начало
Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата Общината е осъдена да плати над 30 000 лева на адвокатка – счупила си крака до Съдебната палата

ПРОТОКОЛ ОБРАЗЕЦ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ПРОТОКОЛ ОБРАЗЕЦ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА ЕТАЖНА СОБСТВЕНОСТ

Мнениеот СЛАВИ САМИЧКОВ » 29 Дек 2005, 11:04

[b]Здравейте! Някой може ли да ме опъти как най-стегнато, просто, бързо
и законно трябва да изглежда документът /протокол/ след общо събрание на етажна собственост?! Как може да станат легитимни решенията СЛЕД събранието, ако на самото събрание не е имало протокол по ред причини /примерно да се оформи протокол след това със съответния брой подписи на собственици/. Може ли без общо събрание, но примерно с протокол-подписка на собствениците да се решават проблеми? Знаете, че на събранието можа да не дойде и никой, макар всички да са съгласни с евентуалните решения. Просто търся бърз и законен начин за взимането на общите решения. Реално аз съм председателя на управителния съвет, но не е документирано!
А реално събранието го е решило!
[color=black]БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!![/
b][/color]
СЛАВИ САМИЧКОВ
 

Мнениеот kontrol » 29 Дек 2005, 14:39

Имаше една май английска поговорка, че с когото си имаш доверие, не ви трябва договор, а ако нямаш - и договор не може да те спаси. В този ред на мисли, протоколът е крайно необходим само ако ще се налага да се събират пари или друго изискуемо поведение, особено, ако има несъгласни и ще се наложи принудително изпълнение.
В този случай нещата обаче се състоят в повече от един протокол. Необходимо е събранието да е свикано по реда на чл. 6 и сл. от ПУРНЕС (има го в базата на Лекс), да има необходимия кворум, мнозинство. Определени са и срокове за обжалване на решенията и т.н.
Това показва, че има определена процедура, когато се вземат решения - първо собствениците (и обитателите - чл. 43 от ЗС) да са поканени предварително, после събранието да е легитимно. Не е разписана хипотеза за неприсъствено приемане на решения. Въпреки това аз смятам, че би могло поканите и протокола да се разпишат неприсъствено, ако всички са съгласни. Все пак Ви препоръчвам да санирате нещата и да започнете начисто (Свикайте ново събрание по надлежния ред, което да препотвърди решенията. Ако всички са съгласни, обсъждания няма да има и ще стане бързо.).
Относно това, дали има управител или управителен съвет, това зависи от решението на ОС и ПВР. Надзорен съвет е необходим в по-големи сгради, иначе се избират лица, които да извършат проверка на касата.
Протоколът не се отличава с нищо особено, важат общите изисквания за съставяне на протокол, като според мен не е задължително да предавате изказванията на участвалите на събранието. (Протокол, на кое събрание, на коя Етажна собственост, дата и място, свикано по надлежния ред, кои са присъствали, че останалите са уведомени, приемане на дневния ред, какви са решенията, кой да ги изпълни, подписи...) Имаше една книжка "Наръчник на домоуправителя", раздаваха я от общините, може да погледнете там.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49

Мнениеот Гост » 29 Дек 2005, 15:44

Благодаря Ви, Kontrol! Отделили сте ми подобаващо внимание, което ме трогва!
Само не знам, какво ще стане, ако поканата не е лично дадена! Не е ли достатъчно изречението в протокола "...всички собственици са надлежно уведомени за часа, мястото...". Какво ще стане, ако протоколът /отново по ред независещи от мен причини/ се пусне със задна дата и се получи отговор "да" на повече от 50% от всички собственици!! /да не говорим, че на събранието се събират едва 10-20%!!/. С други думи, какво ще стане, ако някой /макар че той - размирникът, не е и присъствал на събранието, поради непокизъм и отворност/ иска да подаде, макар и за спорта, жалба против някои решения! Т.е той е изтървал срока от 7 дни за жалба!/но да не забравяме пък, че не е присъствал!/. Станаха много въпроси, но ми идват от вътре!
Ще опростя нещата:
Какво ще стане, ако няма събрание и протокол, но има подписка на повече от 50% от собствениците по даден проблем! Ако в тази подписка примерно пише кой е новия управителен съвет, касиер и председател и се подкрепи с мнозинство измежду ВСИЧКИ собственици, то какво става тогава - това все пак е мнозинството!!!!! Нарушава ли се закон или не! Казус ли е или не?!
Гост
 

Мнениеот S.S. » 29 Дек 2005, 19:03

И още нещо: когато се ползват общи помещения в етажната собственост, и е определен наем за това, който е приход за етажната собственост, също както общата такса, то ДЪЛЖИ ЛИ СЕ ЗА ТОВА ДАНЪК!?
S.S.
 

Мнениеот kontrol » 03 Яну 2006, 04:06

СПОРЕД МЕН

І.
Етажната собственост е особен колективен субект на правото, който не е юридическо лице, и в същото време е вид съсобственост. Сградата не е етажна собственост. Етажната собственост не е данъчнозадължено лице.

ІІ.
Нормите относно свикването на общото събрание са за защита правата на всеки един собственик или обитател. Те са в обществен интерес и в преобладаващата си част императивни. Следователно свикването и провеждането на ОС не може да е по друг начин, освен предвиденият в ПУРНЕС.
Допустимо е отклонение от предписаните правила, тогава, когато въпреки него в достатъчна степен са охранени интересите на субектите. Несъществено нарушение на правилата е например поканването на собственици с друг настоящ адрес чрез писма или нотариална покана. От друга страна, в тази хипотеза попада и само формалното изпълнение на изискванията.

ПОРАДИ ТОВА

І.
Органите на ЕС нямат задължение да подават декларация или да внасят данъци.
Същото задължение съществува за етажните собственици съразмерно на дела им в общите части на сградата. Те са данъчнозадължени по ЗОДФЛ.

ІІ.
(Необходимо е да се прегледа практиката по въпроса), но мисля, че ако формално
- не се докаже, че са поканени всички собственици поне 24 часа преди датата на вземане на решението;
- няма подписан от необходимото число лица (мнозинство от кворума) протокол, в който е описано проявеното несъгласие на заинтересованите лица,
то решенията на ОС са недействителни.
Наистина след изтичане на седем дена от събранието, се погасява правото на иск, но за непоканените срокът тече откогато са узнали за решението! Неотменяемоста не се отнася до нищожни решения.

ПРЕПОРЪКА

Предписаният от правото ред трябва да се изпълнява. Препоръчвам Ви да се връчат на всички покани (отказ или залепване да се установи със свидетели), да се проведе набързо заседание, което само да приеме решенията от по-рано. Практически на него може да присъства и само един (“падащ кворум”, чл. 43, ал. 3 от ЗС).
Ако няма (легитимен) управител, (смятам – по аналогия) общо събрание трябва да свикат 20%.
Не пишете в червено.
kontrol
Активен потребител
 
Мнения: 1109
Регистриран на: 05 Сеп 2005, 15:49

Мнениеот S.S. » 03 Яну 2006, 14:06

Kontrol, благодаря Ви отново! Ще приема съветите Ви!
Удоволствие е да се комуникира с Вас! Ако имам за на пред в този не особено правов свят въпрос, как бих могъл да го отправя към Вас?
Не знам, отговаряйки на въпросите дали просто си "тренирате" правото или желаете да помагате на хората, но така или иначе резултът ме устройва, за което отново Ви благодаря.
Ще се постарая да не Ви отговарям в "червено", въпреки че не разбирам защо това Ви притеснява!?

Весели следващи празници!
S.S.
 

Мнениеот Гост » 05 Яну 2006, 18:07

А бе, да ви кажа, трябва да се държи здраво и стегнато управлението, защото и самите те - живущите, не знаят в повечето случаи какво искат и кое е добро за тях самите. От немърливост, от безхаберие или от подлост и наглост!
Това е!
Гост
 


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 24 госта


cron