начало
Президентът върна за ново обсъждане Закона за опазване на околната среда Президентът върна за ново обсъждане Закона за опазване на околната среда

обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Мнениеот ne6toi » 11 Фев 2010, 22:53

Здравейте
Съгласно ЗМВР Чл. 255. (1) На държавните служители в МВР, претърпели телесна повредапри или по повод изпълнение на служебните си задължения, се изплаща еднократно обезщетение в размер 10[youtube2][/youtube2] месечни възнаграждения при тежка телесна повреда и 6 месечни възнаграждения при средна телесна повреда.

Искам да Ви попитам, след като законодателно е уреден размера на обезщетението, то може ли да се претендира по общия исков размер на обезщетението за неимуществени вреди по голям от посочения в ЗМВР.

Много несправедливо ми се вижда да се определя един и същ размер за всяка средна телесна повреда, защото една СРЕДНА телесна повреда може да причини много повече болки и страдания от друга пак СРЕДНА телесна повреда. Например след като си с гипсирана ръка 30 дни може след още две - три седмици раздвижвания да си като нов, а пък може да са необходими сумати и операции и лечението да отнеме цяла година. Ето защо, ми се струва крайно несправедливо обезщетението да е едно и също. Вие как мислите?
ne6toi
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 11 Фев 2010, 21:26

Re: обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Мнениеот trudov76 » 16 Фев 2010, 16:03

че някой да не те е бил по главата да работиш в МВР - то, бе :twisted:
trudov76
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 15 Фев 2010, 20:15

Re: обезщетение за трудова злополука по ЗМВР

Мнениеот vioma » 16 Фев 2010, 18:07

Специалните правила по чл. 255 от ЗМВР създават отговорност на работодателя да изплати обезщетение при телесна повреда на служител . Специалното на тази отговорност е, че причинителят на вредата е трето лице, а плаща работодателят. Размерите са фиксирани и не могат да бъдат намалявани. Не виждам и никакво основание да се претендира по-голям размер, тъй като няма законово основание за това.
Може би /и най-вероятно/ служителите имат и застраховка, направена от работодателя.
Според общите правила на непозволеното увреждане обезщетението се дължи от причинителя на вредата, в случая - трето лице
vioma
Младши потребител
 
Мнения: 71
Регистриран на: 12 Яну 2010, 12:55


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron