НАРЕДБА № 1 ОТ 9 ЯНУАРИ 2008 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ТЪРГОВИЯ С ЯЙЦА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 94 ОТ 2013 Г.)
В сила от 22.01.2008 г.
Издадена от Министерство на земеделието и храните
Обн. ДВ. бр.7 от 22 Януари 2008г., изм. ДВ. бр.9 от 31 Януари 2012г., изм. и доп. ДВ. бр.94 от 29 Октомври 2013г., изм. ДВ. бр.100 от 18 Декември 2015г., изм. ДВ. бр.16 от 22 Февруари 2019г.
In order to view this page you need Adobe Flash Player 9 (or higher) equivalent support!
Чл. 1. С тази наредба се уреждат:
1. (доп. - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) изискванията относно доставянето, съхраняването, транспортирането, окачествяването, маркировката и опаковката на яйца от кокошки от вида Gallus gallus и редът за извършване на проверки във връзка с предлагането им на пазара с оглед прилагане на:
а) (В сила от 01.07.2008 г.) Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета от 22 октомври 2007 година за установяване на обща организация на селскостопанските пазари и относно специфични разпоредби за някои земеделски продукти ("Общ регламент за ООП") (обн., ОВ, бр. L 299 от 16.11.2007 г.);
б) (В сила до 30.06.2008 г.) Регламент (ЕО) № 1028/2006 на Съвета от 19 юни 2006 година относно стандартите за търговия с яйца (обн., ОВ, Специално издание 2007 г., Глава 03 - Земеделие, том 73);
в) Регламент (ЕО) № 557/2007 на Комисията от 23 май 2007 година за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1028/2006 на Съвета относно стандартите за търговия с яйца (обн., ОВ, бр. L 132 от 24.5.2007 г.);
г) (нова - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) Регламент (ЕО) № 589/2008 на Комисията от 23 юни 2008 г. за определяне на подробни правила за прилагане на Регламент (ЕО) № 1234/2007 на Съвета относно стандартите за търговия с яйца (обн., ОВ, L 163 от 24.06.2008 г.);
2. (изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) редът за събиране на данни за средната цена на покупко-продажбата на яйцата за консумация във връзка с прилагане на Регламент (ЕО) № 504/2009 на Комисията от 15 юни 2009 г. за изменение на Регламент (ЕО) № 546/2003 относно някои съобщения на данни във връзка с прилагането на регламенти (ЕИО) № 2771/75, (ЕИО) № 2777/75 и (ЕИО) № 2783/75 на Съвета в секторите на яйцата и на птичето месо (обн., ОВ, L 151 от 16.06.2009 г.);
3. (изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) условията и редът за издаване и отнемане на свидетелство за окачествители на яйца, както и за провеждане на курс за обучение и за полагане на изпит.
Чл. 2а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Изискванията на наредбата относно окачествяването и опаковката на яйцата не се прилагат за яйцата, които се продават като директна доставка на малки количества яйца по реда и съгласно изискванията, определени в Наредба № 26 от 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход (обн., ДВ, бр. 84 от 2010 г.; изм. с Решение № 16678 от 16.12.2011 г. на ВАС - бр. 46 от 2012 г.), от производителя:
1. до краен потребител или местен обект за търговия на дребно, разположен в същата административна област, на който е ползвател, наемател или собственик извършващият доставката първичен производител (фермер или сдружение на фермери);
2. до местни обекти за обществено хранене, разположени в същата административна област;
3. до общински пазари, разположени в същата административна област.
Раздел II.
Ред за търговия с яйца (Загл. изм. - ДВ, бр. 94 от 2013 г.)
Раздел II.
"а" Качествени характеристики на яйцата (Нов - ДВ, бр. 94 от 2013 г.)
Чл. 3б. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Яйцата се окачествяват според преснотата, морфологичните си качества и начина на съхранение, както следва:
1. клас "А" или "пресни яйца", в т.ч. група "екстра качество";
2. клас "Б" - яйца, които не отговарят на изискванията за категория "А".
Чл. 3в. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) (1) Окачествените и готовите за предлагане на пазара яйца клас "A" трябва да имат следните качествени характеристики:
1. черупка и кутикула: нормална форма, чисти и неповредени;
2. въздушна камера: височина, ненадвишаваща 6 мм, неподвижна; за яйцата, които ще се продават в категория "екстра", не трябва да надвишава 4 мм;
3. жълтък: видим при овоскопиране като сянка с неясни контури; без значителни отклонения от централното положение при въртене на яйцето;
4. белтък: ясно прозиращ;
5. зародиш: незабележимо развитие;
6. чужди тела: не се разрешава;
7. особен мирис: не се разрешава.
(2) Яйцата клас "A" не трябва да се измиват или почистват преди или след сортирането освен в случите, предвидени в член 3 от Регламент 589/2008.
(3) Яйцата клас "A" не трябва да бъдат подлагани на никакви обработки за консервиране, нито да бъдат охлаждани в помещения или заводи, където температурите се поддържат изкуствено по-ниски от + 5 °C. Не се смятат за охладени яйца, когато са транспортирани при температура под + 5 °С за по-малко от 24 часа или когато са изложени за продажба в обект за търговия на дребно за не повече от 72 часа.
(4) Яйцата от клас "Б" са яйца, които не отговарят на качествените характеристики, предвидени в т. 1. Яйцата от клас "A", които вече не притежават посочените характеристики, може да бъдат прекласирани в яйца клас "Б".
Раздел III.
Маркировка на яйцата
Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 9 от 2012 г., отм. с Решение № 8770 от 16 юли 2015 г. на ВАС в частта относно думите "в производствения обект" (*) - ДВ, бр. 100 от 2015 г., в сила от 18.12.2015 г.) Маркировката на яйцата от клас "А", предназначени за предлагане на пазара, се извършва върху черупката с кода на производителя.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) Кодът на производителя се състои от 6 цифри и две букви и се изписва на един ред върху черупката на яйцето. Кодът се образува от ветеринарния регистрационен номер на обекта съгласно чл. 11, ал. 3 от Наредба № 25 от 2005 г. за минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки (ДВ, бр. 42 от 2006 г.) - цифрата, посочваща метода на отглеждане, инициалите "BG", кода на областта и трицифрен пореден номер на производителя при вписването му в регистрите на областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ).
(3) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Яйцата от клас "Б" могат да се доставят само на обекти на хранителната промишленост и се маркират върху черупката с кода на производителя и ясно видима червена точка с диаметър най-малко 5 мм.
(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Не се маркират с код на производителя замърсени или пукнати яйца със запазена подчерупкова ципа, когато маркирането не е възможно по технически причини.
Раздел IV.
Маркиране на опаковките
Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) (1) На външната повърхност на транспортните опаковки или на стикера трябва да бъде изписана следната информация:
1. име и адрес на производителя;
2. код на производителя;
3. броят на яйцата и/или тяхното тегло;
4. дата или период на снасяне;
5. дата на изпращане на яйцата;
6. указание за съхранение в помещения при температура от + 5 °C до +18 °C.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Опаковките на яйцата за промишлени цели са с червен етикет или лента, върху които ясно и четливо е изписано:
1. "яйца за промишлени цели" с главни букви с височина минимум 2 см;
2. "неподходящи за консумация от хора" с букви с височина минимум 8 мм;
3. (нова - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) името и адреса на оператора, за който са предназначени яйцата, и името и адреса на оператора, който ги изпраща.
Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) (1) Опаковките, в които яйцата се предлагат на потребителя, не могат да се използват повторно.
(2) На външната страна на опаковките по ал. 1 трябва да има следната информация:
1. ветеринарен регистрационен номер на центъра за опаковане;
2. качество и тегловна категория на яйцата;
3. срок на годност (най-добри до), който се състои от четири цифри: за ден - от 1 до 31; за месец - от 1 до 12; срокът на годност за яйцата не може да бъде повече от 28 дни след снасянето им; при посочване на период на снасяне на яйцата датата на срока на годност трябва да се изчисли от първия ден на този период;
4. указание за съхранение на яйцата на хладно след покупката;
5. метод на отглеждане на кокошките (приложение ІІ от Регламент (ЕО) № 589/2008);
6. обяснение на кода на производителя (може да е посочен и вътре в опаковката), като се използват термините съгласно приложение I, част А, при условие че са изпълнени изискванията на приложение ІІ от Регламент (ЕО) № 589/2008.
(3) Не се допуска в една опаковка да има яйца от различни методи на отглеждане на кокошките.
(4) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Маркиране на опаковки с яйца от категория "екстра":
1. думите "екстра" или "екстра пресни" могат да се използват като допълнително указание върху опаковките, съдържащи яйца от клас "А", до деветия ден след снасянето на яйцата;
2. когато се използва указанието, посочено в т. 1, датата на снасяне и ограничителният период от девет дни трябва да са посочени на опаковката по ясно видим и напълно четлив начин.
Раздел V.
Изисквания към центровете за опаковане
Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) (1) В центровете за опаковане се извършва окачествяване и опаковане на яйцата за консумация и маркиране на опаковките, в които яйцата се предлагат на потребителя.
(2) Центровете за опаковане се регистрират в областните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните по реда на чл. 12 от Закона за храните при условие, че са спазени изискванията на чл. 5, параграф 3 от Регламент (ЕО) № 589/2008.
(3) Ветеринарният регистрационен номер на регистрираните по ал. 1 центрове започва с обозначението "BG".
Раздел VI.
Обучение на окачествители и издаване на свидетелство
Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) (1) Яйцата се окачествяват от окачествители, притежаващи свидетелство за успешно завършен курс на обучение за окачествители на яйца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2013 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2019 г.) Обучението на кандидатите за окачествители се извършва от Селскостопанската академия, университети, обучаващи специалисти по птицевъдство и/или Продуктов борд за яйца, птиче и заешко месо, след проведен курс за обучение по програма, одобрена от МЗХГ, и успешно положен изпит.
(2а.) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Окачествители могат да бъдат лица, навършили 18 години, със завършено средно образование и придобили правоспособност при условията и по реда на ал. 2.
(3) Свидетелството по ал. 1 се издава от обучаващата институция след успешно издържан изпит и съдържа данните съгласно приложение № 1. Свидетелството е безсрочно.
Раздел VI.
"а" Водене на дневници (Нов - ДВ, бр. 9 от 2012 г.)
Раздел VII.
Инспекции и контрол
Чл. 14. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) (1) Внасянето на яйца се допуска при спазване на изискванията на Закона за ветеринарномедицинска дейност и чл. 24, параграф 3 на Регламент (ЕО) № 589/2008.
(2) При внасяне на яйца от трети страни с крайно местоназначение територията на Република България вносителят е длъжен да уведоми директора на съответната областна дирекция по безопасност на храните на коя дата и в кой склад за яйца за временно съхранение постъпват яйцата съгласно приложение № 2.
(3) В 3-дневен срок от датата на уведомлението по ал. 2 контролните органи извършват проверка за съответствие с качеството.
Чл. 14б. (Нов - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) (1) При проверка на партиди с яйца от клас "А" се допускат следните отклонения:
1. при експедиция от центъра за опаковане - 5 % яйца с отклонения в качеството;
2. при други етапи на предлагане - 7 % яйца с отклонения в качеството;
3. относно единичното тегло на яйцето всяка партида не трябва да съдържа повече от 10 % яйца от намиращите се непосредствено над или под нея тегловни категории, но не повече от 5 % от намиращата се по-долу категория.
(2) При проверка на яйца "екстра качество" не се допускат отклонения относно височината на въздушната камера.
(3) Когато проверяваната партида съдържа по-малко от 180 яйца, процентите на отклоненията по ал. 1 се удвояват.
(4) При проверката на партиди и опаковки се допуска отклонение от 20 % на нечетливо маркираните яйца.
Раздел VIII.
Ред за събиране на данни за средната цена на покупко-продажбата
Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2019 г.) Ръководителят на центъра за опаковане на яйца или упълномощено от него лице ежеседмично изпраща в Министерството на земеделието, храните и горите информация за средните продажни цени на яйца клас "А", размери L и М, получени от кокошки клетъчно отглеждане. Информацията за цените се предоставя на електронен и/или хартиен носител не по-късно от 12 ч всеки вторник.
(2) Докладваните цени са средни за седмицата, предшестваща седмицата на уведомяване, и са изразени в левове за 100 кг, без ДДС, като 100 кг яйца размер L условно представляват 1500 броя и за 100 кг яйца размер M - 1800 броя.
(3) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2012 г.) Когато докладваната цена е за яйца от клас "А", получени от кокошки, отглеждани на закрито, това се отбелязва.
(4) (Нова - ДВ, бр. 9 от 2012 г., изм. - ДВ, бр. 16 от 2019 г.) Средната за страната седмична продажна цена по ал. 1 в левове за 100 кг без ДДС се изчислява в МЗХГ и се докладва на Европейската комисия всяка сряда не по-късно от 12 ч.
§ 1. (Нов - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) По смисъла на тази наредба:
1. "Яйца" са яйца в черупка, които не са счупени, инкубирани или топлинно обработени яйца и които са снесени от кокошки от вида Gallus gallus и са предназначени за директна човешка консумация или за приготвяне на яйчени продукти.
2. "Хранителна промишленост" означава предприятие, което произвежда яйца и техни продукти, предназначени за консумация от хората, с изключение на заведенията за обществено хранене.
3. "Счупени яйца" са яйцата с пукнатини както на черупката, така и на мембраната, в резултат на което се разкрива съдържанието на яйцето.
4. "Инкубирани яйца" означава яйца от момента на вкарването им в инкубатор.
5. "Яйца за промишлени цели" са яйца, непредназначени за консумация от хора.
6. "Единични продажби" означава предлагането на яйца, които не са в опаковки, за търговия на дребно до крайния потребител.
7. "Краен потребител" означава окончателния потребител на хранителен продукт, който няма да използва храната като част от някаква стопанска операция или дейност, свързана с хранителната стока.
8. "Екстра" или "екстра пресни" са яйца клас "A" до деветия ден след снасянето на яйцата.
§ 2. (Предишен § 1 - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Член 1, ал. 1, буква "а" се прилага от 1.VII.2008 г.
§ 3. (Предишен § 2 - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Член 1, ал. 1, буква "б" се прилага до 30.VI.2008 г.
§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г., предишен § 3 - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Тази наредба се издава на основание чл. 58ж, т. 2 - 5 и чл. 58з от Закона за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз и отменя Наредба № 1 от 2006 г. за изискванията за предлагане на пазара на кокоши яйца за консумация (ДВ, бр. 13 от 2006 г.).
§ 5. (Предишен § 4 - ДВ, бр. 94 от 2013 г.) Наредбата влиза в сила от деня на обнародването и в "
Държавен вестник".
Приложение № 1 към чл. 9, ал. 3
................................................................................................................................................................................................................................. |
Наименование, адрес на издаващия свидетелството |
|
С В И Д Е Т Е Л С Т В О |
№ ....... от............ г. |
|
Настоящото свидетелство се издава на |
..................................................................................................................................................................................................................................... |
с ЕГН ............................................................................................................................................................................................................................. |
в уверение на това, че лицето е завършило успешно курс на обучение за окачествител на кокоши яйца за консумация, съгласно чл. 38з ЗЖ. |
|
Председател: |
................................................................................................................................................................................................................................ |
(име, подпис и печат) |
Приложение № 2 към чл. 14, ал. 2
(Изм. - ДВ, бр. 9 от 2012 г.)
ДО |
ДИРЕКТОРА НА |
ОДБХ ".............." |
|
У В Е Д О М Л Е Н И Е |
за |
внос на яйца |
|
1. От ......................................................................................................................................................................................................................... |
(трите имена на вносителя или наименованието на юридическото лице) |
2. ЕГН или БУЛСТАТ ......................................................................................................................................................................................................... |
3. Адрес и телефони за комуникация ......................................................................................................................................................................................... |
.................................................................................................................................................................................................................................. |
|
УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ГОСПОДИН ДИРЕКТОР, |
|
Уведомявам Ви, че на ............ 200...... година е извършен внос на яйца. Яйцата са постъпили за временно съхранение в ................. |
................................................................................................................................................................................................................................ |
(име и BG номер на обекта за пакетиране и съхраняване на яйца) |
|
............................. |
(дата) |
............................... |
(подпис на вносителя) |
|