начало
Отговорността на посредниците в контекста на новия Регламент за цифровите услуги Отговорността на посредниците в контекста на новия Регламент за цифровите услуги

Отказ от авторските права на архитекта преди акт 15

Правила на форума
Ако искате да Ви помогнат, помогнете и Вие: Българската Коледа - http://www.bgkoleda.bg/ ; SOS Детски селища България - http://www.sosbg.org/ ; Спаси, дари на .... - http://www.save-darina.org/ ; И АЗ МОГА - http://www.icantoo.eu/ ; Единен дарителски номер - http://dmsbg.com/projects_list_actual.php ; Коледа 365 - http://koleda365.org/ ...


Отказ от авторските права на архитекта преди акт 15

Мнениеот midimitrova » 08 Дек 2016, 00:14

Сградата е еднофамилна къща, строежът е започнат миналата година. Стигнахме до Акт 15 и въвеждане в експлоатация на сградата. Архитектът на проекта подписа декларация за отказ от авторски права преди да са направени екзекутивите по измененията и преди да е подписан акт 15.
Казусът е следния - кой трябва да се подпише като архитект в акт 15 - архитекта, който е автор на проекта, но се е отказал от авторските си права или този, който ще изготви екзекутива и с който сме избрали да работим занапред?
midimitrova
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Дек 2016, 23:55

Re: Отказ от авторските права на архитекта преди акт 15

Мнениеот bgarch » 11 Дек 2016, 20:49

Авторското право е едно (регламентирано в ЗАПСП), правата и задълженията на участниците в строителния процес по реда на ЗУТ е нещо съвсем друго.
Архитектът е участник в строителния процес (по смисъла на ЗУТ) и след предаването на проектите. Вие би следвало да имате договор за авторски надзор с него(както и с останалите проектанти) като архитектът има както права, така и задължения по ЗУТ, вписани в този договор (извън авторските му права). Едно от тези задължения е да участва в приемането на сградата и при това приемане да подпише т.нар. акт 15. Разбира се това участие не е безвъзмездно и следва да е регламентирано в договора. Но преди да се стигне до акт 15 има и други актове и протоколи, в които архитектът вече е трябвало да се подпише.
Така че смяната на участник в строителния процес по ЗУТ е друга процедура и не е обвързана директно с авторските права.
Изображение
bgarch
Потребител
 
Мнения: 873
Регистриран на: 03 Окт 2010, 14:53


Назад към Строителство и регулация


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron