начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Конкурс за младши адвокат - уредба

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати


Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот didi197475 » 09 Мар 2010, 00:39

Здравейте имам следните въпроси относно конкурса за адвокати, който ще се проведе сега през юни. Как стои въпроса относно това в коя адвокатска колегия мога да си подам заявлението с приложените документи? Мога ли например като имам постоянен адрес в Бургас да си подам документите в адвокатската колегия във Варна и това ще създаде ли проблем и може ли да ми бъде направен отказ. Също така в момента работя по трудов договор в държавна институция, това ще създаде ли някакъв проблем относно явяването ми на изпит. Знам, че вече ако се стигне до вписване тогава не трябва да се работи по трудово правоотношение, но за явяване на изпит нали не е проблем. Искам да попитам заявлението, което се попълва до съответната адвокатска колегия свободен текст ли е или го има някъде като бланка, необходими ли са нотариално заверени копия от диплома и удостоверение за юридическа правоспособност и могат ли документите да бъдат изпратени по пощата до съответната адвокатска колегия а не да се подават лично и на място. Въобще каквато и да е информация относно предварителната уредба по документацията на тези конкурси.
didi197475
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 14 Яну 2010, 00:57

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот lpenchev » 09 Мар 2010, 12:24

Мила ми колежке,
Не мога да си представя какъв адвокат ще бъдете, щом още преди да се впишете в адв. колегия задавате толкова елементарни въпроси. :roll:
Чудя се като ви дойде една делба с достатъчно много наследници как ще намерите "предварителната уредба по документацията". :roll:
lpenchev
Младши потребител
 
Мнения: 39
Регистриран на: 09 Мар 2008, 11:58

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот Melly » 09 Мар 2010, 12:38

Ееее, пък и вие колега... :D
Ами стресирано е девойчето. Само не знае откъде да прочете усовията и реда за придобиване на авокатска провоспособност. В ЗА си пише, в Наредба №2 ... също. :wink:
http://www.vas.bg/vas/ImageUpload/zakon ... 9_2008.pdf
http://www.vas.bg/vas/ImageUpload/nar2.pdf
http://www.vas.bg/ImageUpload/etikkod.pdf
Колега didi197475,
Отворете сайта на Висшия адвокатски съвет и ще се ориентирате по-бързо.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот didi197475 » 09 Мар 2010, 23:07

Благодаря ти Мели, че ми отговори с тази информация, но въпреки всичко като се запознах с линковете и с написаното на сайта на Висшия адвокатски съвет не ми стана ясно следното: Аз не искам да ставам адвокат, искам да се явя на този изпит към момента, поради други причини. Затова въпроса ми е мога ли да си подам документите за явяване за изпита в друга адвокатска колегия и какво значение би имало това в последствие, ако някой ден реша да се впиша като адвокат. Длъжна ли съм да се вписвам към нея и към никоя друга след като чрез нея съм се явила на изпит. Съжалявам, но не можах да си намеря отговора на този въпрос от написаното в Наредбата, която урежда изпита. Както и отговора на това лично ли се подават документите до съответната адвокатска колегия или могат да се изпратят и по пощата. Според мен форумите са направени за това всеки да задава въпроси, чиито отговори търси, а не за всичко знаещи хора, които явно влизат тук за да покажат или кажат на някой, че е тъп. Ако някой желае може да ми отговори, аз не държа твърде умни юристи като ipenchev да се занимават с въпроси под нивото им.
didi197475
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 14 Яну 2010, 00:57

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот hidden » 10 Мар 2010, 00:07

Документи за кандидатстване се подават за конкретна адвокатска колегия - чл. 6 от ЗА. Ако издържите изпита за нея, а искате да се впишете в друга, ще трябва да държите наново изпит, за другата колегия. На практика няма голямо значение в коя точно адвокатска колегия сте се вписали.
Мисля, че няма проблем да подадете документите за кандидатсване и по пощата, но има опасност да изпуснете срока.
Успех :)
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот velikova_ » 10 Мар 2010, 10:58

Защо не се обадите в самата колегия и да попитате дали има проблем да подадете документите по пощата.Когато аз държах този изпит през Ноември изрчино попитах в колегията има ли значение къде после ще се впиша и отговора беше,че няма никакво значение.Чл. 6 ЗА никъде не се споменава,че трябва задължително да се впишете в колегията чрез която сте кандидаствали.Според мен най-добре да се обадите в колегията и да разучите тия въпроси, за да не стане после,че сте изпуснали срока, както колегата спомена.Успех!
velikova_
Потребител
 
Мнения: 267
Регистриран на: 20 Мар 2009, 21:35

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот chovecheto » 12 Мар 2010, 22:25

Ще ви отговоря съвсем конкретно, тъй като съвсем наскоро се явявах.
Документите се подават лично, няма проблем да ги подадете в София и ако издържите изпита да се впишете в Ловеч например. Има разлика в таксите, които събират различните адвокатски колегии.

hidden, откъде го измислихте това, че изпити се държат за конкретна адвокатска колегия????
chovecheto
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Дек 2008, 17:59

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот Гост. » 12 Мар 2010, 23:45

Ако издържите изпита за нея, а искате да се впишете в друга, ще трябва да държите наново изпит, за другата колегия.


Хм, и за мен се стори странно, защото липсва изрична правна норма, но по тълкувателен път може да се извлече.
По скоро е относима Наредба 2( а не чл. 6 от ЗА :wink: , но с колегата имаме различно схващане за относимост)- чл. 9 и чл. 17( в съответната АК се депозира заявление за допускане до участие в изпита, тя се е произнася с мотивирано решение, изпраща списък на кандидатите до ВАдС, и ако и когато е положен успешно изпита- удостоверението се изпраща не къде да е, а на същата АК).
Не, че критериите за допустимост са различни- визирани са в ЗА. Но е странно. Нямам знания, явил се кандидат, и издържал изпит, да иска да се впише в друга АК, различна от тази, в която е депозирано заявлението му.

А нормата указва, че за да те впишат се изисква само удостоверение от ВАдС.
Би било интересно да прочета аргументите.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот chovecheto » 17 Мар 2010, 02:01

Подадох си документите в София, тъй като ми е по-удобно. Ще се впиша в Благоевград, тъй като таксата е наполовина. След като си издържиш изпита си взимаш удостоверението и с него и с необходимия набор от документи отиваш да се вписваш където решиш. Причини за това могат да са много- както в случая финансови, смяна на местожителство, установяване на работа в друг град и т.н.
chovecheto
Младши потребител
 
Мнения: 15
Регистриран на: 11 Дек 2008, 17:59

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот SteelDragon » 20 Мар 2010, 16:45

И на мен ще ми предстои такъв изпит, живот и здраве. Може ли някой да ми даде линк, или да ми изпрати тестове и казуси решавани предишни години. Нещо като държавните ли е?
SteelDragon
Младши потребител
 
Мнения: 33
Регистриран на: 24 Сеп 2006, 16:24

Re: Конкурс за младши адвокат - уредба

Мнениеот djalma » 22 Мар 2010, 14:22

djalma
Потребител
 
Мнения: 195
Регистриран на: 12 Дек 2007, 23:43


Назад към Конкурси, изпити


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта


cron