начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Разваляне на дарение

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Разваляне на дарение

Мнениеот namehope » 20 Ное 2014, 20:08

здравейте,нова съм във форума,затова ще ме извините,ако тази тема се повтаря,но просто нямам възможност да се ровя из форума.
Проблемът е следния свекървата иска да развали дареният от нея апартамент на съпуга ми,като в договора за дарение няма клауза за гледане и плащане на издръжка.Въпросът ми е следния може ли да развали дарението?
Ако може да ми препоръчате добър адвокат в Пловдив.Благадаря предварително.
namehope
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 20 Ное 2014, 19:54

Re: Разваляне на дарение

Мнениеот m_polly » 27 Май 2015, 12:20

Здравейте,
не е задължително в договора да има клауза за издръжка, тъй като това задължение е изрично посочено в закона и по-точно в основанията за отмяна на дарението. Следва да са налице следните предпоставки:
1. Дарителят да има нужда от издръжка
2. Да е поискал такава от дарения
3. Дареният да не дава издръжка.
Има и тълкувателно решение по въпроса, според което издръжката се дължи само с плащането й не се засягат интересите на лицата, които дарения издържа по закон.
В заключение - дали договорът може да бъде отменен зависи от фактите: дали има нужда от издръжка, дали е поискана, дали дължащият издръжка може да я даде и други.
m_polly
Потребител
 
Мнения: 130
Регистриран на: 11 Авг 2006, 01:18
Местоположение: София, България

Re: Разваляне на дарение

Мнениеот tochotocho » 11 Яну 2017, 21:30

Даренето и завещанието са безвъзмездни актове. Не може да ти даря нещо, а пък срещу това ти ще ми плащаш!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Разваляне на дарение

Мнениеот teogeo » 11 Яну 2017, 21:50

tochotocho написа:Даренето и завещанието са безвъзмездни актове. Не може да ти даря нещо, а пък срещу това ти ще ми плащаш!


Чл. 227 (ЗЗД). Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се преследва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.

И повече да'н си съ обадил!
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28

Re: Разваляне на дарение

Мнениеот todor72 » 12 Авг 2017, 09:29

Здравейте, дарението може да бъде развалено, но това е трудна задача. Дарителят трябва да докаже, че дейстително има нужда от издръжка, че я е поискал, както и че надареният има възможност да я предоставя и съзнателно не го прави. Случаи на разваляне на дарение в практиката има, но не са чести.
todor72
Младши потребител
 
Мнения: 36
Регистриран на: 04 Авг 2017, 10:08

Re: Разваляне на дарение

Мнениеот teogeo » 12 Авг 2017, 22:42

todor72 написа:Здравейте, дарението може да бъде развалено, но това е трудна задача. Дарителят трябва да докаже, че дейстително има нужда от издръжка, че я е поискал, както и че надареният има възможност да я предоставя и съзнателно не го прави. Случаи на разваляне на дарение в практиката има, но не са чести.
За безплатна консултация по всякакви казуси в областта на недвижимите имоти - адвокат Тодор Мангъров, София.
http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg


И от мен една безплатна консултация, "адв" Мангъров:

Развалят се двустранните договори поради неизпълнение. Дарението (като едностранен такъв) се отменя на изчерпателно изброени в закона основания.
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Договор за издръжка и гледане


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron