начало
Депутат от ДПС е осъден за подкуп и търговия с влияние Депутат от ДПС е осъден за подкуп и търговия с влияние

Нов тип съдии

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 29 Авг 2014, 16:00

Интересно ми е какво мислят юристите по следната тема:

Правото се базира на някаква логика и на някакъв краен брой правила с различни връзки по между им, с различни приоритети и т.н. Технологиите се развиват и ще дойде ден в който един компютър с изкуствен интелект ще е в състояние да разбира логиката на правото, да знае всички правила и да може да преценява различни факти и обстоятелства по конкретни дела... с две думи ще дойде ден в който изкуствения интелект ще може да бъде в ролята на съдия и този съдия ще е по-добър от кой да е човек защото ще го превъзхожда в много отношения (ако не във всичко).

След колко време мислите, че ще се заговори сериозно за това?

След колко време мислите, че това ще стане факт - тоест ще има реални присъди издадени от компютър?
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот Melly » 29 Авг 2014, 16:24

Що за смешка? :D
По тази логика населението само ще се множи.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител
 
Мнения: 8003
Регистриран на: 18 Окт 2007, 23:13
Местоположение: гр. София

Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 29 Авг 2014, 16:40

каква е връзката с размножаването на населението ?!?
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот eurolinker » 29 Авг 2014, 16:48

Чл. 12 ГПК - Съдът преценява всички доказателства по делото и доводите на страните по вътрешно убеждение.
Вътрешното убеждение е сложен когнитивен процес. Твърде сложен за AI...
danieldimov написа:каква е връзката с размножаването на населението ?!?

danieldimov, вие сте човек (надявамсе), и не схванахте една шега с логическо съдържание (по аргумент за по-силното основание, Мели?). А как изкуственият интелект ще схване общия разум на законите :?: (вр. чл. 5 ГПК )
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 29 Авг 2014, 16:59

аз съм човек, но съм програмист, което не е съвсем като другите хора :lol: :lol:

значи за сега преобладава мнението че това никога няма да се случи...
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот zmeyan » 29 Авг 2014, 17:48

Ще се случи лятото...
Ще отнеме дъъълго време
през това дъъълго време ще се осъзнае, че точните науки (например информатиката основана на матиматика) не са нито толкова точни, нито толкова сигурни, като се изхожда от факта, че във вселената всичко е относително...тогава ще се осъзнае, че относително точни машини тип компютър няма как да са абсолютно точни и че дори да са относително прави, а не абсолютно, то прилагането на правото от машина трябва да е абсолютно точно, а не относително. Всичко това ще обезсмисли прилагането на машините при правораздаването и ще се стигне до извода, че ако ще греши някой, то е по-добре да греши човек, отколкото компютър, особено ако се отнася до човешки животи.
Така че ще се случи лятото, кукувото!
zmeyan
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 01 Фев 2008, 14:15

Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 29 Авг 2014, 18:19

Вече компютрите превъзхождат човека в няколко дейности: игра на шах, сигурност при каране на кола, управление на самолет. Вярно е че това са строго специализирани компютри разработвани с години, но все пак резултата е налице. Според мен е въпрос на време да започнат да ни превъзхождат примерно в медицинската диагностика или в други области които днес се считат за типично "човешки". Ще стане така просто защото човешкия мозък има предел на възможностите, а компютъра няма. Паметта, скоростта и сложността на операциите които компютъра може да прави непрекъснато нарастват, така че рано или късно ще се получи разминаването и това ще се счита за нещо съвсем нормално. Никой няма да се удивлява като се каже че компютър прави по-добре от човек еди-какво-си.

За пример на този процес може да следите как ще се развият нещата с автоматизираните коли и камиони. В момента се говори дали да бъдат допуснати до пътищата самоуправляващи се коли. Обърнете внимание колко години ще минат докато се заговори, че е време да се забрани колите да се управляват ръчно по обществените пътища!
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот votpuska » 29 Авг 2014, 23:55

Принципно е възможно, кукловодите на "Новия световен ред" да смятат да затрият човешкия род и да населят земята с роботи. Но сметките им ще излязат криви. Докато имат хора като мен насреща си просто нямат шанс. :)
Юризмът не е лъжица за всяка уста!
votpuska
Потребител
 
Мнения: 362
Регистриран на: 24 Ное 2012, 16:06

Re: Нов тип съдии

Мнениеот Pause » 30 Авг 2014, 14:33

Странно,дали пък няма да има и нов тип полицай като робокоп 2014г. ,те тогава да му се радваме. :lol:
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Нов тип съдии

Мнениеот maria01 » 30 Авг 2014, 15:11

Надявам се да няма много поддръжници на такава роботизация. Ако машината беше по-добра от човека, то тогава защо не ни изтребят до крак наистина?
Простата истина е, че всяка една машина може да се повреди и ако колите се управляват изцяло автоматично съм убедена, че катастрофите няма да са по-малко. Не бих се оставила да пътувам в кола само на автопилот и не дай боже да ме съди машина!
maria01
Потребител
 
Мнения: 208
Регистриран на: 16 Яну 2004, 11:52
Местоположение: София

Re: Нов тип съдии

Мнениеот Pause » 30 Авг 2014, 17:00

Не съм специалист но е невъзможно първо поради това ,че компютър не може да включва ,зарежда или изключва човешки мозък ,а и до сега е загадка как работи.Също компютърът работи ,със команда и предварително инсталирана програма и ОС т.е. се ражда научен човекът няма такава способност и неговата дейност е изпълнителска.Например въвеждаш някаква команда и процесорът се обръща към хард диска или друго устройство ,и не разполага с възможност да взема собствени решения като кое е добро или зло ,какво е справедливост,лъжа и истина и куп други истории.
Аватар
Pause
Активен потребител
 
Мнения: 1615
Регистриран на: 29 Авг 2008, 16:14

Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 30 Авг 2014, 21:30

Идеята че машините ще изтребят хората е много благодатна за фантастични филми, но няма много логика в нея. По аналогия ние (хората) можем да изтребим всички китове или всички горили, но не само че не го правим ами дори ги защитаваме и им създаваме благоприятни условия да живеят необезпокоявани.

По аналогичен начин ще се държат с нас и машините - ще ни осигурят места в които да живеем нормално и безконфликтно с тях. Разбира се човешкото население ще трябва доста да намалее защото при такава огромна численост се хабят много ресурси напразно. Най-доброто мястото за хората си е на замята, а машините ще изследват нови светове и ще се разпространяват из вселената на места където ние нямаме никакъв шанс да оцелеем...

Не живеем ли в изключително интересно време? :)
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2014, 17:24

Вярно че и аз скучая, вярно че и аз съм си башка луд, ама ако вие danieldimov сте си повервали, направо сте клиничен случай. И аз като Вас не съм юрист но определено съм достатъчно начетен технически специалист за да срина фантасмагорията Ви само с елементарна логика базирана на научни факти. И така:
Представете си че някъде достатъчно близо до земята съществува дестабилизирано пространство на гравитационен колапс (черна дупка). Съвременната наука не го изключва включително и Стивън Хоукинг също. Известно е че черните дупки в определен момент избухват като свръх нови, а свръх новите бълват мега количество гама-кванти неутрино и пр. високо-енергийни продукти, които мигновено ще "изпекат" всичките дублирани и триплирани системи на компютърния Ви правно ориентиран интелект. Най-интересното е че това може да се случи след няколко секунди, 50 или 50000 години,или ectr. На какво правораздаване ще разчита тогава така възпроизвелия се (вж. Melly) homo sapiens? И въобще защо си мислите че човешкият геном който в крайна сметка е наследник на генома на отдавна отмрели организми е по-малко адаптивен към подобен катаклизъм (за какъвто има данни да се е случвал и преди), та да се отказваме от откритието на Кант ("Мисля значи съществувам")и да го поверяваме на това електромагнитно недоносче компютърът. А представяте ли си върху т.н. социум, какви правни проблеми ще предизвикат пораженията от такъв катаклизъм . Кой ще ги заложи като база данни? Сам компютъра ли :D И ако такъв проблем с оглед някаква превентивна визия трябва да се решава сега, Вие г-н програмист кого бихте предпочели да го реши - някой, та дори да приемем че това е реактивната votpuska или добре зареден с вариабилни възможности искуствен интелект.
Я по кротко с фантазиите. Пийте една халба бира, още повече че имаше наскоро подобна раклама на "Каменица"
Забележка: В човешките представи хоризонтът на времето е асимптота, а не пресечница.
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Нов тип съдии

Мнениеот danieldimov » 31 Авг 2014, 18:13

Явно се опитваме да прогнозираме за твърде далеч напред във времето...

Ще е добре да скъсим малко периода - след колко време мислите, че ще се возим на самолет без да има пилот в него?
danieldimov
Нов потребител
 
Мнения: 8
Регистриран на: 29 Авг 2014, 15:44

Re: Нов тип съдии

Мнениеот julyanvonemona » 31 Авг 2014, 19:17

danieldimov написа:Явно се опитваме да прогнозираме за твърде далеч напред във времето...
Ще е добре да скъсим малко периода - след колко време мислите, че ще се возим на самолет без да има пилот в него?

Да danieldimov опитваме се НИЕ (аз и ти като представители на homo sapiens) и за напред все това ще правим, защото нашия прадядо Адам е изял плода на познанието. Евентуално НИЕще решим да скъсим периода на прогнозите. Евентуално, пак НИЕ ще решим кога ще летим на безпилотни самолети и отново НИЕ ще назначаваме съдиите в правораздавателната система. Защото всички НИЕ сме създадени по Божий образ и подобие. Не правете грешката да мислите че съм религиозен. Просто това е неотменяем статут!
А компютрите,....компютрте са от Лукава го! :D
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Нов тип съдии

Мнениеот jorko_gt » 31 Авг 2014, 20:07

Съдия Дред...
jorko_gt
Потребител
 
Мнения: 157
Регистриран на: 31 Яну 2013, 14:50

Re: Нов тип съдии

Мнениеот doc03 » 31 Авг 2014, 20:49

Какво е "ectr." ? :roll:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Нов тип съдии

Мнениеот julyanvonemona » 01 Сеп 2014, 14:20

doc03 написа:Какво е "ectr." ? :roll:

Множество обозначено с двустранно отворен интервал, където по Ваше желание можете да се зачислите и Вие!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител
 
Мнения: 5489
Регистриран на: 21 Яну 2010, 07:52

Re: Нов тип съдии

Мнениеот chadel » 02 Сеп 2014, 17:03

Аз пък си мисля, че наистина компютърът може да бъде по-добър от човека в много отношения. Особено като гледам качеството на правораздавателните актове. :lol:
От тази гледна точка, ако не изцяло да замести съдията, то поне би могло да се приеме някакъв хибриден вариант - в смисъл компютъра да помага на съдията. Да се не допускат опущения от страна на органа :wink: А когато вече нещата опрат до оценка, вътрешно убеждение и справедливост, тогава да се намесва човекът. Защо ли ми се струва обаче, че идеята няма да срещне особена подкрепа сред гилдията :lol: Или ще стане като със софтуера за "случайно" разпределение на дела :lol:
chadel
Потребител
 
Мнения: 649
Регистриран на: 12 Апр 2006, 20:10

Re: Нов тип съдии

Мнениеот eurolinker » 02 Сеп 2014, 18:51

chadel написа: Или ще стане като със софтуера за "случайно" разпределение на дела :lol:

Тц, няма. Няма да стане като с програмката. То към онзи, бъдещия момент, ЗСВ ще е изменен от комФютрите избрани в НС, а съставът на ВСС (11-те deep blue AI-та) - избран от тях. Така че, не. :mrgreen:
Actio cum Deliberatio
eurolinker
Потребител
 
Мнения: 711
Регистриран на: 15 Яну 2010, 15:55

Следваща

Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 18 госта


cron