начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот milenavn » 15 Сеп 2010, 21:47

Бих желала да се консултирам с вас по следния казус. С приятелят ми притежаваме апартамент в комплекс от затворен тип. В блока живее постоянно само един от собствениците, който преди две години си основа фирма, за да поеме управлението на общите части чрез нея. Ние не подписахме договор с него, но предполагам, че по-голяма част от собствениците са го направили. Проблемът е там, че този човек не си изпълнява задълженията по въпросния договор, взима еднолични решения, засягащи всички, без да информира никого и не дава никакъв отчет за това как се харчат парите ни. В следствие на това, с приятелят ми решихме да спрем да си плащаме таксите за етажна собственост след като ги плащахме две години, докато не видим поне някакъв отчет за разходите. Беше ни отговорено, че няма да бъдем допуснати в жилището си, докато не си платим. Може ли да ми кажете има ли някой право еднолично да реши дали аз мога да вляза в жилището си и дали аз имам право да изисквам отчет за разходите.
Съжалявам, ако повтарям някоя от темите. Прегледах повечето от тях, но като че ли не открих отговор на проблема си. Ще съм ви много благодарна, ако ми дадете някакъв съвет как е редно да постъпя в случая.
milenavn
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 21:29

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот trando58 » 15 Сеп 2010, 23:49

milenavn написа:Бих желала да се консултирам с вас по следния казус. С приятелят ми притежаваме апартамент в комплекс от затворен тип. В блока живее постоянно само един от собствениците, който преди две години си основа фирма, за да поеме управлението на общите части чрез нея. Ние не подписахме договор с него, но предполагам, че по-голяма част от собствениците са го направили. Проблемът е там, че този човек не си изпълнява задълженията по въпросния договор, взима еднолични решения, засягащи всички, без да информира никого и не дава никакъв отчет за това как се харчат парите ни. В следствие на това, с приятелят ми решихме да спрем да си плащаме таксите за етажна собственост след като ги плащахме две години, докато не видим поне някакъв отчет за разходите. Беше ни отговорено, че няма да бъдем допуснати в жилището си, докато не си платим. Може ли да ми кажете има ли някой право еднолично да реши дали аз мога да вляза в жилището си и дали аз имам право да изисквам отчет за разходите.
Съжалявам, ако повтарям някоя от темите. Прегледах повечето от тях, но като че ли не открих отговор на проблема си. Ще съм ви много благодарна, ако ми дадете някакъв съвет как е редно да постъпя в случая.



До Milenavn
Уважаема госпожице,от така зададеният ви въпрос не се разбират много от нещата.Подайте ,ако обичате малко допълнителна информация за да може да Ви се помогне.Отговорете на няколко уточняващи въпроса,което ще улесни имащите мнение по казуса. Понеже действието на ЗУЕС при ЕС от затворен тип е малко по-специфичен и се определя м/у инвеститора и собствениците на самостоятелни обект с подписването на нотариално заверен договор м/у тях,отговорете и уточнете:
- Имате ли избрано управление в ЕС?
- Кой е подписал договорът?
- имало ли е необходимото мнозинство за решение по изготвеният договор?
- ВИЕ ВЪОБЩЕ ЧЕЛИ ЛИ СТЕ ТОЗИ ДОГОВОР,в него би трябвало да е записано точка по точка какви права и задължения имат двете страни.
- Каква е тази фирма и има ли възлагателно решение от страна на ЕС за такава.Въобще този човек в управлението ли е на ЕС или е изпълнител?
В какво се състоят нарушенията на това физическо или юридическо лице? Какви са неговите задължения, всичко това тряба да е записано в договорът и ако той нарушава някоя от клаузите по него,нещата са ясни,трябва да има в него съответните точки по които договорът може да бъде разтрогнат от виновната страна.
Вие твърдите в прав ред,че той не изпълнява задълженията си и е в нарушение по много от тях. Не е ваша работа за това тълкувание,Вие можете само да сезирате Управата на ЕС която да направи проверка или контролният съвет. Общото събрание на собствениците е органът който може да реши дали има нарушение на договорът или не. И съответно да го прекрати.Странна ми е и тази създадена фирма преди ДВЕ години. Общо взето мирише на далавера,но трябва да вървите по каналният ред,иначе ще Ви препънат.
За достъпът до жилището Ви ,бъдете спокойна,никой не може да Ви забрани достъп до собствеността за неплатени сметки,ищецът да си търси правата според подписаният договор който касае съвсем други закони.
И все пак,дали мотивите Ви на протест са основателни или не Вие сте задължени и по ЗУЕС,както и най-вероятно по споменатият договор да заплащате ежемесечно определени суми(подръжка общи части,охрана,общ ток,вода консумативи и т.н.т.)може да Ви излезе солено да плащате накуп,защото няма нищо общо м/у вашите оплаквания и вашите задължения.
В края: Отчет на разходите може да искате от този кйто е подписал договорът от страна на ЕС,не и от другата.Ако това не се прави периодично,това е вече нарушение на Управата на ЕС. Явно май не сте присъствали много на събрания?:)
Пишете,тук има добри и отзивчиви юристи и те ще Ви кажат някои неща.
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот milenavn » 16 Сеп 2010, 10:41

Като за начало нотариално заверени договори въобще няма, също така нямаме управа на етажната собственост. Проблемът е, че е трудно това да се организира, защото почти всички собственици са чужденци и никой освен този човек не живее постоянно в блока. Имали сме една единствена среща на собствениците, където присъстваха по-малко от 30% от собствениците. На тази среща този човек се жалваше единствено как предишната фирма, грижеща се за имотите, не си върши работата. Не сме взимали никакво решение да го назначим да върши тази работа. След около седмица получихме имейли, че старата фирма се е отказала и този човек си е основал фирма и ни изпрати договори, за да ги подпишем (на всеки индивидуален). Ние с приятелят ми не сме го подписали, но този човек ни каза, че мнозинството от собствениците са го подписали. Сигурна съм, че няма нотариална заверка на подписаните договори, защото той обяви това в много кратък период (около седмица), а е невъзможно по-голяма част от собствениците да дойдат специално за това. Колкото за нарушенията ще посоча само две, които считам за най-основателни (има и още много други, но те са по-дребни) - в договора е записано, че трябнва да имаме 24ч охрана на обекта и басейнът трябва да се почиства редовно. Конкретните случки са, че миналата зима отидохме с приятеля ми да посетим жилището си и установихме, че охрана през ноща няма. Говорихме с охраната и те ни казаха, че е така от около месец. За това никой не беше информиран и не беше искано ничие съгласие. Колкото за басейна, в договора пише, че трябва да се почиства редовно. Лятото бяхме там за две седмици, дъното на басейна не се виждаше (той е 1,5м) и никой не дойде да го почисти за този период, въпреки оплакванията на хората. Смятам че това би ви дало достатъчна представа за това, защо мисля, че не се спазват задълженията по договора. В договора също е упоменато, че собственикът има право да контролира работата. Аз не съм подписала договор и може би сте прав, че нямам право да изисквам отчет. Но ние нямаме и управление на етажната собственост. Това означава ли, че този човек може да прави каквото си иска?
milenavn
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 15 Сеп 2010, 21:29

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот toni_sf » 17 Сеп 2010, 11:10

Според закона ЗУЕС ЧЛ2 Т1 .Управлението на общите части в режим на етажна собственост,построени в жилищен комплекс от затворен тип ,се урежда с писмен договор с нотариална заверка на подписите между инвеститора и собствениците на самостоятелни обекти. Вие преценето този който Ви кара да подписвате такъв договор в качеството на какъв се изявява.
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот trando58 » 18 Сеп 2010, 23:28

Уважаема milenavn,честно да кажа,изчаках известно време за да видя дали няма да се включи по казуса някой от юристите и така казано професионалистите.Аз не съм юрист,а Управител в ЕС с наистина дълъг стаж,познавам много от законите касаещи ЕС,но наистина Вашият проблем за мен е пълна каша и не за друго,ами защото законодателят трактува всичко анблок и не го интересува за изключенията и подробностите.Какъвто е случаят с ЕС от затворен тип.В новият ЗУЕС,съвсем пестеливо е отметнато само-едно две неща,но факта,че собствеността която притежавате е ЕС и тя влиза в разпоредбите на ЗУЕС,значи,че и всички произтичащи конфликти касаещи общите части,се решават именно по ЗУЕС или някои случаи по ЗС. Трябва да се подчертае едно много важно нещо,което хората обикновено изпускат да осъзнаят,а именно: в Етажна собственост съществува Общо събрание на собствениците ЕДИНСТВЕНО защото съществуват общи части в ЕС които обаче не се делят по закон и точно ОС решава по какъв начин да се използват.Трябва да погледнете хубаво в нотариалният Ви акт,имате ли въобще общи части упоменати там,или не. Ако имате,Вие сте длъжни така или иначе,да плащате за поддръжка.Друг е въпроса по какъв начин е регламентирано това при Вашият случай. Сама казвате,че самият инвеститор,не е подписал договор с Вас,което значи,че вие не дължите никому нищо евентуално по ЗЗД,но от друга гледна точка ,ако е имало ОС на ЕС и е избрана фирма за поддръжка на общо взето такъв скъп имот,със съответната оферта,Вие сте длъжни да си плащате прилежащите суми.Обжалването на такова решение е трябвало да стане от Ваша страна много отдавна и то по предписаният от закона ред. Вие сега имате претенции за това,че съответният човек,който твърдите ,че е основал фирма за поддръжка на ЕС,не изпълнява договора си качествено.Но това Ви твърдение трябва при всички положения да бъде подкрепено и от други собственици,за да има ревизия и т.н.т. Както Вие сами казвате ,не сте подписвали договор с този човек,но така или иначе сте длъжни да заплащате определена сума за поддръжката на такъв обект по ЗУЕС или по договор,без значение колко време го ползвате в годината.(пример:Англичаните)Остава да разберете няколко неща:Въпреки недомлъвките в закона,Вие сте собственик в Етажна собственост и по закон тази ЕС подлежи на вписване общият регистър.За да се впише трябва да е проведено Общо събрание и да е излъчена Управа в ЕС.Всичко друго е от лукавия както казват.Според моето скромно мнение ,ако не са спазени процедурите,никой не може да ви накара да плащате,всичко би трябвало да остане за сметка на този който не е спазил правилата.
Повтарям:вижте си хубаво нотариалният акт и уговорките с инвеститора.
Кой е възложил дейността по поддръжката на ЕС на тази фирма и на какво основание.?Всичко това ще е важно за вас,ако се стигне до съд.
А за юридически съвет,Ви съветвам да пишете на ЛС на KONTROL,смятам,че той ще Ви помогне.
Дано да съм успял малко да Ви помогна.Успех!
trando58
Потребител
 
Мнения: 441
Регистриран на: 16 Юли 2009, 15:25

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 02:04

Особеното вълнение, обхванало кооперацията ни в този следобед, подсказваше, че много скоро нещо ще се случи. Още сутринта площадката пред нея бе обградена с бял параван от износени чаршафи. Двете стари моми веднага обявиха, че снощи точно на това място се е появил мъж. Никой не се усъмни в думите им. Защото не можеше представител на силния пол да мине наоколо и те да не го огледат, анализират и поканят на гости. Та въпросният мъж ги поздравил и им казал, че е дошъл да огледа имота си. После допълнил, че там, където сега е центърът на блоковата площадка, някога била зеленчуковата градина на дядо му. Той я наследил, но понеже сега от земеделие изобщо не се печелело, решил да построи малък цех за печене на пуканки. От тях изпитвали вопиюща нужда в Германия. Човекът дори им показал архитектурния проект, вдъхновен от културата на маите, първи открили пуканката в един обикновен царевичен мамул.
Появата на домоуправителя обаче разсея моминския слух. Нищо такова - каза той. Друго е, позитивно. После изчезна, за да се появи отново след половин час в нов конфекционен костюм и накичен с два медала. Орденът на труда бе в горния край на ревера му, точно под него лъщеше значката "Строим за родината". Домоуправителят се качи на пейката пред паравана и вдигна високо ръка: "Скъпи съкооператори, най-после осъществихме нещо, за което от 3 години мечтаем" - тълпа от любопитни го обгради от всички посоки. Той енергично отметна платното на паравана и тържествено обяви: "Дупките вече ги няма!" Погледите на всички се преместиха натам, накъдето сочеше ръката му. Чудото наистина бе станало - трите големи дупки, които довчера зееха в асфалта и в една от които миналата зима старицата от осмия етаж бе загубила чанта с две кисели млека и половин типов хляб, сега лъщяха запълнени с лъскав черен асфалт. Умиление и радост обхвана комшулука. Всички скандираха "Браво" и "Да живее"!
Като опитен пътищар домоуправителят обясняваше как, прилагайки сложни икономически схеми, е успял да спести от общите разходи на кооперацията известна сума, как с нея е купил асфалта и сам е рециклирал обекта, използвайки вместо валяк цилиндричния кожух на старата си пералня "Рига". Някои понечиха да го хванат за крачолите и да го подхвърлят като футболните треньори след победа, когато изневиделица сред множеството се появи групата живущи на долните етажи, известна като "опозицията", и мощно започна да скандира "Мафия!" и "Оставка!".
Без да чака покана, водачът им подхвана: "Свидетели сме на поредното разграбване на парите на народа! Вие сега се радвате на трите запълнени дупки, но никой не говори за четвъртата, която така си стои празна." За да бъде по-убедителен, ораторът направи три крачки и потъна в незапълнената яма. Оттам той продължи словото си: "И знаете ли защо четвъртата дупка е празна? Защото домоуправителят открадна асфалта за нея и го отнесе на вилата си! Освен това лятото той си присвои половин килограм боя, останала след боядисването на стълбището и замаза с нея антрето си". "Ууу! Позор!" - викна опозицията и поиска да се назначи веднага специална комисия, която да разследва случая. Дни след това тя излезе с подробен доклад, в който се казваше, че домоуправителят е злоупотребил с власт, с цел имотна облага. Когато бе прочетено и становището виновникът да бъде предаден на прокурор, домоуправителят обяви гражданско неподчинение, дръпна шалтера, като остави кооперацията без ток, и заплаши, че ще глътне единствения ключ на елтаблото. Тогава се намеси социалистът от петия етаж: "Недей бе, Сандев. Бъди мъж и патриот! Сега дни преди да влезем в Европа, най-важното за наш'та държава е да се съдят домоуправители. Едри риби, не клошари, това искат наш'те партньори от ЕС. Такава е повелята на обществото. А ти бягаш като дребен еснаф, който предпочита да си стои вкъщи, да гледа латино сериали, индиферентен към значимото, към генералното. Помисли си само какво би казала за теб Меглена Кунева и как ще разочароваш комисаря Оли Рен. Ами ти с твоето поведение спъваш държавата ни по пътя й напред. Връщаш я в миналото."
След тези думи пред очите на всички домоуправителят омекна, сведе глава и погледна засрамено. Това даде кураж на социалиста и той продължи: "Колко му е. Ще те приберат за няколко месеца. Най-много до 1 януари 2007 г. Приемат ли ни в ЕС, всичко ще свърши. Веднага ще те освободят, ще минеш за герой и ще съдиш държавата в Страсбург."
Последните думи като че ли сломиха цялата съпротива на домоуправителя. Дотолкова, че той погледна с най-оптимистичния си поглед съседите, подаде им ключа от таблото и замечтано каза: "А с парите, които ще получа, ще ремонтираме покрива. Та той си тече, откакто сме заживели тук. "После достопочтеният мъж свали медалите, прибра ги в джоба си и тръгна да се приготви за дългото отсъствие. Изпратиха го мощни възгласи "Ура!", "Да живеят прокурорите и домоуправителите!", "Хвала на Борис Велчев!" и "Вечна дружба със Страсбург!".
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот georgiev_sfbg » 19 Сеп 2010, 07:52

milenavn написа:...Проблемът е там, че този човек не си изпълнява задълженията по въпросния договор, взима еднолични решения, засягащи всички, без да информира никого и не дава никакъв отчет за това как се харчат парите ни...

:idea: :arrow: Проблемът, като цяло, може да бъде решен, на Общо събрание на собствениците, при спазване изискванията на ЗУЕС!

milenavn написа:...Беше ни отговорено, че няма да бъдем допуснати в жилището си, докато не си платим. Може ли да ми кажете има ли някой право еднолично да реши дали аз мога да вляза в жилището си...

:idea: :arrow: НЕ!
...Ако по някакъв начин - какъвто и да било той, бъдете възпрепятствани и/или затруднени, на достъп до жилището си (или бъде направен такъв опит, дори и еднократно), подайте незабавно Жалба - до Районна прокуратура, с копие до МВР (с Вх.№!).

milenavn написа:...не дава никакъв отчет за това как се харчат парите ни... ...дали аз имам право да изисквам отчет за разходите...

:idea: :arrow: ДА! Вие сте собственик.
...Ако имате някакви съмнения, във връзка с неправомерно изразходване на средствата на ЕС - подайте незабавно Жалба до Районна прокуратура, с копие до МВР (с Вх.№!).
ЗСВ-Съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела,които не са им възложени. Съдия, прокурор и следовател няма право да дава правни консултации.
georgiev_sfbg
Активен потребител
 
Мнения: 1147
Регистриран на: 13 Окт 2009, 07:26

Re: Отказ от заплащане на такси за етажна собственост

Мнениеот toni_sf » 19 Сеп 2010, 08:40

Основната отговорност на професионалния домоуправител e да предложи и осигури спокойствие на собствениците в поверената му сграда. Реализацията на тази задача е възможна посредством изпълнение на поетите задължения по управление и поддържане на сградата. Поставените цели могат да бъдат постигнати, когато упълномощената фирма поеме всички грижи и дейности по поддръжката на сградата: почистване на общите части, плащане на сметки, поддръжка на зелените площи, обезпаразитяване, извършване на ремонти и саниране, подмяна на електрическите крушки, поддръжка на асансьорите и електроинсталацията на общите части, събиране на плащанията, анализ на разходите и предлагане на идеи за тяхното намаляване и стратегии за целесъобразно разходване на приходите.

Едно от най-големите предимства на този вид услуга, добила широка популярност в Европейския съюз, е комплексната грижа, която фирмата може да осигури. В резултат на полаганите грижи за сградата се повишава нейната стойност, респективно стойността на имотите на всеки един съсобственик. Сред другите плюсове на предлаганата услуга е осигуряване на спокойствие и комфорт за живеещите в сградата, което от своя страна повишава жизнения им стандарт.

За изпълнение на посочените цели се назначава професионален домоуправител. Лицето, заемащо тази длъжност, трябва да се назначи от компанията, управляваща конкретния имот.

Професионалният домоуправител извършва всички дейности, които се включват в задълженията на един домоуправител, като същевременно отделя на всяко от тях необходимото време и внимание с цел постигането на максимални резултати. В задълженията му се включва да организира събранията на блока, да събира месечната такса за поддръжката му, да координира ремонтите и да дава професионалното си мнение относно бъдещото развитие на етажната собственост. Професионалният домоуправител е запознат с всички законови и нормативни уредби, информира се своевременно за техните промени и нововъведения и в резултат на това има компетенцията да изказва своето становище по спорни въпроси, а също така да организира отношенията с компаниите, доставящи услуги на сградата (вода, ток, отопление и др.).
Задължение на българският гражданин е да зачита правата и законните интереси на другите
toni_sf
Активен потребител
 
Мнения: 1881
Регистриран на: 04 Юли 2010, 11:38
Местоположение: гр СОФИЯ


Назад към Етажна собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron