начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Виртуална приемна - кажете това, което мислите, за това, което искате!
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот 111888 » 05 Май 2015, 09:15

Напълно недопустима е тази безкритично приемана практика-прокуратурите да се намират в сградите на съда. В съдебните палати трябва да работят само съдиите, и съдебните служители. Прокуратурата няма място в съда. Прокуратурите трябва да са в отделни сгради-категорично прокуратурата трябва да е извън съдебната палата. Дори и видимото разделение между съдии и прокурори го няма-когато прокуратурата в сградата на съда.
Примери-при които прокуратурата не е в съда има-Окръжна прокуратура- София е в отделна сграда-от Окръжен съд -софия. Апелативна прокуратура-София не е в същата сграда с апелативния съд. Значи можело. Мястото на градска и на прокуратурата към ВКС не е в сградата на съда, същото важи и за районна прокуратура-и при РП лесно се решава въпроса-наказателните съдии -като отидат в сградата на военното НДК, районна прокуратура може да получи цялата сграда на Драган Цанков-така всеки прокурор ще има собствен кабинет, а не да са по трима в стая).
В отделни, сгради, разбира се фукнкционални, удобни-както за прокурорите, и за служителите в прокуратурите*(които днес работят в ужасни условия-няколко служителки в тясна стая) така и за посещаващите прокуратурите граждани-примерно в разните там деловодства. Сгради има-АССГ-мястото му не е в тази сграда-зад халите, а мястото му е в съдебната палата. А градска прокуратура може да отиде в сградата на АССГ. Главна прокуратура-вече е въпрос държавата да построи, или осигури подходяща, представителна сграда-както се намериха пари за райнен съд, ще се намерят пари и за отделни сгради за районна прокуратура, прокуратура към ВКС и ВАС, и главна прокуратра.
Ако смятате за редно прокурори и съдии да са "рамо до рамо"-както се казва в тази статия-по друг повод- http://www.capital.bg/blogove/pravo/201 ... omosht_na/ питам-що адвокати нямат право също да имат кантори...в сградата на съда. Ще кажете абсурд. Абсурд е-факт. Но е не по-малък абсурд, че прокуратурата има кабинети в съда. Прокуратурата е страна в процеса-защо обвинението може да е в...сградата на съда, а защитата не може да наеме кантори в...сградата на съда? Нали адвокатът и прокурорът са уж равнопоставени страни-в уж състезателния наказателен процес(а че процесът не е състезателен, и че прокурорът не е равнопоставена страна на адвоката в процеса-това е ясно, но не сега ще обсъждаме този въпрос).
Вижте, няма проблем в съдилищата прокуратурите да получат 1-2 кабинета-където прокурорите -които са на дело в конкретния ден да могат да отидат-примерно ако съда даде почивка, или преди делото, да четат двата си "съсловни " кодекса-докато дойде времето да се явят тн. Ако същите условия получат и адвокатите, разбира се.
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот petttto » 11 Юни 2015, 18:45

Има логика Изображение
petttto
Младши потребител
 
Мнения: 77
Регистриран на: 12 Ное 2010, 15:48

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот doc03 » 11 Юни 2015, 19:42

Да, всичко толкова се изчисти, че единствено ей такива кусури останаха за чепкане в съдебната система.

П.П. И да! Възможно е! Ако адвокатурата стане държавна, каквато е прокуратурата. (... и уеднаквена по брой) 8)
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот 111888 » 31 Окт 2015, 23:20

ще се повторя-

В сградата на военното НДК ще пратят съда-наказателно отделение, както знаете, и то съвсем скоро. Но защо там ще пращат и прокуратурата? Прокуратурата-да е в сградата на СРС на Драган Цанков, или където и да е, но не в същата сграда на съда. Или продължаваме практиката-цитирам един съдия-прокуратурата и съда "рамо до рамо". Вероятно тази добре организирана група е рамо до рамо срещу гражданите на тази държава, срещу кого другиго?
Накратко -прокуратурата няма място в сградата на съда. В съда-само съдиите и помощната администрация. Прокуратура-в отделна сграда
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот doc03 » 01 Ное 2015, 00:54

Прокуратурата, тук-там, е в една сграда и с полицията. Е, и? :roll:
И, не е редно прокуратурата да е рамо до рамо със съда срещу гражданите, а следва да е рамо до рамо със съда срещу тези граждани, по-малкото, които са срещу повечето граждани. Това й е работата на прокуратурата. А на съда (наказателното отделение), му е работа да заключва ей тези, същите, по-малкото. За да живеят по-добре другите, които са повече. Повече ... за сега ... :|

111888 написа:ще се повторя- ........... Накратко -прокуратурата няма място в сградата на съда. В съда-само съдиите и помощната администрация. Прокуратура-в отделна сграда

Що? Щото ти така си решил?
Ми ... не! Прокуратурата в една сграда със съда!!!
И! Ресорните прокурори да имат кабинет в съответните районни управления!!!
Баста!
:!:
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот 111888 » 01 Ное 2015, 09:43

Че прокуратурата да е в сградата на полицията-по нормално , и по в реда на нещата няма. Прокурорът не е ли полицай в тога,а :mrgreen: ? Аз отдавна говоря,че в съдебната зала прокурорите трябва да са с полицейски униформи :mrgreen: , а след неизбежната осъдителна присъда лично да отвеждат осъдения в затвора.
А прокуратурата не може да е в съдебната палата освен ако не признаваме че кой знае каква разлика между прокуратура и съд няма-на една страна са-над 98 процента осъдителни присъди-това и в Северна Корея го няма. Съдията бил независим арбитър, прокурорът бил страна,, адвокатът бил страна в процеса-дрън дрън, нямаме разделение между прокурор и решаващ орган-съдът е верен филиал на прокуратурата, защо ни е съд, да ни осъжда прокурорът, няма нужда да лицемерничим ,че има разделение, като си има неприкрит сговор между страна в процеса-обвинението и съдът, та за какво ни е да говорим за видимо разделение на прокуратура от съд, чрез извеждането на прокуратурите от съда.

Считам,че е извращение,че прокурори и съдии се обучават заедно в НИП-дори започват заедно, завършват заедно, единна администрация организира обучението, а е редно да има отделен институт за обучение на прокурорите, така както страната в процеса -адвокатите нямат достъп до обучение в същия този НИП и обучението им не е при съдиите.
Защо не , с цел икономия съдии и прокурори направо да ги обучават заедно в Симеоново-така или иначе съдията е на страната на прокурора, а прокурорът работи с материали от полицията, да се знае ,че меверето изначално командва парада!
111888
Потребител
 
Мнения: 611
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот petttto » 01 Ное 2015, 16:45

:) Това за сградата на полицията ми хареса Изображение
petttto
Младши потребител
 
Мнения: 77
Регистриран на: 12 Ное 2010, 15:48

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот gkamenov » 01 Ное 2015, 18:18

Дали са в една сграда или не,това не е решаващо.Има редица начини покурора да си оправи делото и без да работи в една сграда със съдията.

Но няма спор,че съда гледа на тях с едни очи-като на колеги,близки.Адвокатурата винаги е била трън в очите на наказателния съд. В днешно вреем в предвид неплатежоспособноста нак лиентите болшинството от наказателните дела се поемат от служебни защитници.за там е излишно да коментираме нивото на защита,мотивацията на защитника и т.н.....сещате се защо :wink:
gkamenov
Потребител
 
Мнения: 110
Регистриран на: 09 Сеп 2006, 13:33

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот doc03 » 01 Ное 2015, 18:43

111888 написа:... а прокурорът работи с материали от полицията, да се знае ,че меверето изначално командва парада!

Точно така. Прокурорът работи с това, което му събере полицията. (С малки изключения - да е жив и здрав прокурор К. от СРП!) Да се знае, че в огромната част от случаите, МВР-то е решаващо за парада!
Но!
За сега, МВР-то изпълнява разпорежданията на прокуратурата, така че е субординирано на последната. Когато стане обратното - тогава ще командва И парада.
Капишчи!

Относно местопомещаването. При едно, да речем убийство, или сериозна кражба, разследването, в чист вид (от оперативните мероприятия до обвинението и мярката) трае около 70 часа. От тези 70 часа РП-то отделя около 10-15 часа да се придвижва с делото до и от прокуратурата. Защо да се губи това време в път? След мярката, която е ЕДВА 72 часа, има още поне 3 ходения на полицая при прокурора. Харчим за път 4 часа. Защо? Ако пък вземем провинциално РУ? Там са десетки километри ... Ами делата срещу неизвестен? Защо? А ако пък и прокуратурата беше на 10 км. от съда .... егати сроковете ...
Италианците, например, са го решили тоя проблем. Защо след като нещо е по-удобно за дадени служители да не се практикува? Заради закостенели мозъци, дето си мислят, че разстоянието определя отношенията между институциите ... дрън-дрън ...
Нищо против на адвокатите кабинетите да са и те в сградите на съд/прокуратура. Но! Само ако работят по дела на този съд и тази прокуратура. И да са на заплата, твърда, независимо от стотиците дела. 30 прокурори, брой адвокати според делата, разпределят им се обвиняеми/подсъдими на случаен принцип, и бачкат. Нищо друго! Никакви клиенти отвън! Става ли? Нали трябва да са еднакви условията, м?

П.П. Познавам доста прокурори, бивши полицаи. Перфектни са!
ПРЕД НАЙ-ВАЖНИТЕ ПЪТИЩА НЯМА УКАЗАТЕЛНИ ТАБЕЛИ ...
http://vbox7.com/play:7d23a9b5&r=emb :D

Простичко е: http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
Аватар
doc03
Активен потребител
 
Мнения: 2306
Регистриран на: 16 Апр 2009, 22:24

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот gkamenov » 01 Ное 2015, 18:59

doc03 написа:Нищо против на адвокатите кабинетите да са и те в сградите на съд/прокуратура. Но! Само ако работят по дела на този съд и тази прокуратура. И да са на заплата, твърда, независимо от стотиците дела. 30 прокурори, брой адвокати според делата, разпределят им се обвиняеми/подсъдими на случаен принцип, и бачкат. Нищо друго! Никакви клиенти отвън! Става ли? Нали трябва да са еднакви условията, м?


Адвокатурата е свободна ,независима и самоиздържаща се! Това,което предлагате го възприемам просто в кръга на шегата.Това би могло да се направи единствено при сериозна промяна на законодателството,в т.ч и конституцията.Идеята ви би могла да има приложение само за служебните защитници,както и за колеги,осъществяващи особено процесуално представителство по граждански дела-по закон за правната помощ.Но няма да коментирам кои колеги биха се съгласили да работят при тези условия
gkamenov
Потребител
 
Мнения: 110
Регистриран на: 09 Сеп 2006, 13:33

Re: Прокуратурата и съда да са в отделни сгради

Мнениеот bird_of_paradise » 01 Ное 2015, 19:40

gkamenov написа:Но няма да коментирам кои колеги биха се съгласили да работят при тези условия


Всъщност, ако и когато се създаде т.н. "щатна служебна защита"( имаше такова предложение от НБПП- въпрос на време е и законодателни изменения), от сега трябва да е ясно, че това ще са юристи, издържали всички изпити, като всеки друг завършил специалност право - ни повече ни по-малко от тези, които са на свободния пазар. Разлика няма и не бива да се манипулира в това отношение. :wink: И, вярвай, ще се намерят колеги да работят при такива условия. Разликата между тях и всеки друг адвокат би могла да бъде само опитът и нищо друго, защото уважение не се печели с монети.
Няма значение.

По темата: цифров, какво против имаш да се помещават органи на съдебната власт в една сграда? Не съм наясно чия собственост е сградния фонд в който се помещава всеки съд ( нямам представа, защо мисля, че това е МП- да ме поправи някой, ако греша, но правилото гласи, че собственикът определя наематели/ползватели). Да се пилеят още държавни ( щото тези органи са на държавната ясла) средства за нов фонд, консумативи ( ток, вода и прочее) би било идиотско.
Георграфската ситуираност на органите не е критерий, както написа и Гошо- ако някой е решил да се среща с решавашия делото докладчик... свят широк. Отделно и адвокати влизат в кабинетите на магистрати, ама не си правя извод, че непременно са решили нещо ...заедно. Това нЯщУ "вътрешното убеждение" няма как да контролираш.

п.п. ти като да не влизаш в зала :roll: ( понякога искрено се съмнявам, че си и колега, шЪ знаЙш)- двете магистратски гилдии все се съревновават кой е по, по, най... юрист /адвокатите са изключени априори/, та в това съревнование, какво значение има написаното от теб.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител
 
Мнения: 2668
Регистриран на: 25 Яну 2013, 15:27


Назад към Общи дискусии


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 28 госта


cron