начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

Абсолютна давност ЗАНН или НК?

Дискусии и казуси в областта на административното право и процес
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Абсолютна давност ЗАНН или НК?

Мнениеот hellmad » 20 Апр 2017, 18:48

Здравейте,

питането ми е следното: При нарушение на ЗДвП, без значение от самото нарушение, следва да се приложи ЗАНН относно давностните срокове, но тогава, когато става въпрос за влезли в сила НП.
Ако обаче НП е обжалвано пред АС, то не влиза в сила. Та, ако АС е натоварен поради една или друга причина и не вземе решение в продължение на ... да речем две години. Заедно с касационната жалба и административната мудност на МВР - срока от довършването на деянието минава 3 години. Реално НП ще влезе в сила след решение на кацасионният състав.

Та: Кога реално ще изтече по давност в този случай? 3 години след като е влязло в сила, без оглед на времето на съставянето на АУАН. 3 години от съставяне на АУАН (довършване на деянието) или 4.5 години от извършване на нарушението, или две години от датата на издаване на НП?

Т.с. - Ако обжалвам НП, с което е наложено непосилно висока глоба, и производството се забави много дълго, след като съда се произнесе по касационната жалба, ако има такава, от тази дата ще трябва да минат 2 или 3 години, до момента, в който глобата ще отпадне по давност.

Давноста по НК прекъсва ли се с обжалването на НП? Ако не излиза, че абсолютната давност по НК е обвързана с датата на издаване на АУАН и във всички случаи ще е по кратка от тази по ЗАНН?

Благодаря предварително.
hellmad
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 06 Окт 2013, 18:35

Re: Абсолютна давност ЗАНН или НК?

Мнениеот bobi9 » 21 Апр 2017, 09:53

Едната давност касае невлезли в сила НП, другата влезли в сила. Вие какво точно питате?
Ако обжалвате НП пред компетентният съд, започва да тече давността по НК. Ако след като сте го обжалвали не се сдобиете с влязло в сила решение, независимо от коя инстанция, и изтекат 4,5 от извършване на нарушението, делото трябва да се прекрати поради изтичане на давността за налагане на наказанието. Ако по някое време влезне в сила, започва да си тече давността по ЗАНН и толкоз.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Абсолютна давност ЗАНН или НК?

Мнениеот hellmad » 21 Апр 2017, 13:07

Точно това питах, въпреки че формулирах въпроса си по възмоно най-сложният начин.

Според хипотезата на чл. 64, т. в от ЗАНН: (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1998 г.) са били обжалвани, но са били потвърдени или изменени от съда.). Датата на съдебният акт ли е датата, от която НП влиза в сила или датата на връчване? Логиката е приложима и в двете посоки, като лично за мен датата на съдебният акт е по-вероятно да бъде датата, от която НП влиза в сила. Обаче в КАТ станах свидетел точно на обратното - АУАН от 19.05.2014 г, НП от 02.06.2014 г, което е обжалвано. СР от средата на септември, 2014 г, с което НП се изменя. Книжката е върната началото на юни, 2016-та, без да се плаща наложената глоба.
hellmad
Младши потребител
 
Мнения: 38
Регистриран на: 06 Окт 2013, 18:35


Назад към Административно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 20 госта


cron