начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Мнениеот 111888 » 04 Фев 2015, 13:34

Търся нормативната уредба, която даваше право на децата на активни борци и др. да влизат в университетите с коефициент, допълващ оценката на кандидат-студенткия изпит, преди 1989г.
Някой знае ли къде е било уредено? В нормативен акт, в решение на ЦК на БКП( партийни решения си бяха повече от нормативен акт, и дерогираха общите правила...), или тази практика се прилагаше, без да е никъде изрично записана?
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Мнениеот tochotocho » 24 Фев 2015, 12:52

тези привилегии не се публикуваха и няма как да знаем. но всяка година се издаваше кандидат-студентски справочник и там се посочваха съответните привилегии! спомням си,че се определяше процент от местата, напр. 20% за деца на АБПФК. Имаше и процент привилегия за турци и за южна България. Един софиянец се беше позовал на тази привилегия- доколкото София е на юг от Стара планина, т.е. е географски в Южна България! Освен това при кандидатстване се изискваше БЕЛЕЖКА- мнение, атестация от РАЙСЪВЕТА. Не се даваше на ръка, а се изпрашташе в съответния ВУЗ. И ако там пише,че дядо ти е имал воденица , равно на капиталист, забрави за студент.е, имаше и справедливост- ако родителите са АБПФК и имат три деца, само едно може да ползва привилегията!Но никой не водеше статистика, така,че .......!
ѝмисля,че отговорих на Вашия въпрос!
tochotocho
Потребител
 
Мнения: 476
Регистриран на: 16 Юни 2013, 22:34

Re: Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Мнениеот 111888 » 25 Фев 2015, 09:51

Не пропускайте, и другия начин за влизане в университетите с привилегии-това бяха така наречените РАБФАК-ове. При този РАБФАК 1 година ходиш на обучение, по три предмета, вече изучавани в гимназията , като получаваш заплата от месторабота-без да ходиш на работа, и текущата оценка от РАБФАК-а ти се признава за оценка при кандидатстване. Тарикатска система, ако същите от РАБФАК-а отидат на редовен кандидатстудентски изпит изкарват двойка, но чрез РАБФАК се добираха без редовен изпит до университета. Прием чрез РАБФАК е бил възможен и за специалност право, даже в интернет прочетох,че последния випуск РАБФАК-аджии(не по право) е бил приет 1990г в един северен държавен университет. И РАБФАК-а не беше начин за "изявени работници" да получат достъп до университетите, а си беше точно пак врътка номенклатурата да има достъп до силно ограничените места.
А за това,че турците влизаха в университетите без конкурс-да това е известно-то преди 1989г народът казваше "В този живот е най-добре да си артист, спортист, или турчин-комунист". Толкова са били "дискриминирани" преди 1989г,че влизаха в университетите-защото са турци, а български младежи, особено от София не можеха да получат място в Университета(да същия,който се пише с главна буква).
Верно е и ,че за да учиш право си трябваше разрешение от партииния секретар.
Поколението(в това число и юристите), прието в университетите с разрешения от партиините секретари, чрез РАБФАК-ове, квота за синчета на активни борци са много далеч от пенсия и днес. Смяна на поколението не е настъпила, и няма да настъпи поне още над 10г.
Аз ще се учудя, ако от студентите е имало повече от една трета-приети по "редовия" начин-чрез стандартен кандидат-студентски изпит.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Мнениеот doc03 » 26 Фев 2015, 01:00

Така е, но това не е толкова страшно, тъй като се отнася само за приема. Обучението им е било все пак в Университет.
По-страшно е завършването на нещо, което дава диплома, но нещото в същност е под нивото на средно училище ... с измислени преподаватели, измислени студенти, непосещаващи занятия, дори непознаващи тези, които уж са ги изпитвали. Пълно е със "специЯлисти", завършили ей такова виШо ... Дори редовно ги гледаме по телевизията. А това до '89 не го е имало.

http://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo ... en-2093511
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Мнениеот 111888 » 22 Авг 2015, 09:54

Ето един разказ за РАБФАК-а, или как номенклатурата се уреди-нареди да учи право преди 1989г в СУ без конкурс.


"Наш`та олигархия дойде от Рабфака в СУ, специалност - "Право""
http://oshte-info.de-zorata.de/oshte.in ... 409/04.htm
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Прием с привилегии в университетите преди 1989г

Мнениеот ivan_lawyer » 01 Сеп 2015, 05:56

Хубаво е увлекателно е - но защо се търси сензация. Георги Марков впрочем има много хубав роман - "Мъже", това е интересна книга и е романтична - такъв е самият Георги Марков. Зодията му Риби обаче изисква от него да бъде акула-това е характерно за тях. И прави дисидентска изява - ама има и верни неща. А и емоциите са му присъщи - нервна натура, селф-мейд ман - както е модерно. Възмутен съм от мързеливците, но в момента е още по-страшно - масово не се влиза на лекции - не се ходи на занятия. Нас ни караха да учим Римско право - сега това е нулево изискване - един вид инкорпорирано е в самата материя на днешното право. Студентите в днешно време изпитват отвращение към науката - което е естествена реакция на организма на младият човек. И така - може би така трябва, изяснено е че няма място за повече от Хикс или Ен брой алфи - мъжкари. Но защо да е хищен светът - няма нужда от това.
ivan_lawyer
Старши потребител
 
Мнения: 5236
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Google [Bot] и 23 госта


cron