В сила от 02.03.2012 г.
Приложение към чл. 2
Държавно образователно изискване за придобиване на квалификация по професията "Растениевъд" |
Професионално направление: |
621 |
Растениевъдство и животновъдство |
Наименование на професията: |
Специалности: |
Степен на професионална квалификация: |
6210302 |
Полевъдство |
Втора |
6210303 |
Зеленчукопроизводство |
Втора |
6210304 |
Трайни насаждения |
Втора |
6210305 |
Селекция и семепроизводство |
Втора |
6210306 |
Тютюнопроизводство |
Втора |
6210307 |
Гъбопроизводство и билки, етеричномаслени и медоносни култури |
Втора |
6210308 |
Растителна защита |
Втора |
1. Входни характеристики
1.1. Изисквания за входящо минимално образователно равнище за ученици и за лица, навършили 16 години
За придобиване на втора степен на професионална квалификация по професията "Растениевъд" от Списъка на професиите за професионално образование и обучение по чл. 6, ал. 1 ЗПОО (утвърден от министъра на образованието, младежта и науката със Заповед № РД-09-413 от 12.05.2003 г.; изм. и доп. със Заповед № РД-09-04 от 8.01.2004 г., Заповед № РД-09-34 от 22.01.2004 г., Заповед № РД-09-255 от 9.04.2004 г., Заповед № РД-09-274 от 18.02.2005 г., Заповед № РД-09-1690 от 29.09.2006 г., Заповед № РД-09-828 от 29.06.2007 г., Заповед № РД-09-1891 от 30.11.2007 г., Заповед № РД-09-298 от 19.02.2009 г., Заповед № РД-09-1803 от 29.10.2009 г., Заповед № РД-09-621 от 18.05.2010 г., Заповед № РД-09-1728 от 1.12.2010 г., Заповед № РД-09-748 от 13.06.2011 г., и Заповед № РД-09-1805 от 9.12.2011 г.) входящото минимално образователно равнище е:
- за ученици - завършено основно образование или завършен клас от средното образование при срок на обучението до 4 години (рамкова програма Б) или завършено основно образование при срок на обучението 4 години (рамкова програма В);
- за лица, навършили 16 години - завършен клас от средното образование или завършено средно образование при срок на обучението 1 година (рамкова програма Б) или завършено основно образование при срок на обучението 4 години (рамкова програма В).
1.2. Изисквания за входящо квалификационно равнище или професионален опит
За обучение по професията "Растениевъд" с придобиване на втора степен на професионална квалификация не се изисква обучаваният да притежава предишна степен на професионална квалификация или професионален опит по други сходни професии.
За лица с професионален опит или проведено професионално обучение, свързано с професията, е необходимо надграждащо обучение, включващо усвояване на компетенции, които кандидатът за обучение не притежава. Съдържанието на обучението се определя след сравнение на компетенциите и резултатите от ученето, описани в държавните образователни изисквания (ДОИ) за придобиване на квалификация по професии.
2. Описание на професията
2.1. Трудови дейности, отговорности, личностни качества, особености на условията на труд, оборудване и инструменти, изисквания за упражняване на професията, определени в законови и подзаконови актове (здравословно състояние, правоспособност и др.)
Придобилият втора степен на квалификация по професията "Растениевъд" може да работи в селското стопанство - в частни земеделски стопанства, кооперации, зеленчукови и овощни градини, гъбарници, оранжерии, семепроизводни и арендни стопанства, където взема участие в подготовката, организацията и изпълнението на мероприятия по създаване на посевите (насажденията), отглеждане, опазване и прибиране на селскостопанските култури, по транспортиране и съхранение на готовата продукция.
В своята работа се ръководи от указанията и съветите на техник-растениевъда, агронома или на ръководителите на различните стопанства (арендни, опитни и семепроизводни) и кооперации. Растениевъдът с втора степен на професионална квалификация може да организира и координира работата на малка група хора (звено), да следи за срочното и качественото изпълнение на възложените от техник-растениевъда дейности и да води отчет на извършеното от отделните членове на групата. Под ръководството на агронома той участва в организацията и изпълнението на всички мероприятия по подготовка, окомплектуване и обслужване на машините и прикачния инвентар, необходим за подготовка на площите за сеитба (засаждане), опазване на културите от болести, плевели и неприятели, прибиране и подготовка на продукцията за съхранение.
Основните трудови дейности на растениевъда са:
• подготвя площите и посевния материал за сеитба;
• извършва ръчна сеитба на семената и засаждане на посадъчния материал;
• участва в торенето, обработката и пръскането на площите;
• следи за развитието на културите, плевелите, намножаване на неприятелите и извършва растителнозащитните операции (пръскане, прашене, залагане на примамки, окопаване, плевене, загърляне, напояване и др.);
• подготвя, нагласява и обслужва машините за сеитба, торене, обработки, пръскане, транспортиране и прибиране на продукцията от различни видове култури;
• подготвя, разполага, нагласява, обслужва машините за напояване и извършва поливане на насажденията;
• извършва дейности по отглеждане на тютюн, етеричномаслени и медоносни култури, производство и събиране на билки, полски и фуражни култури и трайни насаждения (резитби, кършене, култучене, филизене и др.);
• извършва ръчни и механизирани мероприятия на площите за семепроизводство - засяване и засаждане на културите;
• полага грижи през вегетацията, за размножаване на растенията (пензиране, обезметляване, кастриране, опрашване и др.), измервания и прибиране, почистване, сортиране и опаковка на семепроизводната продукция;
• подготвя складовите помещения за съхранение на продукцията - обгазяване, дезинфекция и др.;
• организира прибирането на културите, транспортирането на продукцията, сортирането и подготовката й за съхранение и продажба;
• попълва данни в документацията за изчисляване на рентабилността от отглежданите култури.
В своята професионална дейност растениевъдът използва следните предмети и средства на труда:
- инструменти, машини, оборудване и др.; материали, суровини; техническа документация, работно облекло, лични предпазни средства; правилници и инструкции за здравословни и безопасни условия на труд, за действие в аварийна ситуация;
- системи за контрол на хигиената и безопасността на растениевъдната продукция;
- складови и производствени помещения, технологично оборудване;
- съоръжения и инструменти за товаро-разтоварни операции;
- уреди, съоръжения, инструменти, селскостопански машини и прикачен инвентар за: обработка на почвата, растителнозащитни мероприятия, сеитби и засаждане, междуредови обработки, за опазване на продукцията от плевели, болести и неприятели през вегетацията, за прибиране на готовата продукция и подготовката й за съхранение и преработка;
- инструкции за извършване на отделните операции по сортиране, събиране, опаковане, транспортиране и съхранение на готовата растениевъдна продукция.
При работа с торове, препарати за растителна защита и други вредни за здравето химикали задължително трябва да носи предпазни средства.
Препоръчително е растениевъдът с втора СПК да притежава правоспособност за управление на трактор и за работа с други селскостопански машини и за водач на МПС, категории "Ткт", "Твк" и "В" според изискванията на Наредба № 37 от 2002 г. за условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и условията и реда за издаване на разрешение за тяхното обучение (обн., ДВ, бр. 82 от 2002 г.; изм., бр. 42 и 96 от 2004 г., бр. 44 от 2006 г., бр. 3 и 57 от 2008 г. и изм. и доп., бр. 97 от 2008 г. и бр. 18 от 2010 г.).
2.2. Възможности за продължаване на професионалното обучение
С придобиване на втора степен на професионална квалификация по една от специалностите от професия "Растениевъд" обучаваният може да продължи обучението си за придобиване на квалификация по професията "Техник-растениевъд" - трета степен на професионална квалификация, като обучението по общата задължителна професионална подготовка, единна за всички професионални направления, и отрасловата задължителна професионална подготовка по професионално направление "Селско стопанство" се зачита.
2.3. Възможности за професионална реализация съгласно Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД - 2011), утвърдена със Заповед № РД-01-931 от 27.12.2010 г. на министъра на труда и социалната политика, изм. и доп. със заповеди № РД-01-204 от 28.02.2011 г., РД-01-426 от 30.05.2011 г. и РД-01-529 от 30.06.2011 г.
Придобилите квалификация по професията "Растениевъд" - втора степен на професионална квалификация, могат да постъпват на работа на длъжности (професии) от НКПД, включени в единични групи: 6111 Полевъди и зеленчукопроизводители, 6112 Овощари и работници, отглеждащи трайни насаждения, 6113 Градинари и работници в оранжерии, парници и разсадници, 6114 Работници, отглеждащи смесени култури, 6310 Растениевъди, произвеждащи за собствено потребление, както и на други длъжности, включени при актуализирането на НКПД.
3. Цели на обучението
3.1. Цели на обучението по общата задължителна професионална подготовка - единна за всички професионални направления
След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:
• познава, спазва и прилага правилата за здравословни и безопасни условия на труд;
• използва информационни и комуникационни технологии;
• познава правата и задълженията си като участник в трудовия процес съгласно Кодекса на труда, разбира договорните отношения между работодател и работник;
• работи в екип, като участва активно при разпределението и изпълнението на задачите, възложени от техник-растениевъда;
• отнася се с чувство на отговорност при възлагане и изпълнение на задачите, притежава необходимите психологически знания и умения;
• осъществява ефективни работни взаимоотношения в групата, с която работи, както и с прекия си ръководител;
• разбира своята роля и съзнава необходимостта от повишаване на квалификацията си;
• притежава необходимите икономически знания в областта на професията;
• умее да разчита и използва информация от специализирани информационни материали, учебни помагала, технологични карти;
• осъществява кратка устна и писмена комуникация на чужд език.
3.2. Цели на обучението по отрасловата задължителна професионална подготовка - единна за всички професии от професионално направление "Растениевъдство и животновъдство"
След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:
• познава и прилага изискванията на нормативните документи, регламентиращи дейностите в растениевъдството и опазването на
околната среда;
• познава специфичните изисквания при отглеждането на основните селскостопански култури;
• разчита и използва специализирана информация относно културите, посадъчния материал, торовете и използваните химически препарати.
3.3. Цели на обучението по специфичната за професията "Растениевъд" задължителна професионална подготовка
След завършване на обучението по професията обучаваният трябва да:
• извършва основните дейности по отглеждане на селскостопански култури;
• подготвя площите и сеитбата на семена за производство на посевен и посадъчен материал;
• подготвя, нагласява и обслужва сеялките по време на сеитбата на културите;
• извършва залагане, отглеждане, фенологични наблюдения, прибиране на семепроизводните посеви, почистване и заготовка на семената;
• разпознава препаратите, спазва дозите при пръскане срещу плевели, болести и неприятели;
• разпознава торовете, спазва сроковете и дозите при торене на площите в съответствие с изискванията на културите и заложеното в технологичните карти;
• познава и следи за спазване на цялата технология по приготвянето на компост, залагане на мицел, условията за отглеждане на гъби, беритби и подготовка на продукцията за реализация на пазара;
• създава трайни насаждения;
• полага грижи за плододаващите трайни насаждения през различните периоди;
• извършва резитби по оформяне и поддържане хабитуса на растенията;
• окомплектува машините и обслужва прикачния инвентар за обработка, опазване и напояване на площите, засети с различни видове култури;
• прибира, транспортира, обработва и подготвя за съхранение готовата продукция;
• подготвя помещенията за правилно съхраняване на готовата продукция (почистване, дезинфекция и обгазяване);
• обслужва зърносушилни и зърнопочистващи машини.
4. Резултати от ученето
Компетенции |
Резултати от ученето |
|
Обучаваният трябва да: |
Общи за професията "Растениевъд" |
1. Спазва |
1.1. Познава и следи за спазване правилата за безопасна работа на |
правилата за |
работното място, работа с препарати, тяхното предназначение и вредно |
здравословни и |
въздействие върху човешкия организъм, като химически вещества за |
безопасни |
борба с болести и неприятели |
условия на |
1.2. Следи за правилното използване на препаратите при пръскане и |
труд и |
прашене на растенията и обгазяване на култивационни и складови |
опазване на |
помещения |
околната среда |
1.3. Оказва долекарска помощ на пострадал при възникнали инциденти |
|
1.4. Ползва по предназначение лични предпазни средства и специална |
|
работна екипировка |
|
1.5. Прилага процедурите за пожарна и аварийна безопасност и борба с |
|
пожарите |
|
1.6. Осъществява контрол по спазването на правилата за съхранение и |
|
използване на химическите препарати с цел опазване на околната среда |
2. Участва в |
2.1. Разпознава основните земеделски култури (по цяло растение и по |
извършването |
отделни морфологични белези) и основните видове органични и |
на отделните |
минерални торове и правилата за работа с тях |
мероприятия |
2.2. Извършва предвидените по технологична карта мероприятия за |
при създаване |
отглеждане на културите |
и поддържане |
2.3. Следи за спазване на фитосанитарните мерки за предотвратяване на |
на насаждения |
рисковете по разнасяне на болести в посевите и намножаване на |
и посеви |
неприятели |
|
2.4. Изпълнява предписанията, издадени от агронома за своевременно |
|
извършване на ръчни работи в началните фази на културите при |
|
отглеждане чрез семена и разсад |
3. Отглежда |
3.1. Познава основните плевелни асоциации и изискванията за опазване и |
култури на |
защита на културите от плевели, неприятели и болести |
полето и в |
3.2. Спазва инструкциите за безопасност при работа с машини, |
култивационни |
съоръжения и химически препарати |
съоръжения |
3.3. Наблюдава посевите и разпознава възникналите отклонения във |
|
фитосанитарното им състояние |
|
3.4. Участва в организацията и провеждането на борбата срещу плевели, |
|
болести и вредители (срокове, препарати, дози и карантинни мерки) |
|
3.5. Познава основните видове торове, нормите за торене и дозите за |
|
пръскане |
|
3.6. Спазва сроковете, нормите и дозите за пръскане |
|
3.7. Участва при извършване на ръчни мероприятия по зареждане на |
|
машините с торове и препарати |
|
3.8. Участва в ръчните мероприятия по торене, пръскане и прашене |
|
3.9. Провежда необходимите мероприятия по защитата на културите в |
|
зависимост от прогнозите за неблагоприятни атмосферни влияния-слани, |
|
преовлажняване и ерозия и др. |
|
3.10. Поддържа помещенията и съоръженията за складиране на |
|
продукцията, торовете, препаратите в съответствие с изискванията за |
|
работа в затворени помещения |
|
3.11. Познава изискванията за работа в култивационни и складови |
|
помещения |
|
3.12. Поддържа нивото на зададените параметри-осветление, влажност, |
|
циркулация на въздуха и проветряване в зависимост от специфичните |
|
изисквания на растенията |
|
3.13. Периодично, по разписани инструкции извършва предвидените |
|
фенологични наблюдения за семепроизводните култури |
|
3.14. Проверява състоянието на техническите съоръжения и системи за |
|
напояване на културите |
|
3.15. В съотвествие с инструкциите участва в подготовката на |
|
съоръженията и агрегатите за нормална работа при извършване на |
|
основните селскостопански мероприятия-окопаване, торене, загърляне, |
|
напояване, пръскане и прибиране |
|
3.16. Познава методиката за вземане на почвени проби за определяне |
|
запасеността на почвите с хранителни вещества и съдържанието на |
|
почвена влага |
|
3.17. Съблюдава сроковете за извършване на отделните ръчни |
|
мероприятия по сеитба, пръскане, прашене, обработка и прибиране |
|
3.18. Познава устройството на двигателите с вътрешно горене и работата с |
|
трактор |
|
3.19. Взема участие в подготовката и окомплектовката на прикачния и |
|
навесен инвентар и елементарното му обслужване при работа-сеитби, |
|
обработки и прибирания |
|
3.20. Определя степените на зрялост на културите и спазва сроковете за |
|
ръчното прибиране на готовата продукция |
|
3.21. Подготвя за съхранение готовата продукция (почистване, сортиране, |
|
сушене и складиране) |
|
3.22. Подготвя складовите помещения и сушилни за съхранение на |
|
готовата продукция |
4. Отразява в |
4.1. Познава структурата на първичните отчетни документи и начина за |
документация |
тяхното прецизно попълване |
извършената |
4.2. Ежедневно нанася в отчетните документи показателите за |
работа |
извършената работа |
|
4.3. Регистрира в отчетните документи основните фенологични промени в |
|
състоянието на растенията, в семепроизводните посеви |
|
4.4. Води първична отчетност за направените разходи и получените |
|
добиви от културите, за които се грижи, и предоставя данните на |
|
техник-растениевъда или агронома |
5. Организира и |
5.1. Разпределя задачите между отделните членове на групата в |
координира |
зависимост от спецификата на възложените от техник-растениевъда |
работата на |
дейности |
група (звено) |
5.2. Следи за спазване на изискванията за безопасност от членовете на |
|
групата при работа със селскостопанска техника, с торове и химични |
|
препарати |
|
5.3. Следи за спазване на технологичната последователност при |
|
изпълнение на дейностите по отглеждане и прибиране на културите |
|
5.4. Следи за срочното и качественото изпълнение на задачите, |
|
възложени от техник-растениевъда |
|
5.5. Ежедневно попълва отчетна документация за работата на групата и |
|
информира техник-растениевъда |
|
5.6. Подготвя кратки отчети за извършената работа от членовете на |
|
групата и предлага мерки при изоставане в сроковете на изпълнение на |
|
възложените задачи |
Специфични за специалност 6210302 "Полевъдство" |
6. Участва в |
6.1. Разпознава и описва основните видове полски култури по отделни |
мероприятията |
органи и цели растения |
по отглеждане |
6.2. Познава основните полски сеитбообороти и схемите за разположение |
на полски |
и редуване на културите и следи за последователността на извършваните |
култури, |
мероприятия |
прибиране, |
6.3. Извършва основни ръчни мероприятия по създаване на посевите |
подготовка и |
(сеитба) |
съхранение на |
6.4. Полага грижи през вегетацията за полските култури (окопаване, |
получената |
плевене, прореждане, подхранване, пръскания, прашене и др.) |
продукция |
6.5 Подготвя, нагласява, регулира и обслужва машините и прикачния |
|
инвентар (сеялки, култиватори, валяци, брани, машини за пръскане и |
|
прашене, прибираща техника и техника за напояване) |
|
6.6. Извършва всички ръчни операции по сеитби, торене, подхранване, |
|
прашене и цялостно отглеждане на културите и опазването им от болести, |
|
плевели и неприятели в съответствие и изискванията за отделните видове |
|
полски култури |
|
6.7. Взема участие в подготовката на посевния материал за сеитба |
|
(обеззаразяване, рътене), нагласява и обслужва машините за точна сеитба |
|
и спазва изискванията за гъстотата на посева |
|
6.8. Следи за фитосанитарното състояние на посевите и участва в |
|
провеждане на мероприятията, предвидени в технологичните карти по |
|
опазването им |
|
6.9. Участва в организацията и извършването на напояване на основните |
|
полски култури |
|
6.10. Умее да взема почвени проби и да определя времето за напояване |
|
6.11. Под ръководството на агронома в съответствие с метеорологичната |
|
прогноза участва в мероприятията по опазване на полските култури от |
|
слани, градушки, зимни повреди, преовлажняване и др. |
|
6.12. Познава основните фенофази на културите и степените на зрялост и |
|
може да определя сроковете за прибиране на културите (жътва, коситба и |
|
др.) |
|
6.13. Подготвя складовите помещения (почистване, обеззаразяване, |
|
дегазация, текущо поддържане и др.) за съхранение на получената |
|
продукция |
|
6.14. Почиства посевния материал и го подготвя за съхранение |
|
6.15. Участва в подготовка на машините и инвентара за дълготрайно |
|
съхраняване и опазване |
Специфични за специалност 6210303 "Зеленчукопроизводство" |
7. Произвежда |
7.1. Разпознава и описва основните видове зеленчукови култури по |
разсад от |
отделни части и цели растения |
зеленчукови |
7.2. Определя различните фенофази в развитието на основните видове |
култури |
зеленчукови култури |
|
7.3. Подготвя култивационните съоръжения и откритите площи за |
|
производство на разсад - подравняване на площите, торене, |
|
лехообразуване, сеитба |
|
7.4. Извършва мероприятията по отглеждане на разсада, като стриктно следи за спазване на сроковете - поливане, торене, опазване от болести и неприятели |
|
7.5. Извършва торене и поливане при спазване на нормите |
|
7.6. Познава параметрите на отделните фактори за поддържане на фитоклимата в закритите съоръжения (парници, стъклени и полиетиленови оранжерии) |
|
7.7. Осъществява проветряване и опазване на растенията при |
|
разсадопроизводство в съответствие със схемата за работа на съоръженията |
|
7.8. Следи за състоянието на разсада и организира изнасянето и |
|
засаждането му по определената схема |
8. Отглежда |
8.1. Разчита технологичните карти за полско и оранжерийно производство |
зеленчукови |
при отделните зеленчукови видове |
култури при |
8.2. Участва в сеитбите и разсаждането на продукцията |
полски и |
8.3. Познава последователността за извършване на отделните мероприятия |
оранжерийни |
през вегетацията на зеленчуковите култури на полето и в оранжериите |
условия |
8.4. Спазва сроковете и нормите за торене, напояване, култучене, връзване, |
|
пръскания срещу болести и неприятели |
|
8.5. Регулира микроклимата в култивационни помещения - проветряване, |
|
озониране, торене, напояване и др. |
|
8.6. Отразява в документи проведените фенологични наблюдения при |
|
семепроизводство на зеленчуци |
|
8.7. Определя времето за провеждане на ръчните беритби |
|
8.8. Участва при прибирането и подготовката на продукцията за съхранение или реализация |
|
8.9. Познава границите на вариране на отделните параметри и следи за спазването им при съхранение на готовата продукция |
Специфични за специалност 6210304 "Трайни насаждения" |
9. Участва в |
9.1. Разпознава основните овощни видове по хабитус на растенията и по |
дейностите по |
морфологични признаци |
подготовка на |
9.2. Познава основните видове подложки за различните видове култури |
площите за |
9.3. Взема участие в мероприятията по поддържане на маточните |
създаване на |
насаждения |
трайни |
9.4. Участва в събиране на резници за създаване на облагородени |
насаждения от |
растения |
овощни и |
9.5. Извършва присаждане на облагородените растения |
ягодоплодни |
9.6. Спазва сроковете за извършване на отделните мероприятия по |
култури |
отглеждане на облагородените растения - торене, окопаване, |
|
подхранване, напояване, зазимяване и изваждане и сортиране |
|
9.7. Спазва последователността за изършване на основните мероприятия |
|
по подготовката на площите за създаване на трайни насаждения - |
|
почистване, запасяващо торене, подравняване, разчертаване, засаждане, |
|
и изгражда подпорна конструкция |
|
9.8. Разчита технологични карти и следи за спазване на сроковете за |
|
извършване на операциите по опазване и поддържане на овощното |
|
насаждение през младенческия и плододаващия период - борба с болести, |
|
плевели и неприятели, напояване, торене и резитби |
|
9.9. Извършва резитби на дръвчетата по оформяне на короните |
|
9.10. Подготвя и провежда мероприятия по опазване на дръвчетата през |
|
вегетационния им период - определяне времето за пръскане, дози, срок, |
|
подхранвания, обработки |
10. Полага |
10.1. Участва в организацията и мероприятията по поддържането на |
грижи за |
плододаващи овощни градини и извършва предвидените мероприятия по |
плододаващи |
поддържане на подпорната конструкция и разполагане на техниката за |
овощни |
напояване на насаждението |
насаждения |
10.2. Взема участие в извършването на предвидените технологични |
|
мероприятия за опазване на овощните видове от болести, неприятели и |
|
плевели - торене, пръскане, прашене и обработки, и съблюдава за |
|
спазване на сроковете за извършването им |
|
10.3. Участва в резитбите на плододаващите насаждения и следи за |
|
качественото извършване |
|
10.4. Взема участие в мероприятията по отглеждане на насажденията - |
|
торене, окопаване, пръскане, прашене и напояване |
|
10.5. Под ръководството на агронома в съотвествие с метеорологичната |
|
прогноза участва в провеждане на мероприятията по опазване на |
|
насажденията от слани, градушки и други природни бедствия |
|
10.6. Познава различните степени на зрялост и уведомява за времето за |
|
прибиране на продукцията - ръчно или машинно |
|
10.7. Самостоятелно или съвместо с членовете на групата организира |
|
дейностите при беритби, сортиране и подготовка на продукцията за |
|
съхранение или директно реализиране |
|
10.8. Участва в окомплектуване на машините и прикачния инвентар и |
|
настройването му за реализиране на дейностите по: окопаване на |
|
площите, загърляне, пръскане, прашене, прибиране и извозване на |
|
продукцията |
|
10.9. Подготвя отчети и подава информация, необходима за изчисляване |
|
продуктивността на производството от трайни насаждения |
|
10.10. Взема участие в организацията на извършване на следберитбените |
|
операции по поддържане на насажденията |
|
10.11. Полага грижи по стопанисване на прикачния инвентар и машините, |
|
използвани при извършване на отделните дейности по плододаващи |
|
овощни насаждения |
11. Участва в |
11.1. Разпознава основните ягодоплодни видове по цели растения или по |
създаване на |
отделни морфологични части |
насаждения от |
11.2. Разчита технологични карти при извършване на предвидените ръчни |
ягодоплодни |
мероприятия по отглеждане на културите |
култури и в |
11.3. Участва в отделните мероприятия по създаване на насаждението - |
мероприятията по |
почистване на площи, торови норми и торене, обработки на площи, |
поддържането им |
разчертаване, производство на посадъчен материал и засаждане на |
|
постоянно място |
|
11.4. Извършва в последователен технологичен ред операциите по |
|
отглеждане на насаждението: |
|
-разчита торовите норми и следи за спазването им |
|
-зарежда машините с необходимите препарати и дози |
|
-познава изискванията за осъществяване на пръсканията на площите и |
|
насажденията |
|
-настройва и обслужва машините и техниката за окопаване, прашене, |
|
пръскане и прибиране |
|
-подготвя и обслужва машините и съоръженията за напояване |
|
-организира работата на поливачите и участва в процеса по напояване, |
|
поддържане, обслужване и подготовка на поливната техника |
|
-познава степените на зрялост на културите и участва в беритбите, |
|
сортирането и заготовката на продукцията за реализация или съхранение |
|
-участва в подготовката на помещенията за съхраняване на готовата |
|
продукция (почистване, обгазяване, обеззаразяване и др.) |
Специфични за специалност 6210305 "Селекция и семепроизводство" |
12. Извършва |
12.1. Разпознава основните семепроизводни култури и по-важните |
мероприятия по |
сортове и хибриди |
селекция и |
12.2. Участва в съставянето на семепроизводните сеитбообороти |
семепроизводство |
(разположение и редуване на културите) и организира подготовката на |
|
площите за залагане на семепроизводни култури-оран, допълнителни |
|
обработки, торене и предсеитбени пръскания на площите |
|
12.3. Участва в процеса по заготовка на семената, посадъчния |
|
материал и площите за семепроизводство |
|
12.4. Участва в подготовката на машините за сеитба на |
|
културите-почистване, нагласяване и обслужване по време на сеитба |
|
12.5. Спазва изискванията за ръчно засяване или засаждане на |
|
културите-срок, гъстота, сорт, предпазни мероприятия и др. |
|
12.6. Познава сроковете за извършване на отделните ръчни |
|
мероприятия и ги извършва съобразно последователността им |
|
12.7. Участва в специфични мероприятия по отглеждане на |
|
семепроизводните посеви (опрашване, кършене, култучене, кастрация |
|
и др.) |
|
12.8. Участва в извършването на ръчното прибиране и в обслужването |
|
на машините при механизираното прибиране |
|
12.9. Обслужва машините по почистване и окачествяване на семената |
Специфични за специалност 6210306 "Тютюнопроизводство" |
13. Участва в |
13.1. Разпознава различните сортотипове тютюн и изискванията по |
организацията и |
отглеждането им |
извършването |
13.2. Подготвя лехите и площта в култивационните съоръжения за сеитба |
на отделните |
13.3. Участва в сеитбата на семената за производство на разсад |
операции при |
13.4. Полага грижи за разсада до изнасянето му на полето-поливане, |
производство |
торене, пръскане, подхранване, закаляване |
на тютюнев |
13.5. Следи за срока за изнасяне на разсада, организира подготовката и |
разсад |
изнасянето му на постоянно място |
14. Участва в |
14.1. Подготвя площта за разсаждане на тютюна на постоянно |
организацията и |
място-подравняване, торене, разсаждане на разсада на ръка по |
извършването на |
определена схема и обслужване на разсадопосадъчните машини |
мероприятията |
14.2. Разчита технологичните карти и следи за навременно провеждане на |
по отглеждане, |
мероприятията по опазване на тютюна на полето-ръчно окопаване, |
опазване и |
подхранване, пръскане на ръка и обслужване на машините за растителна |
прибиране на |
защита |
тютюна |
14.3. Участва в организацията и в напояването на тютюна през периода на |
|
вегетация-разполагане и обслужване на поливната техника, определя |
|
сроковете за напояване и размера на поливните норми |
|
14.4. Прибира и подготвя машините и съоръженията за съхранение |
|
14.5. Познава сроковете за извършване на специфичните мероприятия по |
|
отглеждане на тютюна (кършене и филизене ) |
|
14.6. Познава степените на зрялост и съдейства за вземането на точни |
|
решения за извършване на беритби на тютюна по отделни пояси |
|
14.7. Участва в беритбите и провежда манипулациите по подготовка на |
|
тютюна за съхранение и реализация-низане, сушене и др. |
Специфични за специалност 6210307 "Гъбопроизводство и билки, етеричномаслени и медоносни култури" |
15. Участва в |
15.1. Разпознава отделните материали за производство на компост и |
организацията и |
познава изискванията за тяхното качество |
реализирането на |
15.2. Участва в предварителната подготовка на отделните материали за |
мероприятията по |
производството на компост-поливане, размесване на материалите |
производство на |
(харманизиране и пасталиране) и др. |
компост |
15.3. Участва в изграждането на компостния куп, следи и отчита |
|
неговото състояние (температура, влажност и др.) |
|
15.4. Знае и следи за спазване последователността на обработките на |
|
компостния куп през първата фаза на компостиране-периода и начина |
|
за влагане на минерални вещества в него-торове, гипс и др. |
|
15.5. Участва в организацията и в обработките на компостния куп по |
|
време на компостирането |
|
15.6. Подготвя и зарежда термичната камера с компост за термичната |
|
му обработка |
|
15.7. Подготвя готовия компост за засаждане с мицел и извършва |
|
засаждането |
16. Участва в |
16.1. Познава и спазва специфичните изисквания и превантивните |
организацията и |
мерки за поддържане на добро здравно състояние на гъбарника |
провеждането на |
16.2. Участва в организацията и дейностите по подготовката на |
мероприятията по |
гъбарника за зареждане- |
производство на |
почистване, измиване, обеззаразяване, затопляне на помещението и др. |
гъби |
16.3. Зарежда гъбарника с компост-подреждане на торбите (или |
|
оформяне на лехите), заравняване на компоста |
|
16.4. Поддържа и регулира необходимия микроклимат в гъбарника, |
|
отбелязва в дневника наблюдаваните показатели-температура, |
|
влажност, здравно състояние и др. |
|
16.5. Извършва обеззаразяване на покривния материал и покриването |
|
на компоста |
|
16.6. Създава организация за провеждане на беритбите, почистване, |
|
сортиране и подготовка на гъбите за реализация |
17. Отглежда |
17.1. Разпознава основните етеричномаслени и медоносни култури по |
етеричномаслени |
цели растения и по основни морфологични признаци-корен, листа, цвят |
и медоносни |
17.2. Подготвя площта за сеитба на семената и засаждане на разсада |
култури |
от етеричномаслени и медоносни култури |
|
17.3. Спазва сроковете за извършване на отделните мероприятия, |
|
заложени в технологичните карти по създаване на посеви при директна |
|
сеитба и отглеждане на културите |
|
17.4. Познава и спазва сроковете и фенофазите за прибиране на |
|
отделните части от растенията или целите растения |
|
17.5. Създава организация за прибиране, сушене, съхранение и |
|
реализация |
|
17.6. Определя сроковете по извършване на специфичните мероприятия |
|
при семепроизводство на отделните култури-кастрация, опрашване и |
|
др. |
|
17.7. Отчита работата и отразява приходите и разходите с цел |
|
установяване рентабилността на производството |
18. Събира, |
18.1. Разпознава основните видове билки и тяхното предназначение |
отглежда, |
18.2. Взема участие в организацията и участва в подготовката на |
прибира и |
площите за отглеждане на билки от семе или чрез разсад |
съхранява билки |
18.3. Участва в целия технологичен процес по провеждане на грижите |
|
по отглеждане на билките (плевене, пръскане, окопаване, поливане, |
|
опазване от неприятели и болести) |
|
18.4. Определя времето за прибиране на отделните части или целите |
|
растения |
|
18.5. Участва в процеса на прибиране, сортиране и заготовка на билките |
|
за реализация |
|
18.6. Познава и спазва изискванията за защита и опазване на билките |
|
18.7. Полага грижи за опазване и съхраняване на разнообразието на |
|
билките при събирането им от естествени находища |
Специфични за специалност 6210308 "Растителна защита" |
19. Участва |
19.1. Познава правилата за съхранение и работа с пестициди |
и следи за |
19.2. Стриктно следи за спазването им и за опазване на околната среда, |
правилното |
здравето на хората и на животните и растенията |
съхранение |
19.3. Спазва правилата за работа с химически препарати и оказва |
и работа с |
долекарска помощ при възникнали инциденти при работа с химични |
пестициди |
Препарати |
|
19.4. Познава действието на отделните групи пестициди и провежда |
|
мероприятия за работа с тях: |
|
-приготвя разтвори с определени концентрации и следи за спазване на дозите при ръчно и механизирано пръскане |
|
-участва в настройката на машините и извършва зареждането им с |
|
определени разтвори за извеждане на химическата борба с плевели, болести и неприятели |
|
19.5. Познава нормативната уредба и следи за спазването й при |
|
организиране на пръскания с препарати за химическа защита на открито и |
|
в закрити помещения |
|
19.6. Участва в почистване, дезинфекция и обгазяване на складови |
|
помещения, предназначени за съхранение на селскостопанска продукция |
|
19.7. Следи за фитосанитарното състояние на посевите и насажденията, |
|
информацията от специализираните звена за прогноза и сигнализация и |
|
определя времето по извеждане на пръсканията срещу болести и неприятели |
|
19.8. Участва в подготовката и обслужването на техниката за химическа |
|
защита и се грижи за нейното съхранение |
5. Изисквания към материалната база
Обучението по теория на професията се осъществява в учебни кабинети, а по учебна практика - в специализирани учебни кабинети, учебни работилници за селскостопанска техника и инвентар, както и в реална работна среда - в специализирани растениевъдни стопанства, специализирани учебно-опитни полета, овощни градини, оранжерии, гъбарници, зеленчукови градини, тютюнопроизводни площи, разсадопроизводни бази, площи, засети с етеричномаслени, медоносни култури и билки и др.
Институцията, която ще провежда обучение по професията, трябва да разполага с необходимата материална база, оборудвана в съответствие с броя на заявените специалности, която може да бъде собствена или наета чрез договор за теоретично и практическо обучение.
5.1. Учебни кабинети
Обзавеждането и оборудването на учебния кабинет включва: работно място на обучаващия (работна маса и стол), работно място на всеки обучаван (работна маса и стол), учебна дъска, мебели (предимно шкафове за различни цели), гладка свободна стена за окачване на нагледни материали, видео и учебни видеофилми, екран за прожектиране, мултимедия, компютър, шрайбпроектор и други дидактически средства за обучение;
- кабинети, оборудвани с компютърна техника със софтуер за текст, таблица, графика за обучение и усвояване на общата задължителна професионална подготовка;
- специализирани кабинети, оборудвани със съответната техника, материали, учебни пособия (почвени монолити, сбирки от свежи или хербаризирани растения, табла, колекция от семенен и посадъчен материал, торове, дребен инвентар - ножици, ножчета, рафия, смазки за присаждане, схеми, фотоси, макети на машини и съоръжения за обработки, торене, пръскане, напояване, прибиране и др.) за усвояване на отрасловата задължителна професионална подготовка.
Кабинетите трябва периодично да бъдат дооборудвани в зависимост от спецификата на обучение по специалностите: полевъдство, гъбарство, зеленчукопроизводство, етеричномаслени и лечебни култури, растителна защита, тютюнопроизводство или селекция и семепроизводство.
5.2. Обучение по практика
Практическото обучение се провежда освен в специализирани кабинети, работилници за селскостопанска техника и инвентар, но и на полето в специализирани растениевъдни стопанства, специализирани учебно-опитни полета, овощни градини, оранжерии, гъбарници, зеленчукови градини, тютюнопроизводни площи, разсадопроизводни бази, площи, засети с етеричномаслени, медоносни култури и билки, които може да са собственост на обучаващата страна или да са осигурени на договорна основа. Базите, в които се провежда обучението, трябва да разполагат с набор от селскостопански машини и прикачен инвентар, техника за слята обработка на почвата, дискови плугове и брани, култиватори, тороразпръскваща техника, сеялки за тесноредова и точна сеитба, разсадопосадъчни машини, машини за пръскане и прашене, набор от машини и техника за напояване, прибираща техника (комбайни, косачки), транспортни средства за извозване на продукцията. Базите трябва да разполагат и със складови помещения за първична обработка и съхранение на продукцията, зърносушилни, зърнопочистващи машини при семепроизводство, съоръжения и база за сушене и преработка на тютюна.
6. Изисквания към обучаващите
Право да преподават теория и практика на професията имат лица с образователно-квалификационна степен "магистър" или "бакалавър" от професионално направление "Растениевъдство" от Класификатора на областите на висше образование и професионалните направления, приет с ПМС № 125 от 2002 г. (ДВ, бр. 64 от 2002 г.), по специалности, които съответстват на учебните предмети (модули) от отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка.
Препоръчително е на всеки три години обучаващите да преминават курс за актуализиране на професионалните знания и умения.