начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Мнениеот ne6toi » 11 Фев 2010, 22:53

Здравейте
Съгласно ЗМВР Чл. 255. (1) На държавните служители в МВР, претърпели телесна повредапри или по повод изпълнение на служебните си задължения, се изплаща еднократно обезщетение в размер 10[youtube2][/youtube2] месечни възнаграждения при тежка телесна повреда и 6 месечни възнаграждения при средна телесна повреда.

Искам да Ви попитам, след като законодателно е уреден размера на обезщетението, то може ли да се претендира по общия исков размер на обезщетението за неимуществени вреди по голям от посочения в ЗМВР.

Много несправедливо ми се вижда да се определя един и същ размер за всяка средна телесна повреда, защото една СРЕДНА телесна повреда може да причини много повече болки и страдания от друга пак СРЕДНА телесна повреда. Например след като си с гипсирана ръка 30 дни може след още две - три седмици раздвижвания да си като нов, а пък може да са необходими сумати и операции и лечението да отнеме цяла година. Ето защо, ми се струва крайно несправедливо обезщетението да е едно и също. Вие как мислите?
ne6toi
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Фев 2010, 21:26

Re: обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Мнениеот trudov76 » 16 Фев 2010, 16:03

че някой да не те е бил по главата да работиш в МВР - то, бе :twisted:
trudov76
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Фев 2010, 20:15

Re: обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Мнениеот vioma » 16 Фев 2010, 18:07

Специалните правила по чл. 255 от ЗМВР създават отговорност на работодателя да изплати обезщетение при телесна повреда на служител . Специалното на тази отговорност е, че причинителят на вредата е трето лице, а плаща работодателят. Размерите са фиксирани и не могат да бъдат намалявани. Не виждам и никакво основание да се претендира по-голям размер, тъй като няма законово основание за това.
Може би /и най-вероятно/ служителите имат и застраховка, направена от работодателя.
Според общите правила на непозволеното увреждане обезщетението се дължи от причинителя на вредата, в случая - трето лице
vioma
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 12 Яну 2010, 12:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 16 госта


cron