начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Погасяване на задължения по давност



Погасяване на задължения по давност

Мнениеот jujinka » 14 Яну 2010, 15:51

Имам неплатена фактура към мобилен оператор GLOBUL за м.януари 2002 г. на стойност 38 лв.Сега някаква фирма "С.Г.Груп" ми изпраща писма за доброволно изпълнение на задължението или ще заведат дело. Имат ли право на тези действия или сметката е погасена по давност?
В нета се натъкнах на няколко случая като моя с въпросните две фирми.
Последна промяна jujinka на 14 Яну 2010, 16:56, променена общо 1 път
jujinka
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Яну 2010, 15:38

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот vassilev » 14 Яну 2010, 15:56

Задължение не се погасява по давност.
Пуснете жалба до прокуратурата, че ви заплашват и тормозят вас и семейството ви.
vassilev
Активен потребител
 
Мнения: 1380
Регистриран на: 18 Яну 2002, 14:47

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот jujinka » 14 Яну 2010, 16:16

Какво означава "задължение не се погасява по давност"?
Давността в правото е период от време, с изтичането на който законът свързва настъпването на определени правни последици - невъзможност на кредитора на едно вземане да иска защита на правото си по съдебен ред (погасителна давност)
Има ли все пак давностен срок за неплатени фактури към мобилен оператор?
jujinka
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 14 Яну 2010, 15:38

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот palimsest » 14 Яну 2010, 16:50

Чл. 110. С изтичане на петгодишна давност се погасяват всички вземания, за които законът не предвижда друг срок.

Чл. 111. С изтичане на тригодишна давност се погасяват:

а) вземанията за възнаграждение за труд, за които не е предвидена друга давност;

б) (изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) вземанията за обезщетения и неустойки от неизпълнен договор;

в) вземанията за наем, за лихви и за други периодични плащания.

г) (зал. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.)


Чл. 112. (Изм. - ДВ, бр. 16 от 1977 г., отм. - бр. 12 от 1993 г.)


Чл. 113. Недействително е съглашението, с което се скъсяват или удължават установените давностни срокове, както и отказът от давност, преди тя да е изтекла.



Чл. 114. Давността почва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

Ако е уговорено, че вземането става изискуемо след покана, давността започва да тече от деня, в който задължението е възникнало.

За вземания от непозволено увреждане давността почва да тече от откриването на дееца.

(Нова ал. 4 - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) При искове за неустойка за забава давностният срок започва да тече от последния ден, за който се начислява неустойката.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител
 
Мнения: 1729
Регистриран на: 23 Авг 2007, 18:52
Местоположение: Някъде там....

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот bridget » 14 Яну 2010, 17:26

Още нещо: давността не се прилага служебно, а при направено възражение за изтекла погасителна давност от Ваша страна пред съда или съдия-изпълнителя. Т.е. кредиторът може да предяви иск, дори и при изтекла давност, но съдът няма да го уважи, ако вие възразите.
Аватар
bridget
Младши потребител
 
Мнения: 43
Регистриран на: 09 Юни 2005, 21:06

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот vassilev » 14 Яну 2010, 17:39

jujinka написа:Какво означава "задължение не се погасява по давност"?


Означава, че не се погасява задължението, а правото на иск. Има голяма разлика.
В правото има давностни срокове, преклузивни срокове, рекламационни срокове.
vassilev
Активен потребител
 
Мнения: 1380
Регистриран на: 18 Яну 2002, 14:47

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот law-bg » 31 Яну 2010, 14:40

jujinka , след като пишете, че в писмата, ви "заплашват" с дело, изчакайте да го заведат... :wink:
Аватар
law-bg
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 10 Яну 2010, 22:43

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот tin_sun » 18 Мар 2010, 11:45

Аз също си имах вземане- даване с въпросната фирма С.Г Груп, пак по същия казус с Глобул. При мен, обаче никой не може дам и каже как се е появила тази сума. Обаждах се в Глобул, пусках писма и молби, но те ми отговарят само, че в тяхната система срещу моето име стои неплатена сума от 2003г и това е. Аз буквално им се молих поне копие от договора да ми предоставят, за да видя какви клаузи е имал, но те пак вдигат рамене.
В крайна сметка след косулт с адвокат им спретнах едно писмо, че считам, че нямам задължения към тях и ако толкова настояват нека ме съдят.
А междувременно от вътрешни лица разбрах, че немска фирма купила Глобул и гледат да си съберат от където каквото могат и освен това преди около 3-4 години са сменили билинг системата и за тези, които са били неактивни клиенти, но с висящи задължения са изтрити повечето данни- т.е. то си показва, че нещо дължиш ама не им показва от какво е това задължение... ами ако е грешка в системата...

Затова съм инструктирала родителите ми да не приемат никакви писма (понеже тъпите от С.Г продължават да пращат на стария ми адрес, където живеят нашите) от подобни организации. Имам си имот, имам си регистрация, там си живея- който ме тръси да направи справка за актуален адрес и да дойде при мен.

Днеска майка пак ми се обажда идвали пак да носят писмо, че ако не платя в срок ще ме съдят, ще ми вкарат името в регстри бла бла бла. Кипна ми вече и сега ще пиша жалба за тормоз.
tin_sun
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Авг 2009, 10:11

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот danestev » 20 Мар 2010, 05:58

За съжаление нищо не можеш да им направиш. Не могат да те осъдят, но могат да те гонят до дупка с телефонен тормоз и заплашителни писма.
Да, никой съд в страната ни няма да им уважи иск да си вземат парите от вас за сметки от 2003 г., защото е настъпила погасителна давност.
За мобилните оператори е приложима тригодишната давност дефинирана в чл. 111,В от Закона за задълженията и договорите. Сметката за телефон си е периодично еднородно задължение и по това няма никакъв спор и съмнение.
Ако заведат дело срещу вас ще се натоварят с излишни разноски, но ако един ден решите да им ставате абонат отново, ще трябва да си я платите сметката. И то с лихвите, които си решат че им дължите.
И не можеш да ги съдиш, че ти искат пари за суми, по които е нестъпила погасителна давност и заради това отказват да подпишат нов договор с теб. Също така нищо не можеш да им направиш, че ти оказват пряк или чрез колектор тормоз по телефона в дома или работата ти.
Все пак пробвайте с жалба до Комисията за защита на конкуренцията, за злоупотреба с монополното положение на търговското дружество. Но само, ако един ден решите отново да им ставате абонат. Ако комисията прецени, може да се самосезира и да ги респектира с някакво проучване и преписка.
Монополистите с такива обаждания принуждават хората да си плащат, като се надяват, че така абонатите ще склонят да се издължат за да си спестят излагането пред началници, колеги, родители и приятели.
Това е тъпото на монополистите. Могат да си правят каквото си искат и да тормозят абонатите докато са живи, ако ще от миналия век да имат несъбрани сметки.
За съжаление законодателят не е предвидил нищо по този въпрос. Няма норма с която да им забрани претенции за погасени по давност сметки, както и санкция за неоснователни действия за убеждаване на длъжника да им плати погасени по давност суми. Досега поне на мен не ми е ивестно някой да е завел и спечелил иск срещу монополист, заради това че му оказват тормоз с обаждания на т. нар. дебт колектор.
А според мене трябва да има изричен текст в закона, че сметки за които е настъпила погасителна давност, следва автоматично да бъдат заличени от базата данни на търговските дружества. Законът трябва да указва изрично на търговеца, че няма право на такива действия и да респектира търговеца за такова поведение със сурови глоби.
Когато са могли и са имали право да си съберат парите по съдебен способ, защо не са се възползвали от него? Докато законодателят не респектира тези нелоялни практики на търговските дружества, те няма да се откажат да тормозят хората.
Ама това може да се случи само на ниво Европейски съюз. Ех .... мечти, потребителски права.
danestev
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 10 Мар 2010, 20:29

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот tin_sun » 22 Мар 2010, 16:28

Напълно съм съгласна с danestev - доста време прекарах в четене на закони и консултации с адвокат, действително нямам какво да направя освен да си трая и да не обръщам внимание на тормоза, който един ден така или иначе ще спре. За съжаление това е още една от многото теми, по които трябва да се вземат мерки, за да заприличаме на Европейци.
Иначе не се натискам да ставам отново абонат на Глобул, а и да искам начини има много
tin_sun
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 26 Авг 2009, 10:11

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот baba_meca » 05 Май 2010, 17:20

Здравейте,има група във фейсбук по същия повод.Нека всички потърпевши се съберем на едно.
http://www.facebook.com/posted.php?id=123005794380985&share_id=114419775260407&comments=1#!/group.php?gid=123005794380985
baba_meca
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Май 2010, 17:17

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот shakina_ » 07 Юли 2010, 15:55

Здравейте и аз съм със същия проблем от преди седмица за сметка 60лв.от 2003г.,за която от глобул ми отказаха фактура.Днес ми се обадиха по телефона(от него звънях във въпросната С.Д. Груп да птиам за какво става въпрос).Казах им да завеждат дело и ги помолих да ми пращтат каквото и да био на адреса ми ,те бяха пратили на родителите ми,а от 2004 по л.к. не живея там.Като споменах за изтеклата давност ми отговориха да си прочета членовете и че за тях е по лесно да си вземат парите по съдебен ред.
shakina_
Младши потребител
 
Мнения: 62
Регистриран на: 09 Яну 2009, 11:50

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот ivailolukanov » 18 Авг 2011, 19:05

преди 2 дена случайно попаднах на статия във форум,свързана със С.Г. Груп,където и аз работя.И всеки ден слушам за заплашителните писма,невръчени както трябва,без подпис и печат,ненотариално заверени и заплашващи хората.Това писмо е един лист хартия,в който са описани начините,по които фирмата може да си търси правата по законен път.Запори на сметки,съдия изпълнител,всички тези неща биха се случили евентуално ако например си потърсим задължението от някое лице по съдебен път,съдът отсъди в наша полза и ако тогава няма плащане ,следва всичко това зависи от случая.До колкото си спомням съдът е независима институция и ако съдът е отсъдил в наша полза,това по скоро са последствията от наказанието наложено от съдът,а не от "мутренските заплахи" .Никой наш служител не ходи по домовете да прибира тостери и телевизори. Има си ред има си и закон и ако сте осъден от нас или предстои да ви съдим,при евентуален запор или принудително събиране ,не идва в домът ви някоя от нашите т.нар. "мутри" ,а го прави съдия изпълнител.Във офисите има момчета по 55-60кг.Това ,че българите не могат да си избият от устата думата "мутра" и имат задължения на по 2-3 години,крият се,не вдигат,правят се на разсеяни че не е за тях ,а накрая звънят да питат защо са осъдени - сигурно пак С.Г Груп са им виновни ,че на времето са си мислели че няма да си платят сметките и ще им се размине.
ivailolukanov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Авг 2011, 18:45

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот inspectora » 18 Авг 2011, 21:17

Значи какво излиза?
Ползвал съм някаква услуга и не съм я платил. След 10 години правоимащият започва да ме търси да си платя, заедно с лихвите. Обажда се по телефона, праща писма ... и оп, този същият вече е някаква мутра, измамник, гаден монополист и не знам си какъв ... Значи в тази държава лош е не този, който има да дава, а този, който е дал и има да взема ... ...... изкривената нация ненормална ... Било погасено по давност и нямал право :idea: Ехо, "капацитетите"! Погасено по давност не означава изчезнало, несъществуващо и заличено, още повече, че давността не се прилага служебно ... погасено по давност означава съвсем други неща, но не мисля да ограмотявам "горките потребители" дето само ги тормозят като не си плащат "потребностите" ...
А гаднят монополист как смее да безпокои добрия длъжник, който не си плаща, като го тормози с обаждания по телефона и му праща писма - брех колко е ужасно някой да ти звъни по телефона и да ти праща писма ... щото трябва наистина да почнат мутри да ви пращат, а не писма ... селяни такива ...
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот Гост. » 18 Авг 2011, 21:32

:lol:


Най-сетне някой го каза открито( не бих ползвала тези думи, но съм на 100% съгласна с теб).
Гост.
Старши потребител
 
Мнения: 9438
Регистриран на: 25 Яну 2013, 17:33

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот ivan_lawyer » 18 Авг 2011, 23:20

Кризата чука и ще почука на всяка врата, не само на бедните, но това е заключена тема.

От където и да гледаш - сметките са сметки, процесите са процеси, делата са дела.

Не искам да изкривявам понятията, ама политиката е лесна, понякога е малко трудна.

Аз ако тръгна да съдя клиентите си - имам доста недоплатени сметки, как и кога ще стане?
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот inspectora » 19 Авг 2011, 09:00

Наскоро гледах по новините, където обсъждаха следния "проблем" - хората, които са си взели кредити в шв. франкове сега го дух@т, щото валутата излетя, та горканчовците как да им помогнем ... пак банки и държава бяха лоши и трябвало да се намесят ...
Аз обаче помня преди време, когато се даваха тези кредити, как същите тези горките хора си правиха сметките как ако са в шв. франкове щели да спечелят след време, щото там нещо заради валутата /пак някой финансов "капацитет" се беше изказвал, че кредит във франкове е изгоден и виждаме, че е подвел сума народ/ ... Значи пак какво излиза - заложил си на куц кон, а сега искаш да ти върнат залога и пак лошите са тези, които са ти приели облога ... еми писва ми вече от такива изцепки ... Значи то е същото дали ще си вземеш кредит и ще си правиш сметки да печелиш от валутата, или ще търгуваш на борсата ... но пък в тези случаи не би следвало да се сърдят на никого и да имат претенции към никого ... може ли да са толкова елементарни, та да си мислят /тогава/, че ще прекарат банката, която много добре си е направила сметките и анализите, че ще спечели повече от кредитите във въпросната валута ...
Ама иначе като им казват "лош материал" и малоумници се обиждат ...
Сами са сключили неизгодна за тях сделка, та сега някой друг да ги спасява ... Ами не става така в живота - понякога сделката е изгодна за всички, понякога само за едната страна, понякога - за никой, но сделката си е сделка - каквото си си посял, такова ще береш, а това, че не си разбирал какво правиш - ами защо тогава се буташ? М?
А дали ако франка беше се сринал щяха да "вият" така? :roll: Дали щяха доброволно да идат при банката и да кажат - "Ето ти Х пара отгоре, та да не търпиш загуби от разликата в курса на валутата"? :) /не че тогава банката щеше да носи загуби, защото 100% съм сигурен, че са си опекли нещата, но "черно на бяло" ;) ... но пък кредитополучателите със сигурност щяха да са в по-добро положение .../
inspectora
Активен потребител
 
Мнения: 2794
Регистриран на: 11 Мар 2003, 14:47

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот nk7702n » 19 Авг 2011, 10:17

Inspectore, донякъде си прав за франковете, но за мобилните оператори аз съм "за" да се оспорва, да се пускат жалби и да се предприемат действия в защита на потребителите, защото неправомерно се завишават цените на услугите. Не съм против всеки да си плаща задълженията по сключения договор, ама да виждаш как ти надписват сметките, това вече е прекалено. На мен лично на два пъти ми се случва, не че нямам пари да си платя, редовен платец съм, ама се разправям, защото не обичам несправедливостите. Извършват вътрешни проверки и ми връщат суми, питам ги как точно определихте, че грешката е Ваша и колко точно да ми върнете като сума, какъв точно беше проблемът, не ми дават информация, защо ли е така!? Защо няма достатъчно прозрачност, защо цели четири месеца Мтел имаше проблем в информационната система и на всички потребители излязоха двойно по - завишени сметки в сравнение с преди? Не може всеки да си прави каквото си иска в тая държава. Хубаво, ще си изпълняваме договорите , ама това трябва да е налице като точно изпълнение и от двете страни.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот ivan_lawyer » 19 Авг 2011, 17:29

Гърците са гадни същества, другите мобилни също са невъзпитани.

Дълговете трябва да имат и разумен размер.

Аз ако си засъдя клиентите, нали се сещате.

Ще излезе лошо име на Бар лоу София.

Това е положението, момчета.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5212
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Погасяване на задължения по давност

Мнениеот nk7702n » 19 Авг 2011, 21:57

Ами, Иване, защо ще ги съдиш клиентите, карай по заповедното,прилагаш пълномощните и става бързо. Има много такива случаи, приключили успешно. Може да е за 100 или 200 лева, но това си е принцип - който иска услуга, да си плаща.
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6454
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Следваща

Назад към Изпълнително и обезпечително производство


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 12 госта


cron