начало
Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса Кадровиците не отстраниха от длъжност Константин Сулев, изслушаха прокурорите по делото срещу Нотариуса

ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!



ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот petur_penchev » 10 Мар 2010, 10:04

Днес изгубих вяра в правосъдието в България!
От няколко години не си плащам парното, защото Топлофикация е налга и ме кара да им плащам сметки за които е настъпила обща погасителна давност. Аз искам да си плащам сметките, но те ме карат да им плащам непогасени сметки на предишния наемател, който живя в жилището ми, и за които отдавна е настъпила общата погасителна давност - говоря за сметки по-стари от пет години. Не от три, не от пет години, а от седем години назад! Готов съм да им платя всичко, което е до три години назад, както е по текста за периодичните плащания по Закона за задълженията и договорите. Дори има и съдебна практика на ВКС по този случай!

През август 2009 г. по Заповедно производство получих Заповед за изпълнение на парично задължение от СРС. Дружеството ми иска пари за период от 2002-ра година. Когато получих документа аз го оспорих в двуседмичния период позовавайки се че не дължа посочената сума. Пазя си входящия номер, всичко.

В този случай дружеството трябваше да доплати още 2 процента държавна такса и да заведе нов иск по общия ред на ГПК, в който да докаже пред СРС че наистина им дължа сумите, така както претендират - главници и лихви от февруари 2002 г. Дойде зимата и нищо не се случи.

Тамън си отдъхнах и реших че са пропуснали срокът да заведат дело, но какво си мислите че се случи? Осъдили са ме! И то без аз да разбера!

Вчера, 9 март 2009 г. Частен съдебен изпълнител ми Връчи покана за доброволно изпълнение по изп. дело. Съдията твърди, че дружеството ме е осъдило без да разбера. Просто не съм си бил видял или получил призовка и съдът се е произнесъл по молбата на Топлофикация служебно, защото аз не съм отговорил на едномесечния срок за писмен отговор и после не съм разбрал че съдията в едно заседание се е произнесъл в полза на Тполофикация.

Проблемът е, че нито аз, нито някой от съседите в кооперацията, никой в моя вход, никога не е виждал залепена на вратата ми или на входа призовка.

ОК - Аз хубаво ходя на работа и ако приемем, че призовкарят не ме е намерил да ми връчи призовката, то защо никой никога не е виждал разлепена такава призовка.
Очевидно е че призовкарят не си е свършил работата и съдът ме е осъдил въз основа на нередовно призоваване. Как да знам че някой ме съди, когато никога не съм получил призовка.
За съжаление вече имам влязло в сила решение и покана за доброволно изпълнение в двуседвичен срок. Искат ми да заплатя около 9 хиляди лева за главници, лихви, разноски по сметки, за които има абсолютна погасителна давност. Районният съд дори това не е постановил в мой интерес. Приел е на сто процента иска на Топлофикация.
Помогнете ми по какъв извънреден способ мога да оспоря това решение на съда. Как да докажа че не съм редовно призован и това решение е опоръчено.
Последна промяна petur_penchev на 30 Юни 2011, 02:59, променена общо 1 път
petur_penchev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 10 Мар 2010, 09:38

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот REVOLUTION » 10 Мар 2010, 10:33

Вижте си ПДИ , в нея пише гражданското дело(или в копието на ИЛ) , по което сте осъден-номер , година и състав.Отивате в съда и правите справка по делото.Там ще установите как е станало призоваването.Моя горещ съвет е да си ангажирате адвокат , който да осъществи горните действия.Ако действително има нарушение в призоваването може да отмените решението и делото да се възобнови.Молбата за отмяна трябва да се предяви в 3 месечен срок от узнаване на решението.Ако молбата Ви бъде уважена изпълнението ще бъде спряно.Може да искате и спиране след подаване на молбата за отмяна по реда на чл.282 ал.2.ГПК

Ако по делото е постановено неприсъствено решение реда за защита е малко по-друг.Силно се съмнявам обаче да е станало така, защото ако призовката не е била връчена и е лепено съобщение , което може наистина някои непослушен малчуган да е отлепил , съда е щял да Ви определи особен представител-адвокат на разноски на ищеца.Не вярвам определения колега да не е подал отговор и да не е отишъл не делото.Нещо друго е станало в случая.

Успех!
Последна промяна REVOLUTION на 10 Мар 2010, 10:45, променена общо 2 пъти
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот petur_penchev » 10 Мар 2010, 10:43

Решението е на Софийския районен съд, 83-ти състав.
Мисля че съм правото си да не плащам нещо, за което има настъпила обща погасителна давност. Вместо да плащам сметки за седем години назад, аз признавам, че дължа пари по сметки до три години назад. Както казва ЗЗД! И казвам пак, че има практика на ВКС. Вече има няколко дела в които съдът отсъжда че ответниците по дела срещу Топлофикация дължат пари за главници и лихви до три години назад. За справка вижте чл. 111 от ЗЗД.
Аз от две години искам да се издължа на Топлофикация, но те ме карат да платя всичко, което предишния обитател на жилището ми не си е платил. Не мога селективно да си избера кои сметки искам да платя. Те искат да започна от най-старата. Аз нямам вина, че Топлофикация са търпели толкова години някой да не си плаща парното и че не си защитават правата. Чл. 111 от ЗЗД категорично казва че сметки по-стари от три години назад са с погасителна давност, защото става въпрос за периодични плащания. Единственият начин бе Топлофикация да ме осъди и съдът да отсъди какво им дължа и какво не. Не очаквах обаче, че Топлофикация ще ме прецакат по такъв брутален начин. Значи призовкар ме намери да ми връчи Заповед за изпълнение, която оспорих. Частен съдебен изпълнител ме намери да ми връчи покана за доброволно изпълнение, но призовкаря по това важно за мен дело не ме намери. И никой от съседите да не забележи че има разплена призовка. Как става така?
Последна промяна petur_penchev на 30 Юни 2011, 03:00, променена общо 1 път
petur_penchev
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 10 Мар 2010, 09:38

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот REVOLUTION » 10 Мар 2010, 10:57

Ами отидете да видете делото де!Какъв е смисъла да гадете.И какво толкова Ви затруднява-основанията за отмяна на влезли в сила съдебни решения са аналогични в АПК и ГПК.
REVOLUTION
Активен потребител
 
Мнения: 4455
Регистриран на: 25 Сеп 2007, 11:26
Местоположение: гр.Пловдив

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот usra_ovcova » 10 Мар 2010, 11:04

имах клиент една съдия,на която искаха да приложат същата схемата с неплатени сметки за 10 години.
тя не се "наду" , че е съдия и си потърси адвокат за целта и проблемът и бе решен.
ама беше осъзнала, че не е всезнаеща.
вие, колега петър пенчев, не знаете ли как се правят номерата с призоваването, па макар и в административното п-во? знаете!
защо да не ви приложат същите номера и на вас? нямате застрховка.
както революшън съветва е най-правилно,ама де да стане...
не ми се вярва!

имам съмнения,че въобще има такъв колега,има такъв казус и има АДВОКАТ, който описвате!

предлагам безплатно да ви осигуря цялостно правно обслужване по водене на делото,ако ми представите снимка и съгласие да я публикувам в ежедневник с надпис : "всички сте будали,аз съм адвокат-тарикат" .

чакам да се обадите!
usra_ovcova
Потребител
 
Мнения: 768
Регистриран на: 09 Окт 2009, 19:00

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот freelance » 10 Мар 2010, 11:26

Чета и не вярвам, че подобно нещо може да се случи на колега. Отивайте в съда и си проверете делото, вижте как сте бил призован и искайте отмяна на решението.
Относно плащането : плащайте си сметките, тези, за които не е изтекла погасителната давност и за които не са ви осъдили, по банков път. В нареждането за плащане пишете основание за плащане - плащане по фактура № ... за месец еди кой си, еди коя си година. И си пазете нарежданията за плащания. Ако не искат да ви кажат банковата си сметка, извадете някоя от обявите им по ЗОП, ето Ви една, която намерих за 2 мин. в нета “Юробанк И Еф Джи България” АД - София, IBAN: BG15BPBI79421088447001, BIC: BPBIBGSF.
И като колега следва да сте наясно кога настъпва ефекта на погасителната давност - само по пътя на възражението в рамките на исковото производство.
И ако сам не се справите, познавам колега, среднощен кошмар за Топлофикация и ЧЕЗ :)
freelance
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 01 Мар 2010, 16:13

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот sky_fly » 20 Ное 2010, 18:51

Ако някой познава добър адвокат-моля да даде координатите на лични съобщения.
Топлофикация в момента се опитва да осъди хората с дела,които или са прекратени,или са с минал срок на давност.Това във всяка една нормална страна е наказуемо!Тъй като не знам как да се защитя-моля за коодринатите на добър адвокат,който се е занимавал с дела свързани с Топлофикация и ЧЕЗ.
sky_fly
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Ное 2010, 18:32

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот v_spirowa » 14 Дек 2010, 01:26

Имам същия проблем-осъдени по чл. 410 без да сме получавали призовки и уведомления- направо ПДИ от ЧСИ.Спешно моля да ми дадете кординати на адвокат, който се занимава с дела на абонати на Топлофикация.
v_spirowa
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Апр 2007, 20:10

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот Melly » 14 Дек 2010, 01:40

Браво на тях. :evil:
Съвсем са го ударили през просото. 8)

Трябват ви здрави нерви и средства. Не са непоклатими. И това си го знаят много добре. И по тази причина играят сечено!

NB :!: Имате твърде кратък срок за реакция. Пропуснете ли го, нещата се усложняват допълнително.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот soulmate » 18 Яну 2011, 17:17

freelance написа:Относно плащането : плащайте си сметките, тези, за които не е изтекла погасителната давност и за които не са ви осъдили, по банков път. В нареждането за плащане пишете основание за плащане - плащане по фактура № ... за месец еди кой си, еди коя си година.

Топлофикация не признава посочената фактура като основание за плащане. Платих една сметка по банков път, посочвайки номер на фактура, месец, година, аб. номер. Погасиха си най-старото задължение и новото остана неплатено. Вероятно трябва да има съдебно решение, за да се съобразят.
soulmate
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 09 Окт 2010, 22:32

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот inspectora » 19 Яну 2011, 15:05

soulmate написа:Топлофикация не признава ...

Важното е законът и съда какво признават ;) ... има си там едни правила за реда на погашение на задълженията ...
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: ПОМОЩ! СПЕШНО!!! Топлофикация ме осъди без да разбера!

Мнениеот p_dyan » 07 Фев 2011, 17:56

Soulmate, виж ЗЗД, Чл. 76. Този, който има към едно и също лице няколко еднородни задължения, ако изпълнението не е достатъчно да погаси всичките, може да заяви кое от тях погасява. Ако не е заявил това, погасява се най-обременителното за него задължение. При няколко еднакво обременителни задължения, погасява се най-старото, а ако всички са възникнали едновременно, те се погасяват съразмерно.
p_dyan
Потребител
 
Мнения: 484
Регистриран на: 09 Мар 2008, 23:37


Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron