начало
Районен съдия става зам.-министър на икономиката Районен съдия става зам.-министър на икономиката

неправомерно използване на декларация-съгласие за пътуване

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


неправомерно използване на декларация-съгласие за пътуване

Мнениеот benissima » 05 Май 2016, 15:31

Казусът се оказва доста заплетен: преди 10 дни непълнолетната ми дъщеря /16г./ решила, че иска да пътува от Англия до България сама, наела си транспорт /българска фирма, която превозва стоки/, взела от папката с документите декларацията-съгласие за пътуване, която бях направила, за да може да пътува през декември от България до Англия и изчезна от къщи без предупреждение. Съответно, полицията я обяви за издирване в цяла Европа, засякоха вана, с който пътува някъде по пътищата в Германия, следиха го до пристигането му в България и сложиха точка на цялото разследване- пристигнала на местоназначението. За мен случаят не е приключил- декларацията е ползвана без мое разрешение: от нея и от шофьора на вана, за да се качат на ферибота в Дувър. Въпреки факта, че преди качването на ферибота шофьорът е разбрал, че вози непълнолетна, той не е направил опит за контакт с родителите или с полицията, продължил си е по пътя все едно нищо не се е случило. След като разбира, че е издирван от полицията, успява да стигне до България за невероятно кратко време /изключително опасно шофиране без почивка в продължение на около 40 часа/.
Моят въпрос е: имам ли някакви права в случая, като родител, подписал декларацията, която е взета и използвана неправомерно, да повдигна някакъв вид иск, да поискам пълно разследване на случая /кой е организирал всичко това- мога да го нарека и трафик на хора, кой е замесен в случилото се /освен шофьора на вана/, и изобщо- какви права имам като родител на това дете?
Евентуално, ако можете да ми препоръчате адвокат, който има опит при такива случаи. Благодаря предварително.
benissima
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 05 Май 2016, 15:15

Re: неправомерно използване на декларация-съгласие за пътува

Мнениеот bludniq_sin » 05 Май 2016, 16:59

декларацията е ползвана без мое разрешение
Въпреки факта, че преди качването на ферибота шофьорът е разбрал, че вози непълнолетна.

Горните две са ваши твърдения. От една страна декларацията е истинска и с вярно съдържание (или?), от друга страна е трудно да докажете, че се е намирала в дъщеря ви без вашето разрешение, от трета страна е трудно да докажете знанието на шофьора за възрастта на дъщеря ви и още по-трудно да докажете, че е знаел, че декларацията е в нея без ваше разрешение.

В случая няма трафик на хора. Какъв иск да подадете? Какви вреди вие сте претърпяла? Може да опитате някакви нематериални (тревоги, нерви и тн) и да искате обезщетение от шофьора, но това (да ме поправят ако бъркам) е изсмукано от пръстите и не виждам как ще стане. Дъщеря ви съвсем легално се е придвижила от точка а до точка Б. Единствено може да има някакво нарушение на закона от страна на фирмата превозвач ако няма разрешение да превозва хора а само пътници, но отново трябва да се доказва заплащането на услугата от страна на дъщеря ви, а дори да има подобно нарушение (превозване на пътници без лиценз) то това не е престъпление или поне аз не се сещам за такъв текст в нашия НК. Другото за шофирането без почивка - ако за него като товарен автомобил (ако е такъв) има задължение за почивки то в камиона трябва да има тахограф по който да е видно времето за пътуване, почивките дали са спазени и тн (отново - ако има такова задължение).

В общи линии - правата ви като родител са и по-скоро ваши задължения - да пазите важната документация далеч от дъщерите тийнейджърки (сега да не се побъркате, че ви обиждам като майка или нещо такова - не е така) и да успеете да убедите дъщерята тийнейджърка, че подобни инициативи и приключения могат да завършат в някой холандски или по-далечен бардак на някои червени фенери (а и по-зле).

Съчувствам ви за претърпените стрес и тревога. Полицията ако беше установила данни за престъпление щеше сама да образува производство и да арестува шофьора.
Moral und Gerechtigkeit haben nichts mit Rechtswissenschaft zu tun.
bludniq_sin
Потребител
 
Мнения: 967
Регистриран на: 06 Яну 2011, 14:56


Назад към Семейни казуси


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 25 госта


cron