начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

Ремонт на покрив

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Ремонт на покрив

Мнениеот variniq » 12 Окт 2008, 16:26

Здравейте, моля Ви да ме насочите как да постъпя в моя случай - покривът ми сериозно протече, а във входа нямаме домоуправител. От 24 апартамента се събрахме съсобствениците едва на 3 и те са съгласни да си поделим разноските, а останалите заявяват, че на тях не им тече и не ги интересува. В такъв случай е невъзможно само три семейства да платим разноските по покрива на целия блок. Реших да тегля заем за ремонта само на моята част и за адвокат, защото ремонтът е неотложен. Избрах и сериозна фирма да го извърши, но по никакъв начин не мога да се снабдя с протокол от общо събрание, защото такова е невъзможно да се събере. За подписи също е абсурд...Моля Ви за помощ - с какви документи и какъв адвокат да потърся (по какво право)? Благодаря Ви!
variniq
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Юли 2007, 15:15

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2008, 16:59

Според мен вие нямате никакви проблеми- просто е въпрос на лична организация и правна консултация за решаване на казуса с лошите и неразбиращи съседи.
Отговорите на поставените си въпроси ще откриете в ПУРНЕС.
Е, като не става доброволно, ще ви се наложи да употребите правно позволени средства за да научите съседите си на отговорност./ и на мен ми е писнало от безотговорници/.
Лошото в случая е, че ще платите ремонтните дейности и едва след това ще си търсите по гражданско- правен път средствата, ведно с лихви и разноски по делото.
Но, друг начин просто няма.... като не става "со кротце и со благо, со кютек" това е пътя.

п.п. Ляпчев не това е имал предвид, но... :oops:
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот variniq » 12 Окт 2008, 17:09

Благодаря Ви, но с какви документи да отида при адвоката, какво да подготвя? Не мога да събера подписи, нямам протокол и въобще нищо...Навсякъде коментарите и съветите са за тези неща...а аз не мога да направя нищо по въпроса... :(
variniq
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Юли 2007, 15:15

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2008, 17:40

Препоръчвам ви среща/ на първо време/ с помощта на колегата ще извървите дълъг път, пожелавам и успешен да е.
Сега- документи не ви трябват.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот variniq » 12 Окт 2008, 18:36

:) Благодаря, още утре ще го направя! Мислех, че без протокол и подписи не мога да мечтая за правда...Ще пиша отново за резултата. :(
variniq
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Юли 2007, 15:15

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот Гост. » 12 Окт 2008, 18:46

Именно! Колегата ще ви помогне да извървите този път, за да се сдобиете с тях, да направите каквото трябва и накрая да си върнете даденото.
Успех.
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот variniq » 16 Окт 2008, 07:12

:( Здравейте отново, този път вече наистина съм отчаяна. Бях при адвокат и ми обясни законния начин на действие. Само, дето сега пък проблемът идва от нежеланието на фирмата да се заеме с покрива ми, т.к. трябвало да се ремонтира на целия блок, т.к. иначе нямало гаранция и отново щяло да ни тече. Нямам възможност да платя ремонта на целия блок, остава единствено водата да унищожи дома ми...Моля ви отново за мнение, виждате ли изход от това положение? Има ли някаква възможност - т.к. на нас много ни тече съседите ни да бъдат законно накарани да ремонтираме покрива? Кой път да хвана?
variniq
Младши потребител
 
Мнения: 31
Регистриран на: 30 Юли 2007, 15:15

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот kalahan2008 » 16 Окт 2008, 07:57

Съществува и вариант да пуснете по една искова молба срещу всички обитатели на блока за причинените Ви вреди от решението на общото събрание на блока.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 4170
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот Гост. » 16 Окт 2008, 12:57

:roll: Мда... и така до второ пришествие? Да не забравяме и в кой сезон сме!

Проверете и друг изпълнител, втори, трети - с тези нови технологии все ще се намери изход от ситуацията. Това с ремонта на целия покрив е... как да кажа...
И за всичко си събирайте фактури! Ще са ви необходими за да доказвате разходи.
Пък колегата като ви е обяснил законния начин защо не започнете от там? Да чакате във форума да ви напътваме на всяка крачка е просто несериозно.


п.п. да ме прощавате, но вие наистина обичате да ви водят за ръка.... малко инициативност не би ви навредила. :)
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот topsyg » 04 Май 2009, 01:38

variniq написа:Здравейте, моля Ви да ме насочите как да постъпя в моя случай - покривът ми сериозно протече, а във входа нямаме домоуправител. От 24 апартамента се събрахме съсобствениците едва на 3 и те са съгласни да си поделим разноските, а останалите заявяват, че на тях не им тече и не ги интересува. В такъв случай е невъзможно само три семейства да платим разноските по покрива на целия блок. Реших да тегля заем за ремонта само на моята част и за адвокат, защото ремонтът е неотложен. Избрах и сериозна фирма да го извърши, но по никакъв начин не мога да се снабдя с протокол от общо събрание, защото такова е невъзможно да се събере. За подписи също е абсурд...Моля Ви за помощ - с какви документи и какъв адвокат да потърся (по какво право)? Благодаря Ви!

==============================

Дано вече да сте извършили ремонта , но накратко как постъпих аз ,когато на съседите под нас и изобщо , всички , живеещи под последният етаж , не се интересуваха ,че на нас ни тече...
Канго под наем и пробиване покрай стените надолу ..лекичко.. точно там дет на мен ми течеше... Да видиш после как взеха да мрънкат от долу - кой направил ремонт - тапети за 200 лв.. и т..н..
Когато и 3те апартамента от нашия етаж попрактукувахме разбиваческа дейност , останалите разбраха колко е гадно и събрахме пари!

Успех!
topsyg
Младши потребител
 
Мнения: 12
Регистриран на: 30 Ное 2005, 19:12

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот namakak » 07 Май 2009, 23:41

Станете един домоуправител и от гласовете на събранието ще можете да наберете нужните средства за доброто стопанисване на сградата.
Не ви препоръчвам саморазправа и душ зад решетката половин час,защото съседите ви не биха издържали наводнението,а веднага се обърнете към адвокат и поемането на вашите разходи за облагородяването на вашия съсобствен имот и техните задължения после с лихви и изпълнители.
Аватар
namakak
Потребител
 
Мнения: 960
Регистриран на: 10 Юни 2008, 16:21

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот military » 21 Мар 2010, 12:28

Аз имам такъв въпрост.Как точно се определя вноската която трябва да направи собственика за ремонт на входа? Примерно когато в апартамента живее един човек, а в съседния живеят 5 души, всеки да дава взависимост колко души живеят в него, или се определя една сума на апартамент, която се внася независимо дали са 1 или 6 човека в тоза апартамент!?
military
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 19 Апр 2004, 15:03

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот Melly » 21 Мар 2010, 13:07

military написа:Аз имам такъв въпрост.Как точно се определя вноската която трябва да направи собственика за ремонт на входа? Примерно когато в апартамента живее един човек, а в съседния живеят 5 души, всеки да дава взависимост колко души живеят в него, или се определя една сума на апартамент, която се внася независимо дали са 1 или 6 човека в тоза апартамент!?


Покривът е обща част.
Вноската за ремонта му се определя в зависимост от съответната за всеки обект припадаща се част от общите части на сградата. Обикновено се изразява в проценти за всеки конкетен обект. Общият им сбор е равен на 100%. Тези данни можете да вземете от докуентите за собственост.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот kirile » 03 Апр 2010, 13:35

Като домоуправител с опит мога да Ви дам следния съвет :
1. Собственици на поне 20% от идеалните части на сградата подавате искане до Районното кметство за спешно свикване на общо събрание. Към искането си прилагате нотариалните си актове за собственост , от които да е видно , че молителите действително притежават поне 20% от общите части на сградата. В искането включвате и дневния ред - избор на управител , приемане на годишен план за ремонти , годишен бюджет за рамонти с фиксиран падеж на вноските. Напишете и защо е спешно и неотложно да бъде свикано незабавно това събрание от Общината.
2. Общото събрание не може да откаже разходи за необходим или неотложен ремонт. Ако откаже с протокола от събранието обжалвате решението по съдебен ред. Ако не откаже и се вземе решение за извършване на този ремонт , но реално не дадат пари , можете да го извършите за своя сметка , като след това свиквате друго събрание с точка в дневния ред , в която срещу представените от вас платежни документи искате общото събрание да вземе решение тази сума да ви се възстанови от етажните собственици , разпределена съобразно притежаваните от тях % от общите части. Ако откажат да ви възстановят сумата , пак с протокола обжалвате решението на общото събрание по съдебен ред.

Малко е дълго и сложно , но за съжаление е така. Това е единствения начин за вас да се направи ремонта и да си вземете парите. Успех !
kirile
Потребител
 
Мнения: 650
Регистриран на: 12 Мар 2009, 21:03

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот nikiboy » 03 Апр 2010, 21:31

То хубаво, ама:
имам едно жилище на последен етаж в панелен блок, години наред течеше, преди година-две някъде с огромни мъки събрахме пари и го ремонтираха. Естествено, фирмата беше "бай ....... и авери" и тази зима отново протече.
Е, при гореописания случай, няма ли да кажат съседите - че всяка година ли ще ремонтираме. Гаранция няма, между впрочем беше ползван адвокат при съставянето на договора, ама фирмаджиите изчезнаха и иди ги намери за гаранцията....
А де?
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот kirile » 05 Апр 2010, 01:21

Ами или намирате фирмата да направи безплатен ремонт или втори път с друга фирма правите втори платен ремонт , това е положението , а кой какво ще каже няма значение , нека да си казват !
kirile
Потребител
 
Мнения: 650
Регистриран на: 12 Мар 2009, 21:03

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот nikiboy » 09 Апр 2010, 16:55

kirile написа:Ами или намирате фирмата да направи безплатен ремонт или втори път с друга фирма правите втори платен ремонт , това е положението , а кой какво ще каже няма значение , нека да си казват !

При положение, че 3 години се събираха пари и в този вход вече почти никой с никой не си говори... просто лош късмет, че живеят бедни хора и то доста от тях пенсионери. Иди им звънни и кажи по 300лв за покрива :mrgreen: , и си пази носа от блъскащата се входна врата :lol:

Общо взето много често евтиното излиза скъпо. А от този случай понякога дори двойно по-скъпо.
А някой ще каже ли, ако след събрание на входа примерно се откаже нов ремонт и собствениците на последния етаж си ремонтират сами покрива - после могат ли поради този ремонт за собствена сметка да не плащат входна такса..то вярно, че години няма избиване, ама....
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот kirile » 11 Апр 2010, 12:43

Като откажат вариантите са два - правиш ремонта за твоя сметка и с платежните документи си искаш парите по съдебен ред или подаваш искане до Общината да направи ремонта и да си търси парите от етажните собственици. ЗУЕС ти дава тези две възможности.
kirile
Потребител
 
Мнения: 650
Регистриран на: 12 Мар 2009, 21:03

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот nikiboy » 11 Апр 2010, 16:35

kirile написа:Като откажат вариантите са два - правиш ремонта за твоя сметка и с платежните документи си искаш парите по съдебен ред или подаваш искане до Общината да направи ремонта и да си търси парите от етажните собственици. ЗУЕС ти дава тези две възможности.


Второто много ми харесва - малко за назидание ще е, ама то почти 99% общината ще ми откаже, щот сме в криза :mrgreen:
nikiboy
Потребител
 
Мнения: 983
Регистриран на: 31 Авг 2006, 08:05

Re: Ремонт на покрив

Мнениеот krigri » 27 Юли 2010, 14:32

Здравейте и от мен!
Живея на последният етаж под покрива, който от 3 години тече, във входа ни има само касиер, нямаме домоуправител или дом съвет... тъй като само ние трите апартамента сме засегнати от теча другите съкооператори не ги интарасува. За тези три години аз съм инициатор на всички събрания във входа, но за съжаление без никакъв успех.. всички казват че съм луда и се изнизват на момента след като разберът че става въпрос за покрива... поради тази причина спрях да си плащам входните разходи от година и половина, това доведе до яростта на останалите спрямо мен и съпругът ми.
Тази година реших да си направя ремонт на нашата част на покрива за да мога да съм спокойна, тъй като чакам близнаци и нежелая те да отраснат във вода и влага.
Въпросът ми е следният, имам договор за извършаване на ремонта с 5 годишна гаранция от сериозна фирма "Енерджи хаус", с този договор как мога да потърся правата си, към кой да се обърна за да си възстановя сумата която съм дала при полужение че нямем домоуправител и дом съвет.
krigri
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Юли 2010, 13:19

Следваща

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron