начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Авторско право на проектант

Защита на авторски и сродни права, индустриална собственост, патенти и полезни модели
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Авторско право на проектант

Мнениеот rafail » 23 Сеп 2010, 23:50

Моля за помощ и коментар по следния проблем: проектант изисква доста висок хонорар, за да изготви екзекутивни чертежи по проектираната от него част на сградата. Възможно ли е - без да се нарушава авторското право на първия проектант - да се възложи на друг проектант да авторитизира, респ. изготви само екзекутивните чертежи и присъства при подписване на Акт 15 и 16 за сградата при положение, че не са уредени напълно отношенията между възложителя и първия проектант - автор на основния проект?
rafail
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Сеп 2010, 22:51

Re: Авторско право на проектант

Мнениеот julyanvonemona » 03 Окт 2010, 09:25

rafail B един друг форум bgarch, Ви е отговорил така!
В случая възложителят и другият архитект нарушават авторските ти права по две направления:
1. авторското ти право върху проекта, имайки предвид чертежите- по чл. 3, т 8 от ЗАПСП (8. проекти, карти, схеми, планове и други, отнасящи се до архитектурата, териториалното устройство, географията, топографията, музейното дело и която и да е област на науката и техниката), които са предмет на авторско право. Тяхната преработка съгл. чл. 18, ал. 1, т. 8 ЗАПСП е твое изключително право.
2. авторското ти право върху самата сграда, ако с екзекутивите тя се променя. Но тъй като преди Акт 15 сградата още не е реализирана, то едва ли би могло да се смята, че тя вече съществува като произведение на архитектурата, което да подлежи на промяна или преработка.
Само че авторското право е имуществено право и ще трябва ти сам да заведеш дело срещу двамата нарушители на авторското ти право и да ги осъдиш.
А ако те поканят да подпишеш Акт 15- трябва да се явиш (аз се съмнявам, че ще те поканят). Съветвам те да се явиш, в твой интерес е, и да напишеш възраженията си, включително и по ЗАПСП, в самия Акт 15. Включително че не си съгласен с извършените промени. А относно вземанията ти- отново трябва да ги получиш по съдебен път, ако доброволно не ти ги дава

Напълно го подкрепям! Той погрешно е предположил че Вие сте архитект и Ви е дал този съвет като на колега, а от тукашния Ви въпрос разбирам че се опитвате да противостоите на това мнение -поне в мислите си!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Авторско право на проектант

Мнениеот bgarch » 03 Окт 2010, 15:19

Проблемът с екзекутивната документация и оформянето на Акт 15 е бомба със закъснител, заложена в Закона за устройство на територията. Всички възложители трябва да знаят, че проектантите са участници в строителния (не само проектантския, а и в строителния) процес (чл. 160, ал. 1 ЗУТ) и взаимоотношенията проектант- възложител не приключват с предаване на проектите, а с въвеждането на сградата в експлоатация. Както поради правата им да участват в оформянето на Акт 15, включително и поради правата, които те имат по ЗАПСП. И така е във всички европейски, а и неевропейски страни.
Само че нашият роден ЗУТ е много "демократичен" и в чл. 162, ал. 2 той направо подканя възложителите да не си оформят взаимоотношенията с проектантите по време на строителството с договор- договор за авторски надзор, с изключение на само една проектна специалност- конструктора. В пълно противоречие с чл. 160, ал. 2, който задължава страните да сключат писмен договор. ЗУТ в чл. 162 се държи така, все едно че техните взаимоотношения вече са приключили с предаването на проектите.

rafail, никой друг освен проектанта няма право да прави промени по проектите. Съгласно ЗАПСП, което тук още веднъж е цитирано от julyanvonemona. Ако ти като възложител беше сключил договор за авторски надзор с проектанта(обикновено това е по часова ставка), сега щяхте да сте наясно колко ще ти струва това и дали става въпрос за много или за малко пари. Само че, доколкото става ясно от въпроса ти, ти не си си уредил финансовите задължения към него още на фаза проект. Това в случая му дава и морално и законово право да изисква от теб уреждане на тези отношения преди оформяне на екзекутивите и подписване на Акт 15 без забележки.
Изображение
bgarch
Потребител
 
Мнения: 873
Регистриран на: 03 Окт 2010, 14:53

Re: Авторско право на проектант

Мнениеот rafail » 04 Окт 2010, 09:27

Благодаря за изчерпателните отговори.
Мнението ми съвпада напълно с изложените отговори, но ми липсваше тази подробна аргументация и обосновка.
Още веднъж, благодаря.
rafail
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 23 Сеп 2010, 22:51


Назад към Интелектуална собственост


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron