начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Как да се справим с шумни съседи?

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 15 Юли 2010, 12:46

Постоянно някакви съседи правят ремонти, шумът е невъобразим и ми пречи да спя, а аз спя през деня. Пречи много дори и да стоиш буден.

Доколкото знам, почти нищо не може да се направи, но все пак - а и някой запознат ли е със законите в другите страни - не бих повярвал, че този въпрос не е уреден някъде по-добре.
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот kontrol » 16 Юли 2010, 20:45

Е, все някога трябва да могат да правят ремонт, и то не през нощта.

Правилникът за вътрешният ред може да предвиди допълнителни ограничения, за нарушенията на които кметът, сезиран от УС, налага глоба – чл. 55 ЗУЕС.

Общото изискване на ЗУЕС е да не се създава безпокойство, по-голямо от обичайното – чл. 6 ал . І т. 4 – т.е. не може един собственик да извършва шумни ремонти всеки месец и дори всяка година. Административната отговорност е същата. Но при Вас май шумят различни съседи.

За някои ремонти е необходимо разрешение за строеж – чл. 151 ЗУТ.

Един от начините за справяне с проблем е да разговаряте с причинителя.

***

По-долу копирам една по-стара извадка за шумно строителство. Мисля, че има подобни теми във форума.

Наредба № 1 за обществения ред на територията на Столична община
а) приета от СОС
б) http://www.sofiacouncil.bg/index.php?pa ... nce&id=103
в) компетентен орган по прилагането: посочен в чл. 19
- Столичен инспекторат, телефон: http://www.sofia.bg/template3.asp?ime=INSPEK1%7D
- кметовете на райони
- РПУ-тата
г) „създаването на неестествен шум …, нарушаващи обществения ред и спокойствието на гражданите” се забранява с чл. 2 ал. І, доколкото не е разрешено – ал. 2. Съгл. ал. 9 на същия член замерване се извършва от СРИОКОЗ (този текст навява идеята, че в него става дума за повтарящи се дейности, а не за строителство).
Чл. 4 забранява ремонтни дейности преди 8 ч., но касае само обитателите на същата сграда – етажна собственост.
Чл. 11 ал. І т. 26, която забранява СМР през почивните дни, независимо дали произвеждат шум. Санкцията е в по-големия размер по чл. 20 ал. І. Хубавото, е че съгл. второто изречение на тази алинея може временно да им се отнеме правото да извършват дейността. За съжаление, не виждам ПАМ.


Наредба № 6 от 26 юни 2006 г. за показателите за шум в околната среда, отчитащи степента на дискомфорт през различните части на денонощието, граничните стойности на показателите за шум в околната среда, методите за оценка на стойностите на показателите за шум и на вредните ефекти от шума върху здравето на населението
а) издадена от Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите, обн. ДВ. бр.58 от 18 Юли 2006г., на основание чл. 11 т. 5 от Закона за защита от шума в околната среда (ЗЗШОС).
б) компетентен орган по прилагането: чл. 21 – Министърът на РРБ, чл. 22 ЗЗШОС – кметовете на общини
в) релевантни норми:
- граничните стойности за шума са: в жилищни сгради 35 дневно, 30 нощно, в жилищни зони 55 дневно, 45 dB(A) нощно – установено в приложение 2 към чл. 5 от Наредбата
- метод за установяване на дискомфорта (вкл. анкетна карта)
- съгл. чл. 16 от ЗЗШОС ЮЛ и ЕТ са длъжни да не надвишават граничните стойности
г) компетентните органи могат да налагат санкции (посочените по-горе членове) и ПАМ – спиране до отстраняване на причината – чл. 33 ЗЗШОС


Закон за устройство на територията
Наредба за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти

а) Наредбата е приета от МС на осн. чл. 169 ал. І ЗУТ
Тя се отнася основно до експлоатацията на строежите. ЗЗШОС препраща към нея.
б) Компетентен орган по прилагането: 224 ЗУТ – кметът на общината спира строежа; 233 – налага глоба
в) Изискването на чл. 169 ал. І ЗУТ за защита от шум и опазване на околната среда е конкретизирано в чл. 12 от Наредбата така: „Чл. 12. За осигуряване на защитата от шум строежът трябва да е проектиран и изпълнен по такъв начин, че шумът, достигащ до обитателите на строежа или до хората в близост до него, да не надвишава нивата, които застрашават тяхното здраве, и да им позволява да спят, почиват и работят при задоволителни условия.”.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 18 Юли 2010, 05:47

не можеш да попречиш на някой да си прави ремонт, има си наредба независимо кьде живееш, тишина се пази от 14-16ч и след 22ч до 06 , ако в това време има шум да обьрни се кьм сьотверните органи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 19 Юли 2010, 11:29

Благодаря за предложенията - много текст, но малко практически решения май.
Да, има дълги периоди, в които ремонтите се правят в най-различни апартаменти - постоянно има покупко-продажби и така шумът продължава с месеци и години постоянно, практически не може да се живее в жилище в тази сграда.
Затова се интересувам от нещо тествано практически, бързо изпълнимо, така, както в момента шумът е невъобразим, да мога да направя така, че до 1-2 дни да спре. В крайна сметка това ми нанася вреди.
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 10 Авг 2010, 03:22

до-user02 :D те нормалните хора от 9-18ч работят през седмицата и в събота и неделя излизат на разходки ти ако си се затворил в кьщи и не ходиш никъде всичко ще ти пречи
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот street » 10 Авг 2010, 10:09

хехехе тони май е точно така , стига да не работи нещо нощна смяна , тогава е разбираемо ама иначе .....
Аватар
street
Потребител
 
Мнения: 368
Регистриран на: 17 Май 2010, 16:59

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 11 Авг 2010, 01:28

до- user02 един сьвет ще ти дам щом си обьрнал нощта в ден, сутрин като се прибереш удари две три ракий после биричка и ще заспиш като пьн :D а пък това ще е лошото ако няма кой да те сьбуди ако си на работа вечерта
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 14 Авг 2010, 13:10

toni_sf, гледам, че в други теми предлагаш решения като спирачна течност, на война като на война, а тук защитаваш другата страна, ако не желаеш да предложиш решение, не участвай.

Кои хора са нормални и кои не, не е лесно да се каже. Аз мога да кажа, че принудата да се става рано, не е нормална - анкети, провеждани сред ученици, когато не са принудени да стават рано, показва, че спят до 10-12-14:00 часа. Защо не стават в 8 часа или в 6 часа е въпрос, на който вие трябва да се замислите, сигурно си има и някакво биологично обяснение.

Независимо от причините - дали така искам или работя нощем и съм принуден, смятам, че имотът си е мой и, че не трябва да ми се пречи да си го ползвам. Животът също си е мой и аз си решавам какъв искам да ми бъде режима.

Според мен пък не е нормално да се работи от 9:00 часа сутринта, а 3 часа по-късно, от 11-12:00 часа, съответно до по-късно. Това, че на по-възрастните не им държи пикочния мехур и се събуждат рано или са принудени от работно време, но пък и вечер им се доспива рано, и като цяло се нуждаят от по-малко сън, не означава, че всички трябва да се будят по времето, когато се будят те.

Ето отговор от СРИОКОЗ:

Столичната РИОКОЗ, на основание Закона за защита от шума в околната среда, контролира шума от така наречените "локални източници". Като такива в същия закон са посочени търговските обекти, увеселителните заведения, сервизите за услуги и др., разположени на територията, определена като урбанизирана.

Съгласно чл.3 ал.5 на същия закон изискванията към шума, предизвикан от домашни дейности, ремонтни дейности и от съседи в жилищни сгради, се определят с наредби на общинските съвети, приети по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Случаи като Вашия се решават в съответствие със Закона за управление на етажната собственост с решение на общото събрание на етажната собственост или по съдебен ред.

Замерване на шума във Вашия дом от ремонтните дейности на съседа Ви може да се извърши по Ваша заявка и срещу заплащане от всяка една акредитирана лаборатория, включително и тази към Столичната РИОКОЗ на ул. "Цар Симеон" №169А.

Протоколът, издаден от съответната лаборатория, може да послужи като аргумент в обсъждането на проблема от общото събрание на етажната собственост или в съда.

От това следва ли, че единственото решение е промяна в правилника и има ли някой примерни правилници с подобни промени, може и ако знае практиката в други страни?

Чл. 109 ЗС може ли реално да се използва и как?

В почивни дни имат ли право изобщо да вдигат шум?

Обхваща ме носталгия към мутренските времена, когато подобни проблеми се решаваха много лесно, когато правото не дава решение! Всъщност, ако правото даваше решение за некоректните длъжници, изобщо сигурно нямаше да има мутри, да вършат това.
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 15 Авг 2010, 11:09

до -user02 знаеш ли защо ти го казвам това,преди години имах заведение кафе-аператив в жил. блок помещението беше общинско и му плащах наем и имах работно време сутрин от 10ч вечер до 22ч, комшийте който живееха над заведението непрекъснато подаваха жалби срещу шума от музика че се говорило високо и какво идваха от кьде ли не на проверки и се оказа че без да искам сьм спазил всички норми на шум, да музика свири от 10ч до 14ч. и след това от 16 -22ч .И както се установи че всичко си идва на лична основа ми дадоха предписание да си увелича работното време с един час :D не да затварям в 22ч а да сервирам напитки и мезето до 22ч :D а нали знаеш вица за панелките, едно млада сем. си купило апартамент в такава панела да кажем на 5 етаж и като новодомци решили да поканят родителите си на гости да го осветят, и както си вечеряла по едно време почнал да се чува един скьрцащ шум,родителите почнали да се услушват и запитала , абе хора тук да нямате мишки че се чува такова неща :D а младите се усмихнали и казали спокойно комшийте от първият етаж ядат зелена салата
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 19 Авг 2010, 11:30

Тези часове са голяма отживелица. Не знам някой нормален човек да ги спазва в режима си.

А мога ли да съдя етажната собственост като цяло, т.е. всички собственици да ми платят, а после те да си съдят и спират виновния за шума, тъй като най-често виновниците са много, така, както примерно в Страсбург се съди цялата държава, а не се търси конкретния виновник?
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 19 Авг 2010, 14:27

do-user обърни се лично към адвокат Melly :D като гледам много е добре запозната и е във всичко фърст :D ама май трябва да ти каже къде и е кантората да отидеш лично да извадиш някой лев от джоба си да и платиш :D и ако не свърши работа после кютек тя обича тази дума
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 20 Авг 2010, 14:06

Това доколко е сериозно? Въпросната участничка не се е обаждала в тази тема.
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 20 Авг 2010, 17:25

do-user02 пиши и на личната страница такива дебати не се водят открито
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот kirile » 21 Авг 2010, 15:10

Според мен добро решение е да си продадете апартамента и да си купите тиха еднофамилна къщичка (по възможност на село , там е по-тихо) и няма да имате никакви проблеми със съседи и с шум.
kirile
Потребител
 
Мнения: 650
Регистриран на: 12 Мар 2009, 21:03

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 21 Авг 2010, 21:09

Така е, такива варианти се обмислят, но защо аз трябва да бъда изгонения? Плюс това не искам да живея на село, а в модерен дом в нормална цивилизована среда и без т.нар. Циган, който краде и обира къщите.
Последна промяна user02 на 22 Авг 2010, 15:58, променена общо 1 път
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 22 Авг 2010, 08:04

user02 написа:Така е, такива варианти се обмислят, но защо аз трябва да бъда изгонения? Плюс това не искам да живея на село, а в модерен дом в нормална цивилизована среда и без т.н. Циган, който краде и обира къщите.

:D така е на село вече няма какво да се краде ли
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 22 Авг 2010, 15:58

Исках да кажа, че по селата се краде и по принцип къща се охранява по-трудно.
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот toni_sf » 23 Авг 2010, 18:14

до-user02 напротив :D ако имаш парички си слагаш камери и охрана и не береш грижа за това нещо :D така е и в кооперациите, като не искате такива услуги има застрахователи ,застраховаш се изпьлняваш техните препоръки и си спиш спокоен
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот user02 » 24 Авг 2010, 00:28

Ето - това са допълнителни разходи, които в апартамент ги нямаш - разходите за охрана на блок се поемат от всички, а и шансът да ударят точно твоя апартамент от всички, е доста по-малък. А фактът, че малко блокове имат видеонаблюдение показва, че даже и за тях е скъпо или неефективно - преодолява се лесно с маски и деактивиране на камерите, а пък това да се занимавам със застрахователи ще ми е още една грижа, а и имам неща, които са ми по-ценни от всякакви пари, които биха ми изплатили, пак няма да спя спокойно, защото ще очаквам среднощни нападения, които ще трябва да отбивам сам срещу потенциална група от 2-10 човека, полиция и СОТ няма да ми помогнат (в селата няма СОТ), записите от камерите не са доказателство в съда, не знам и да има много хванати и наказани обирджии, иначе кражбите щяха да са спрели досега.
user02
Младши потребител
 
Мнения: 28
Регистриран на: 15 Юли 2010, 12:41

Re: Как да се справим с шумни съседи?

Мнениеот georgiev_sfbg » 07 Сеп 2010, 17:42

user02 написа:Постоянно някакви съседи правят ремонти, шумът е невъобразим и ми пречи да спя, а аз спя през деня. Пречи много дори и да стоиш буден.

Доколкото знам, почти нищо не може да се направи, но все пак - а и някой запознат ли е със законите в другите страни - не бих повярвал, че този въпрос не е уреден някъде по-добре.



ЗУЕС - Чл. 55. (1) Собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице.
(2) Собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който наруши правилата за вътрешния ред в етажната собственост и създаде безпокойство, по-голямо от обичайното, за другите собственици и обитатели, се наказва с глоба от 50 до 150 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 200 до 500 лв., когато е юридическо лице.

ЗУЕС - Чл. 57. (1) Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Когато в етажната собственост няма избран управителен съвет, протоколът се съставя от управителя и двама собственици, определени с решение на общото събрание. Констативният протокол съдържа данни за лицето, извършило нарушението, описание, време и дата на извършеното нарушение.
(2) В случаите, когато се установяват нарушения, извършени от член на управителния съвет (управителя), протоколът се съставя от контролния съвет. Когато в етажната собственост няма избран контролен съвет, протоколът се съставя от контрольора и двама собственици, определени с решение на общото събрание.
(3) Констативният протокол се съставя в три еднообразни екземпляра, по един за председателя на управителния съвет (управителя), нарушителя и общинската или районната администрация. След съставянето на протокола председателят на управителния съвет (управителят) незабавно го предоставя на общинската или районната администрация.
(4) Актът за установяване на нарушението се издава от общинската или районната администрация, а наказателното постановление се издава от кмета на общината или района или от оправомощено от него длъжностно лице.
(5) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


...И още:
ПРАВИЛНИК ЗА ВЪТРЕШНИЯ РЕД В ЕС
(Трябва да имате приет такъв, на проведено Общо събрание на собствениците!)

НАРЕДБА № 1 ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯ РЕД НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
http://lex.bg/bg/laws/ldoc/2135633478

Успех! :wink:
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Следваща

Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 13 госта


cron