начало
Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация Адвокатите ще се вписват в нов регистър, ако искат да продължат „по занятие“ да се занимават с фирмена регистрация

Давност за непотърсени права над имот

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Давност за непотърсени права над имот

Мнениеот stoino » 09 Фев 2016, 11:41

Здравейте! Две деца сме, от 2000г. години сме пълни сираци. Сестра ми живе от 26 години в друг град и на друг адрес, аз винаги съм живял тук със семейството си и само ние стопанисваме имота. Тя само 3-4 пъти плати част от данъка и това е всичко от нея. Става въпрос за къща с двор. Имота не е разделян и няма изваден нотариален акт. В момента и се налагало да сменя личната карта, но понеже е сменила жилището-живее при втория си съпруг от 15г.(пак в другия град) и казали да си смени адреса с актуален и да предостави акт за собственост. Тя искала да се води на тукашния адрес. Казва, че ще ме съди, ако не съдействам за изваждането на нотариалния акт, но според мен блъфира. Мисля че нотариалния акт и адресната регистрация нямат нищо общо или поне не е задължителен, а документа и трябва за да може да получи права над имота и в последствие да продаде дела си. Въпроса ми е: Може ли да ме съди за нещо, има ли право над имота след толкова години незаинтересованост и ще мога ли да си извадя нотариален акт единствено на мое име, за да съм спокоен, че няма да ме притеснява повече на тази тема?
Благодаря предварително!
stoino
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Фев 2016, 10:59

Re: Давност за непотърсени права над имот

Мнениеот bobi9 » 09 Фев 2016, 15:45

Има права над имота.
"Да ви съди" е много общо понятие. Но, да ако не се съгласите да го разделите доброволно, може да се премине към съдебна делба. Може да продаде дела си и така. Тя може да се регистрира на адреса и без да си вади документ за собственост, така че с това няма какво да и помагате или съдействате. И последно не, няма да може да си извадите нотариален акт само на ваше име, а и да го извадите най-вероятно тя ще го оспори.
bobi9
Потребител
 
Мнения: 302
Регистриран на: 21 Фев 2014, 17:46

Re: Давност за непотърсени права над имот

Мнениеот stoino » 09 Фев 2016, 18:42

Аз гледах по "Съдебен спор" как човек живял в имот взима правата на сестра си заради липсата на присъствието и повече от 10 години.
stoino
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Фев 2016, 10:59

Re: Давност за непотърсени права над имот

Мнениеот l_bocheva » 10 Фев 2016, 16:19

Считам, че колегата е прав. можете да се снабдите с нотариален акт по обстоятелствена проверка с трима свидетели, но практиката показва, че често същите са оспорвани и падат, особено ако е следвало да се издадат на всички наследници, а са издадени само на един от тях и няма нотариално заверени декларации от другите, че нямат напротив същия да се снабди с Нотариален акт /само той/.
l_bocheva
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 21 Фев 2014, 06:18

Re: Давност за непотърсени права над имот

Мнениеот teogeo » 10 Фев 2016, 20:42

stoino написа:Аз гледах по "Съдебен спор" как човек живял в имот взима правата на сестра си заради липсата на присъствието и повече от 10 години.


В "Съдебен спор" е истината. Този форум е загуба на време. Аз имам 5 дела спечелени там. Ама не ги знам кои са :(
Аватар
teogeo
Активен потребител
 
Мнения: 1550
Регистриран на: 15 Юли 2009, 22:28


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 22 госта


cron