40 хил.армейци ще опазят България и от кого?. съществува армия от охранители -поне над 300 хиляди и по примера Швейцария при нужда светкавична мобилизация. Закриване излишни звена ,та дори министерства. създаване граждански органи за осигуряване реда, спокойствето,против кражбите и т.н. по примера на Израел и САЩ. и т.н. Та нали депутатите знаят как е в Европа и по света могат с политическа воля да вземат най-доброто. А то сега продължават домашните обири, войната по пътищата, непукизма на администрацията, извратливост на законите с промените им и пак т.н. моля например да ми разтълкувате - троша си автомобила в дупката на пътя и ми казват,че аз съм виновен- карал със НЕСЪБРАЗЕНА скорост. та нали кара с обявената в градски условия скорост, т.е. съобразена. откъде да знам,че има яма-дупка, а не вафла ТРЕПА. Спомняте ли си соц лозунга "във всеки дом говедо"- да направим така -на всяка дупка човек от КАТ. така ще се преброят дупките. а дали има стандарт- допустими дупки по пътя по БДС и еветуално Еропейски такъв и какво се прави ако стоката не отговаря на изисканията? и накрая НАЙ-обичам НЕЗАВИСИМИТЕ депутати.
todorst
Потребител
 
Мнения: 622
Регистриран на: 24 Яну 2006, 10:09


Назад към Обсъждане на законопроекти


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron