начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Платен отпуск за студент редовно обучение

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Платен отпуск за студент редовно обучение

Мнениеот ukio_bg » 28 Яну 2015, 01:00

Здравейте!

Въпросът ми е следния. Аз съм студент редовно обучение в ОКС Магистър и едновременно с това работя на трудов договор. Предстои ми дипломиране. Все още не съм придобил право на платен отпуск тъй като нямам стаж от 8 месеца.

Имам ли право еднократно на платен отпуск за написване на дипломна работа ? Ако имам бихте ли ми посочили съответния член и точка, за да мога да се аргументирам пред работодателя.

Благодаря предварително!
ukio_bg
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 03 Ное 2014, 19:38

Re: Платен отпуск за студент редовно обучение

Мнениеот miko_pk » 29 Яну 2015, 00:53

Платеният отпуск за обучение е уреден в чл. 169 КТ. Това е целеви отпуск, който се предоставя на определена категория работници и служители - учащи се без откъсване от производството. Под обучение без откъсване от производството се имат предвид формите на обучение - задочна, вечерна и дистанционна, организирани в учебни заведения със статут на такива, признати по Закона за висшето образование или Закона за народната просвета.
В КТ няма разпоредба, която да предвижда предварителното съгласие на работодателя да бъде изразено в писмена форма.
Правната норма на чл. 52 НРВПО предвижда съгласието на работодателя по чл. 169 и 170 КТ да се дава в писмена форма за всеки отделен случай. Тази норма способства за предотвратяване на бъдещи спорове и конфликти по повод ползването на платен отпуск за обучение, и за защита интересите на работника или служителя. Законодателят е предоставил на работодателя правото да прецени дали да даде съгласието си с оглед на това дали този вид или степен на образование е в интерес на ръководеното от него предприятие. Когато работодателят е дал съгласието си за обучение на работника или служителя, той следва да му съдейства за осъществяването на обучението.
Работникът или служителят в писмена форма, например чрез МОЛБА, следва да поиска съгласието на работодателя си за обучение.
По отношение формата на писмения отговор на работодателя няма нормативно установени изисквания. Ето защо, тя може да бъде свободно избрана, но задължително следва да съдържа изричното съгласие или отказ. Например, съгласието, респективно отказът под формата на резолюция, може да се отрази от работодателя върху молбата на работника или служителя.
miko_pk
Потребител
 
Мнения: 230
Регистриран на: 20 Сеп 2010, 19:20

Re: Платен отпуск за студент редовно обучение

Мнениеот macr0s » 26 Авг 2015, 19:36

Не отварям нова тема, а подновявам тази, защото моят въпрос е много свързан.
Започнах да уча задочно и противно на очакванията ми, работодателят ми не разреши да ползвам платен отпуск по чл. 169. Имам обаче няколко въпроса:
1. Подадох молбата в писмена форма на хартиен носител, а ми се отговаря по мейл. Това важи ли за отговор или да си изискам молбата с отговора на хартия? Имам ли право да изисквам това въобще?
2. Отказано ми е без да се разглежда нито специалност, нито нищо и без да е дадена причина за отказа - пише само молбата за конкретното обучение не е одобрена, но аз никъде не написах какво е то. Как е законово това: длъжни ли са да дадат причина, защо не одобряват молбата ми или не?
Благодаря предварително!
macr0s
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 08 Авг 2015, 19:41


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 21 госта


cron