начало
Съветът на Европа настоя за деполитизация на Висшия съдебен съвет Съветът на Европа настоя за деполитизация на Висшия съдебен съвет

"Погасяване" по давност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


"Погасяване" по давност

Мнениеот mimikoleva » 27 Юли 2017, 15:48

Здравейте,
Имам следния казус и се нуждая от Вашата помощ
През 2003 г фирма, на развиваща дейност ЕТ........ едноличен търговец е съставен акт и в последствие е осъдена пред РС // районен съд / от НАП като е направено споразумение за изплащане на глобата , акта .
През всичките тези години на Собственика на фирмата не е връчвана призовка или друг напомнящ документ/ което не означава , че такъв не е пуснат от НАП
Не е ли изтекла абсолютната давност на санкцията ? При справка в Данъчна служба по Булстат на фирмата все още стоят задълженията
Какъв е редът за тяхното "погасяване" по давност . И какви стъпки/ стъпка по стъпка / следва да се предприемат от страна на Собственика , за да се "погасят " по давност задълженията .
Фирмата като цяло няма дейност от 2008-2009 г , но не е закрита
Термините , изплозвани по-горе може би са неточни, за което се извинявам .Актовете са съставени за неиздаване на касов бон и за продажба на цигари без бандерол
mimikoleva
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 27 Юли 2017, 15:35

Re: "Погасяване" по давност

Мнениеот ivanov_p » 27 Юли 2017, 16:01

Отивате в НАП и оттам ще ви кажат как и докъде да пуснете молба.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 2787
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: "Погасяване" по давност

Мнениеот jhoro » 28 Юли 2017, 18:50

Така и така темата е за давността ... да задам и аз един въпрос.
Накратко - фирма-работодател доста време не е внасяла осигуровки на наетите лица. Следва акт, но една част от задълженията (за 2-3 тодишен период) са отписани по давност. Всичко това е минало преди време.
Въпроса е - от една страна фирмата не дължи (осигуровки, лихви и пр.) за въпросния период. От друга обаче - какъв е статута на наетите за въпросния период - осигурени или не?
Работниците не трябва да страдат, поради действията на работодателя си, а НАП (респ. НОИ) не могат да изискват липсващите вноски.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: "Погасяване" по давност

Мнениеот bliznaci1986 » 07 Авг 2017, 08:55

Задълженията се погасяват с 5 годишна давност, която може да бъде прекъсвана или спирана, както с 10 годишна давност, която е тотална и не се влияе от спиране или прекъсване на 5 годишната давност /арг. ДОПК/. Във тази връзка служителите са осигурени и са със статус осигурен, ако работодателя е подавал декл. 1 и декл. 6. Това може да се провери он-лайн всеки, като си вземе ПИК от НАП.
bliznaci1986
Нов потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: 05 Сеп 2016, 21:49

Re: "Погасяване" по давност

Мнениеот jhoro » 07 Авг 2017, 19:50

bliznaci1986 написа:Задълженията се погасяват с 5 годишна давност, която може да бъде прекъсвана или спирана, както с 10 годишна давност, която е тотална и не се влияе от спиране или прекъсване на 5 годишната давност /арг. ДОПК/. Във тази връзка служителите са осигурени и са със статус осигурен, ако работодателя е подавал декл. 1 и декл. 6. Това може да се провери он-лайн всеки, като си вземе ПИК от НАП.


Това за давността е ясно. Работодателя, като задължено лице, се е възползвал.
Въпросните задължение са:
1. Установени и описани в АУАН;
2. Отписани от НАП - частта, която е с изтекла давност;
3. Частта, на която давността не е изтекла, са внесени, заедно със съответните лихви.
4. И за единия, и за другия период са подавани декл. 1 и декл. 6
В резултат - при проверка в сайта на НОИ, на служителите се признава само стажа за периода, за който са внесени осигурителните вноски.
jhoro
Потребител
 
Мнения: 510
Регистриран на: 05 Окт 2006, 11:58

Re: "Погасяване" по давност

Мнениеот todor72 » 13 Авг 2017, 09:23

Здравейте, давността в случая отдавна е изтекла, но тя никога не се прилага служебно, а по иск или възражение на другата страна. Това означава, че кредиторът никога няма доброволно да признае, че задълженията ви вече са погасени по давност, докато не го осъдите за това. Служебно прилагане означава прилагаен по силата на закона, а не по искане на страна по спора. Съдът също няма право сам да вземе предвид настъпването на давността, докато заинтересованата страна не направи твърдение за това. В случая трябва да предявите установителен иск, в който да изложите и защитите твърденията си за вече настъпла давност. Нещо повече, преобладаващата и според мен неправилна практика на съдилащата, включително на ВКС е, че възражението за изтекла давност трябвало да се направи непременно в първото заседание по делото в първата инстанция, иначе няма да бъда уважено, дори и да е основателно.
За всякаки въпроси, свързани с обжалване на административни актове, ДДС, недвижими имоти, застраховки и др. - адвокат Мангъров, София. Адвокат безплатна консултация.


http://tml-consult.bg/index.php?lang=bg
todor72
Младши потребител
 
Мнения: 37
Регистриран на: 04 Авг 2017, 10:08


Назад към Търговско право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron